Wat is shibari, de intieme techniek waar 1 op 5 Belgen over fantaseert?

Geüpdatet op 6 mei 2024 door Camille Vernin en ELLE België
Wat is shibari, de intieme techniek waar 1 op 5 Belgen over fantaseert? David Cohen - Unsplash

Een recente peiling onthult dat bijna één op de vijf Belgen gefascineerd is door shibari, of het zelfs al heeft geprobeerd. Maar wat is deze seksuele techniek nu precies?

Wat is shibari?

Het onderzoek, uitgevoerd door Babylon Loveshop, toont aan dat shibari een bijzondere aantrekkingskracht heeft op Belgische koppels.

Shibari, wat in het Japans "vastbinden" of "knopen" betekent, is de kunst van Japanse bondage. Het gaat om het esthetisch en plezierig vastbinden of zelf vastgebonden worden. Hoewel deze kunstvorm tegenwoordig populair is, vindt het zijn oorsprong in de marteltechnieken van de Japanse samoerai, waarbij de manier van binden afhing van iemands sociale status. Van daaruit evolueerde het naar een methode voor meditatie en uiteindelijk naar een artistieke en seksuele praktijk.

Maar denk nu niet direct aan extreme sado-maso taferelen, want shibari is veel meer dan dat. Er zijn tal van respectabele organisaties die cursussen aanbieden om deze techniek veilig en met wederzijdse instemming onder de knie te krijgen. Luisteren en respect zijn hierbij cruciaal.

Shibari versus Kinbaku

Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen shibari en kinbaku. Shibari heeft niet altijd een seksuele connotatie; het kan ook als een artistieke en meditatieve activiteit dienen. Over heel België zijn er introductieworkshops beschikbaar. Er bestaan zelfs creatieve variaties zoals florale shibari, waarbij bloemen en touwen sierlijk rond het lichaam worden gebonden.

Kinbaku is daarentegen expliciet seksueel. Het gaat om het erotisch vastbinden van je partner met touwen en specifieke knopen om seksueel genot te bereiken en zelfs orgasmes te stimuleren. Beide partners zijn naakt, en de toon wordt gezet met sensuele muziek en zachte verlichting. In tegenstelling tot andere vormen van bondage, gebruikt kinbaku alleen touw en geen andere speeltjes zoals handboeien.

Zo pas je Japanse bondage toe

Hoewel professioneel advies aan te raden is, kun je een eerste indruk krijgen door instructievideo's op YouTube te bekijken of door enkele basisprincipes te lezen. Bij shibari en kinbaku worden enkel frictieknoopen gebruikt, die niet verschuiven langs het touw. Deze touwen, meestal van jute of hennep om wrijving te voorkomen, zijn tussen 6 en 8 meter lang en 4 tot 6 millimeter dik. Beginners starten met eenvoudige knopen, terwijl gevorderden kunnen experimenteren met meer complexe 'constructies'.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Shibari Study (@shibari.study)

Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat je de bloedsomloop niet afsnijdt en let erop dat je de huid niet beschadigt. Het belang van wederzijdse instemming kan niet genoeg benadrukt worden; stel een 'safe word' in om elk moment te kunnen stoppen. Klaar om deze intrigerende kunstvorm te ontdekken?