Dance fever! 10 lente festivals die je niet wil missen in 2024

Geüpdatet op 27 maart 2024 door Sam Vandenbosch
Dance fever! 10 lente festivals die je niet wil missen in 2024 Hangar

Vliegen de event-verzoekjes je intussen om de oren? Wij scheppen het overzicht met de niét te missen festivals, open airs en feestjes voor de lente.

Met de komst van de lente ontwaakt België uit zijn winterslaap en komt het festivalseizoen krachtig op gang. Vanaf eind maart barst ons kleine landje uit in tal van bruisende feestjes, van het charmantere Listen Festival tot het grootschalige Extrema Outdoor. De Belgische festival agenda wordt op 26 maart officieel afgetrapt en bombardeert ons de volgende maanden met tal van opwindende feestjes. Het overzicht even kwijt? Wij somden de beste open airs en festivals in maart, april en mei voor je op.

1. Listen (26-31 maart) - Brussel

Wat? In de afgelopen jaren is Listen uitgegroeid tot een 5-daagse take-over van Brussel met DJ-sets, concerten, talks, workshops en expo's op verschillende unieke locaties in onze hoofdstad. Naast de belangrijkste elektronische genres zoals House en Techno die vanaf het begin aanwezig waren, omvat Listen nu ook een veel breder alternatief geluid met genres zoals Hyperpop, Drum'n'bass, Amapiano en Hip Hop. Leuk extraatje: speciaal voor deze editie creëerde het festival samen met UNIQLO een exclusieve capsule T-shirtcollectie, ontworpen door jonge talenten uit Brussel. De graphic tees lanceren op 21 maart bij UNIQLO Porte de Namur.

Muziek? De link met de stad en haar lokale muziekscene was al vanaf het begin erg belangrijk. Als festival wil Listen een platform met een internationaal bereik creëeren om lokaal talent te presenteren en hen tussen de meest opwindende internationale acts in de industrie te plaatsen. Ze werken samen met het beste van het Brusselse nachtleven waaronder Blck Mamba, La Cabane, Fuse en C12. Artiesten zoals Bibi Seck, Young Marco en Emilija vullen de line-up.

Waar? Boeiende plekken doorheen heel Brussel, zoals het Centraal Station, Bozar, Botanique en de Louizatunnel.

Tickets en meer info vind je hier.

2. Zonnewende (13 april) - Antwerpen

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Zonnewende (@zonnewende.summerclub)

Wat? Zonnewende keert voor de tweede keer terug voor een 18 uur durende openlucht- en club-rave.

Muziek? Elektronische toppers zoals Dana Montana, Pegassi, Emilija & co.

Waar? Overdag in het magnifieke Havenhuis op het Zaha Hadidplein, 's avonds in Club Vaag.

Tickets en meer info vind je hier.

3. Hangar festival (27-28 april) - Brussel

Wat? Het langverwachte tweedaagse festival langs het Brusselse kanaal keert terug voor zijn derde editie op zaterdag 27 en zondag 28 april en zal tot maar liefst 10.000 feestgangers verwelkomen verspreid over het weekend.

Muziek? Op de affiche: Chloé Caillet, Clara D, FIONA, Gabrielle Kwarteng, Honey Dijon, Kayu, Mochakk, Toolate Groove en Victoria De Angelis op 27 april, en Calao, Denis Sulta, DJ BORING, HAAi, Lilihell, Mathame, Mooglie, NTO, Pegassi B2B Helena Lauwaert en Philou op 28 april.

Waar? Het festival zal zijn bezoekers trakteren op 3 uniek ontworpen podia en een spectaculaire productie. Het adembenemende uitzicht op het kanaal aan de Brusselse haven en de omliggende zeecontainers blijft onveranderd, bereid je dus voor op één van de coolste evenementen van het jaar. Quai de Heembeek, Port of Brussels.

Tickets en meer info vind je hier.

Ook hun extreem populaire open air op 8 juni belooft een groot succes te worden, waarbij ze samen met legendarische Bosnisch-Duitse dj & producer Solomun hun krachten bundelen om een adembenemende en buitengewone show neer te zetten voor de iconische Triomfboog van het Jubelpark in Brussel.

4. IIIMAGINE x Port House Antwerp (27 april) - Antwerpen

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door IIIMAGINE (@iii.magine)

Wat? IIIMAGINE organiseert buitengewone shows op iconische plekken, waar nieuwe elektronische muziek, visuals, kunst en technologie worden samengebracht voor een magisch moment.

Muziek? Disco- en rock uit de jaren '70 of '80 gemixt met synthesizers en stevige techno sounds.

Waar? Na al neergestreken te zijn in het Antwerps Centraal Station, het Nationaal Maritiem Museum in Amsterdam en zelfs het Acquario Romano in Rome, vestigt IIIMAGINE zich op 27 april aan het Antwerpse Havenhuis.

Tickets en meer info vind je hier.

5. Modul'air open air Genesis (1 & 4 mei) - Gent

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MODUL'AIR (@modulair.gent)

Wat? Genesis, de opening van Modul'airs openluchtreeks dit jaar, trapt de zomer af met een verlengd weekend van 2 dagen.

Muziek? O.a. Airod, TDJ, Supergloss, DJ Hyperdrive en Benwal.

Waar? Flanders Expo in Gent.

Tickets en meer info vind je hier.

Ook op Paaszondag presenteert het Modulair Festival op 31 maart 5 stages aan rave-plezier, van outdoor naar indoor.

6. Soulful sessions (4 mei) - Antwerpen

Wat? Soulful Sessions organiseert op 4 mei opnieuw zijn succesvolle Open Air bijeenkomst op Linkeroever. Nieuwe datum, nieuw derde podium, nieuwe scenografie, 3 verschillende geluidssystemen, een dag- en nachtprogramma en meer dan 20 artiesten die je de beste soulvolle sounds brengen. Bereid je voor op een zonovergoten dag vol dans.

Muziek? In eigen poëtische woorden: Dangerous Disco, Sweet Soul, Brazilian Boogie, Adventurous Afrobeat en Holy House music.

Waar? Boeienweide, Linkeroever, afterparty bij Ampère.

Tickets en meer info vind je hier.

7. Horst (9-11 mei) - Vilvoorde

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Het HEM (@hethemnl)

Wat? Ook voor zijn tiende editie mixt Horst opnieuw architectuur, kunst en muziek. Als katalysator van artistieke experimenten stimuleert Horst stedelijke ruimtes in transitie, en dat is keer op keer een lust voor het oog én oor.

Muziek? Alternatieve en elektronische sounds.

Waar? Architecten worden uitgenodigd om unieke podia en dansvloeren te creëren op het Asiat Park - een voormalig militair terrein dat momenteel wordt herontwikkeld tot een nieuwe stadswijk in Vilvoorde.

Tickets en meer info vind je hier.

8. Pride (18 mei) - Brussel

Wat? Sluit je op zaterdag 18 mei aan voor een dag van empowerment, vreugde en liefde. Het thema van dit jaar, 'Safe Everyday Everywhere', is een ode aan de strijd tegen alle vormen van discriminatie, geweld of haatmisdrijven wereldwijd. Op de dagplanning staan onder andere een unieke Pride March, een Pride Village met ongeveer zestig LGBTQIA+ verenigingen, artiesten en kunstenaars, en... ontzettend leuke feestjes doorheen de hele stad. Alleen maar goede vibes dus!

Muziek? Net zo divers als zijn publiek, van over the top pop tot queer raves.

Waar? Overal in Brussel, maar neem zeker een kijkje bij Kiosk Radio in het Warandepark en op de Kunstberg.

9. Klub Dramatik (18-19 mei) - Antwerpen

Wat? Intimiteit boven grootsheid bij dit wat kleinere festivalletje. Feesten ten midden van een prachtig park, wij zeggen geen nee.

Muziek? Electro, nineties rave en techno met dj's zoals Fais Le Beau & Vieira, Dana Montana, Arno Lemons, Dj Sweet6teen en Spacer Woman.

Waar? Het Nachtegalenpark in Antwerpen.

Tickets en meer info vind je hier.

10. Extrema Outdoor (17-19 mei) - Houthalen-Helchteren

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Extrema (@extrema.be)

Wat? Techno-fans van het eerste uur kunnen terecht op Extrema Outdoor, het driedaagse elektronische festival "aan het strand".

Muziek? Headliners zoals Adriatique en Amelie Lens.

Waar? Op het prachtige terrein van De Plas in Houthalen-Helchteren. Het festivalterrein omvat een dicht bos, een helder meer - inclusief strand - en genoeg ruimte voor 7 podia.

Tickets en meer info vind je hier.