De 10 meest tragische tv-sterfgevallen

Geüpdatet op 28 januari 2016 door ELLE België
De 10 meest tragische tv-sterfgevallen

crop-Woman-Crying-in-front-of-TV

Welke overlijdens van tv-personages deden ons naar de zakdoeken grijpen? Opgepast, spoilers!

1/

Jon Snow, Game of Thrones

5589d3d4ca2dc24e4d27066b_game-of-thrones-jon-snow-death

Sterft in: seizoen 5, aflevering 10 "Mother's Mercy"

Waarom tragisch? In de laatste aflevering van seizoen 5 wordt Jon verraden door zijn eigen mannen, die hem één voor één een messteek in de buik geven. De scène verloopt akelig stil, en het ergste van al is dat de jonge Olly degene is die hem uiteindelijk vermoordt. Maar is hij wel echt dood? Redenen zat om het tegendeel te geloven: Kit Harrington werd gespot in Belfast waar seizoen 6 nu gefilmd wordt en zou zijn recent over zijn contract voor seizoen 7 onderhandeld hebben. En verder is Jon gewoon herboren Azor Ahai, punt.

2/

Red Wedding, Game of Thrones

1370230638237.cached

Sterven in: seizoen 3, aflevering 9 "The Rains of Castamere"

Waarom tragisch? Zo veel Starks dood in één klap. Ned verloren de kijkers al onverwacht in seizoen 1, maar deze keer moesten  Robb, zijn zwangere vrouw Talisa, en zijn moeder Catelyn tegelijkertijd sterven. Je gasten vermoorden tijdens een huwelijk is sowieso not done, en zeker niet in Westeros, waar het delen van een maaltijd met gasten een heilige verbintenis inhoudt. We wachten in elk geval vol ongeduld op een gruwelijke, langgerekte dood voor Walder Frey.

3/
Rita, Dexter

2013-08-21_0252

Sterft in: seizoen 4, aflevering 12 "The Getaway"

Waarom tragisch? Na een seizoen lang kat-en-muisspelletjes met de Trinity Killer en een uiteindelijke overwinning komt Dexter thuis, klaar om op huwelijksreis te vertrekken met zijn vrouw Rita. In plaats daarvan vindt hij haar levenloze lichaam in het bad, gevuld met haar eigen bloed. Hun kindje Harrison zit op de grond te huilen in een plas bloed van zijn moeder, in dramatische symmetrie met wat Dexter zelf meemaakte. Met stip één van de meest onverwachte plot twists die we ooit zagen.

4/
Lexie Grey, Grey's Anatomy

shonda-rhimes-defends-killing-off-lexie-mark-sloan__oPtSterft in: seizoen 8, aflevering 24 "Flight"

Waarom tragisch? In Grey's Anatomy is er veel keuze aan tragische overlijdens (George! Danny! Mark! Derek!) maar de dood van Lexie Grey gaat toch met de hoofdprijs lopen. Grey's Anatomy staat bekend om zijn extreem intense seizoensfinales, maar de vliegtuigcrash van seizoen 8 is nog een geval apart. Lexie komt terecht onder een brokstuk en Cristina en Mark proberen tevergeefs haar te redden. Terwijl Cristina op zoek gaat naar Meredith, neemt Mark de hand van Lexie, bekent hij zijn liefde voor haar en praat hij over hun toekomst samen tot ze bezwijkt aan haar verwondingen. Na haar dood weigert hij haar hand los te laten. De aflevering werd terecht verkozen tot het top tissue moment van 2012 door Entertainment Weekly.

5/
Lady Sybil, Downton Abbey

sybil-gone

Sterft in: Seizoen 3, aflevering 5

Waarom tragisch? Lady Sybil is zwanger en blijkt te lijden aan de kraamziekte eclampsia, maar de twee dokters zijn het oneens over de behandeling. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van Dr. Clarkson dat Sybil dringend via keizersnede moet bevallen (een riskante operatie in de vroege jaren 1900), besluit de Crawley familie haar toch natuurlijk te laten bevallen. Alles gaat goed en Sybil zet een gezond dochtertje op de wereld, tot het tij plots keert en Sybil stuiptrekkingen krijgt en sterft in het bijzijn van haar familie.

6/
Maude Flanders, The Simpsons

6f2d310849577e0d62950ec8ed9ae0c2_600x400

Sterft in: seizoen 11 aflevering 10 "Alone Again, Natura-Diddily"

Waarom tragisch? Voor iedereen die een trouwe volger van de Simpsons was doorheen de jaren '90 was het een echte schok toen Maude Flanders geraakt werd door een T-shirtenkanon, van de tribune viel, en stierf. Ze was geen hoofdpersonage en verscheen niet zo heel vaak in de serie, maar toch was haar dood heel emotioneel, vooral hoe de achtergebleven personages (waaronder haar echtgenoot Ned) omgingen met hun verdriet.

7/
Jin en Sun, Lost

lost

Sterven in: seizoen 6, aflevering 14 "The Candidate"

Waarom tragisch? Sun en Jin raken elkaar enkele seizoenen kwijt en proberen wanhopig de weg naar elkaar terug te vinden. Wanneer ze eindelijk herenigd worden in een prachtig typisch Lost-moment, belooft Jin aan Sun dat ze elkaar nooit meer zullen moeten missen. Slechts één aflevering later zitten ze vast in een zinkende onderzeeër. Jin kan eigenlijk nog ontsnappen, maar weigert Sun achter te laten, en dus verdrinken ze samen hand in hand

8/
Lori Grimes, Walking Dead

TheWalkingDeadLoriGrimes

Sterft in: seizoen 3, aflevering 4 "Killer Within"

Waarom tragisch? Hoewel zombieseries per definitie niet echt zuinig zijn met sterfgevallen en Lori niet bepaald een fan favorite was, verdient ze toch een plaats in onze lijst. Lori moet bevallen tijdens een zombie-aanval en dokter Hershel is niet in de buurt. Maggie heeft geen keuze en moet zonder verdovingsmiddel of medisch materiaal een primitieve keizersnede uitvoeren. Lori sterft voor ze haar pasgeboren dochtertje kan zien, en haar 13-jarige zoon Carl schiet haar in het hoofd zodat ze niet in een zombie verandert.

9/
Marissa Cooper, The O.C.

Marissa's_Death

Sterft in: seizoen 3, aflevering 25 "The Graduates"

Waarom tragisch? Het is afstudeerdag op de Harbor school in Newport, en Marissa besluit om bij haar vader op een jacht in Griekenland te gaan werken in plaats van naar de universiteit te gaan. Ryan brengt haar naar het vliegveld, maar Volchok, het jaloerse ex-vriendje van Marissa en ultieme bad guy, rijdt haar en Ryan dronken van de weg. Ook al was Marissa's dood niet echt een verrassing (actrice Mischa Barton verklapte domweg de dood van haar personage in een interview) en zagen veel kijkers haar graag vertrekken, Ryan die het lichaam van Marissa in zijn armen draagt met het brandende voertuig op de achtergrond en Halleluja als soundtrack, het doet je toch wel wat.

10/
Nicholas Brody, Homeland

85

Sterft in: Seizoen 3, aflevering 12 "The Star"

Waarom tragisch? Brody wordt ingeschakeld in een CIA operatie tegen de Iraanse Revolutionaire Garde en krijgt de opdracht Generaal Akbari te vermoorden, die dan zou kunnen worden opgevolgd door Javadi, een asset van de CIA. Wanneer zijn taak volbracht is, vlucht hij met Carrie, die hem vertelt dat ze zwanger is van zijn kind. Op dat moment komt Javadi hem arresteren (de ironie), waarna hij door de Iraanse overheid ter dood veroordeeld wordt. Carrie panikeert en krijgt één minuut met hem in zijn cel, maar Brody zegt dat hij zijn lot geaccepteerd heeft. Laten we eerlijk zijn, Homeland zonder Brody leek ons onmogelijk en dus wachtten we op zijn redding tijdens zijn executie, maar die kwam er niet.

(Stagiaire Astrid Van Wambeke)