Dit zijn de meest exclusieve treinreizen ter wereld

Geüpdatet op 19 maart 2024 door Sofie Kegelaers
Dit zijn de meest exclusieve treinreizen ter wereld @belmondbritishpullman

Tegenwoordig staan snelheid en efficiëntie centraal in al onze ondernemingen. Dat merk je aan alles, zélfs aan onze reisgewoonten. Bijgevolg durven we dus wel eens te vergeten dat ware schoonheid 'm niet alleen in de bestemming zit, maar ook in het afgelegde traject. Ontdek onze top tien meest exclusieve treinreizen ter wereld en laat je meevoeren naar een universum van ongeëvenaarde weelde, eentje waar de tijd anders voorbijgaat.

1. Andean Explorer, Peru

Fris, gedurfd en wild: Zuid-Amerika's eerste luxeslaaptrein voldoet aan alle eisen voor een buitengewone ervaring. Vanuit Cusco, de voormalige hoofdstad van de Inca's, doorkruis je tijdens een reis van één of twee nachten de hoogvlaktes van de Andes richting de witte stad Arequipa die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Er zijn twee restauratiewagens, een spa die heerlijke massages of een deugddoende gezichtsbehandeling aanbiedt en een observatierijtuig met open dek. Er is trouwens ook een loungewagen (mét piano) waar de socializers onder ons kunnen genieten van een ongelimiteerd aantal Pisco Sours. Wij zijn fan!

Tip: De Hiram Bingham (een andere Belmond trein) brengt je van Cusco naar de ingang van de Machu Picchu.

Tickets starten aan €1200 per persoon.
(Prijzen variëren naargelang de periode, reisduur en formule)
www.belmond.com/andean-explorer

2. British Pullman, Verenigd Koninkrijk

Met de British Pullman, een gerestaureerde trein uit 1920, maak je vanuit Londen een ochtend-, middag- of dagtocht naar pittoreske plaatsen in het Verenigd Koninkrijk. Ieder rijtig is volledig ontworpen in art-decostijl. De hele trein ademt als het ware het glamoureuze verleden van de Britse elite. En dit - niet onbelangrijk - in een tijd waarin reizen enkel voorbestemd was voor de "happy few".  Ontdek de charme van vervlogen tijden met behulp van één van de themaritten, zoals een klassieke Afternoon Tea, een spannende moordmysterielunch of een hoogstaand diner met een beroemde gastchefkok. 

Tickets starten aan €400 per persoon.
(Prijzen variëren naargelang de periode, reisduur en formule)
www.belmond.com/british-pullman

3. Eastern & Oriental Express, Zuidoost-Azië

Deze exotische variant van de wereldberoemde Venice Simplon-Orient-Express voert je mee op een drie-nachten-durende reis van Singapore via Kuala Lumpur, Langkawi en Penang. Terwijl je je een weg baant door tropisch regenwoud, bergpassen, gouden tempels, rubberplantages en afgelegen dorpjes en stadjes geniet je binnenin de trein van alle comfort. Het interieur is hier namelijk afgewerkt met de meest kwalitatieve details en vond zijn inspiratie uit de film "Shanghai Express" uit 1932 met in de hoofdrol de actice Marlene Dietrich. Denk: Maleisisch borduurwerk, Thaise zijde en kersenhouten wandbekleding.

Tickets starten aan €3200 per persoon.
(Prijzen variëren naargelang de periode, reisduur en formule)
www.bellmond.com/eastern-and-oriental-express

4. Glacier Express, Zwitserland

Wie de Zwitserse Alpen vanop de eerste rij wil bewonderen, kiest best voor de Glacier Express. De trein vertrekt in de buurt van de Matterhorn in Zermatt en baant gedurende zevenenhalf uur zijn weg naar het vakantieoord St Moritz. Gasten die een ticket boeken voor de Excellence Class worden onderweg een meergangendiner voorgeschoteld met aangepaste lokale wijnen. Boeken kan je zowel voor het zomer- als voor het winterseizoen en – althans dat hebben we ons toch laten vertellen – het uitzicht is in beide periodes adembenemend.  

Tickets voor de Excellence Class starten aan €240 per persoon.
(Prijzen variëren naargelang de periode, reisduur en formule)
www.glacierexpress.ch

5. Rovos Rail, Zuid-Afrika

Al sinds zijn oprichting in 1989 geniet de Rovos Rail van een internationale reputatie voor het creëren van hoogwaardige reisbelevenissen. Avonturiers kunnen kiezen uit reisroutes van 48 uur tot 15 nachten naar de mooiste bestemmingen van Zuid-Afrika, met buiten de trein ook nog eens een verscheidenheid aan excursiemogelijkheden. Leun achterover met een glas Zuid-Afrikaanse wijn terwijl je langs het raam (of beter nog: vanop het openluchtbalkon van de observatiewagen) de meest gevarieerde landschappen ziet ontvouwen.  

Tickets starten aan €1700 per persoon.
(Prijzen variëren naargelang de periode, reisduur en formule)
www.rovos.com

6. Royal Scotsman, Schotland

Met ruimte voor slechts 38 gasten is de Royal Scotsman één van de meest exclusieve treinen ter wereld. Passagiers kunnen kiezen uit een route van twee tot acht nachten die allen starten en eindigen in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Uniek aan deze trein is dat hij 's nachts niet rijdt. Op die manier wordt een goede nachtrust voor de reizigers gegarandeerd en zo hoeven ze ook niets te missen van het fraaie landschap. De excursies die worden aangeboden zijn trouwens nét zo exclusief als de trein zelf: privérondleidingen in kastelen en landhuizen, een bezoekje aan een Schotse Whisky-distilleerderij, enzovoort. En om het nog comfortabeler te maken, wordt er voor deze uitstapjes gebruik gemaakt van de eigen touringvan die de trein op zijn reis door Schotland volgt.

Je kan de Royal Scotsman individueel of in zijn geheel boeken.

Tickets starten aan €4600 per persoon.
(Prijzen variëren naargelang de periode, reisduur en formule)
www.belmond.com/royal-scotsman

7. Seven Stars in Kyushu, Japan

Met maar plaats voor 28 passagiers en een reservatiesysteem dat doet denken aan dat van Tomorrowland, is de Seven Stars in Kyushu (beter bekend als Nanatsuboshi in het Japans) de meest exclusieve luxetrein ter wereld. De trein biedt tochten van één of drie nachten over Kyushu, het zuidelijkste eiland van Japan. De Seven Stars werd pas in 2013 in gebruik genomen. De trein dankt zijn naam aan de zeven belangrijkste aspecten die een bezoek aan Kyushu vertegenwoordigen: warmwaterbronnen, natuur, krachtplekken, geschiedenis en cultuur, eten, de vriendelijkheid van de mensen en – je raadt het zo – het treinsysteem.  

Tickets starten aan €2380 per persoon.
(Prijzen variëren naargelang de periode, reisduur en formule)
www.sevenstars.jp

8. The Ghan, Australië

De Ghan, één van de beste luxetreinen van Australië evenals de langste passagierstrein ter wereld, is het bewijs dat een reis doorheen de Australische Outback niet per se een stoffig avontuur hoeft te zijn. De trein neemt je mee op een tocht van één, twee of drie nachten tussen Darwin, Alice Springs en Adelaide. Weetje: de Ghan werd vernoemd naar de pioniers van diezelfde route: Afghaanse kamelenrijders. Zij zorgden er in de negentiende eeuw voor dat de afgelegen plaatsen langs de route voorzien werden van voedsel en andere benodigdheden. De maaltijden aan boord bestaan uit lokale gerechten zoals bijvoorbeeld gegrilde barramundi of kangoeroefilet.  

Tickets starten aan €1000 per persoon.
(Prijzen variëren naargelang de periode, reisduur en formule)
www.journeybeyondrail.com/the-ghan

9. The Vietage, Vietnam

De Vietage is een luxetrein die ontworpen werd door Anantara Hotels & Resorts. Hij vertrekt iedere ochtend vanaf het treinstation van Danang in de buurt van Hoi An en maakt elke avond zijn terugreis vanuit Quy Nhon. De trein beschikt over zes privécompartimenten voor maximaal 12 gasten en deze kunnen allemaal worden omgebouwd tot comfortabele bedden. Passagiers kunnen zich tegoed doen aan een driegangenlunch met inbegrepen dranken terwijl ze wegdromen bij de pracht en praal van het Vietnamese platteland. Verder hebben ze ook nog recht op een gratis hoofd- en schoudermassage, die inbegrepen is bij de prijs van het treinticket.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Vietage by Anantara (@thevietage)

Tickets starten aan €170 per persoon.
(Prijzen variëren naargelang de periode, reisduur en formule)
www.thevietagetrain.com

10. Venice Simplon-Orient-Express, Europa

Met een geschiedenis als gastheer van epische feesten en fascinerende gasten, onder wie spionnen, schrijvers, ambassadeurs en bekendheden, is de Venice Simplon-Orient-Express niet voor niets legendarisch. De oorspronkelijke route blijft populair: een rit van Londen naar Venetië met een stop in Parijs en Verona. Intussen zijn er meerdere routes mogelijk naar de voornaamste grootsteden van Europa, gaande van één tot vijf nachten. De wagons zijn versierd in art-decostijl en creëren een nostalgische sfeer. Interessant is dat het eten langs de route wordt aangekocht. Zo is het dus goed mogelijk dat er verse kreeft uit Bretagne of heerlijke tomaten uit de Provence op je bord liggen. Exciting! 

Tickets starten aan €3450 per persoon.
(Prijzen variëren naargelang de periode, reisduur en formule)
www.belmond.com/venice-simplon-orient-express