“Bird test”: de nieuwe TikTok-theorie die zegt of je relatie goed zit

Geüpdatet op 1 februari 2024 door Camille Vernin en Virginie Dupont
“Bird test”: de nieuwe TikTok-theorie die zegt of je relatie goed zit ©Unsplash

Mode, beauty, food, sport, wellness ... De voorbije jaren hebben TikTok-trends Gen Z enorm beïnvloed. Zo erg zelfs, dat sommigen het verontrustend vinden hoe we ons met zijn allen steeds meer hetzelfde gaan gedragen. Tegelijk stellen ze vragen bij de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van wat bepaalde content creators verkondigen.

Hierbij spaart TikTok ook onze relatie niet. Want het is natuurlijk een onderwerp dat haast iedereen aanspreekt, van de vluchtige crush tot een lange en stabiele relatie. Via de hashtag #coupletok stelt het netwerk verschillende tests, vragenlijsten en activiteiten voor om erachter te komen hoe stevig onze relatie is. Het lijkt wel een moderne versie van de liefdesquizjes, persoonlijkheidstest en horoscopen waar we vroeger zo verslaafd aan waren.

Wat is de bird test?

Vandaag worden we echter om de oren geslagen met de Moon Phase Soulmate, Barbie Boyfriend Test of Strawberry Test Challenge. Toegegeven, we leven in een tijd waarin er geen zekerheden meer zijn. En dus vertrouwen we ons liefdesleven toe aan de sterren, de Barbie-film of een licht gestoord 'ben je me trouw?'-raadseltje. Nu is de "Bird Test" dus aan de beurt. Daarmee zouden we in een oogwenk te weten komen hoe belangrijk onze relatie echt is voor onze partner.

@koryona 😂 tried the bird test on my boyfriend #couple #relationships #boyfriend #girlfriend ♬ original sound - koryona

De beruchte "Bird Theory" is ontwikkeld door psychiater John Gottman van het Gottman Institute. Bij de test observeer je hoe je partner reageert als jij heel enthousiast doet over iets onbenulligs. In dit geval kijk je dus toevallig door het raam en roep je "Wow, wat een mooie vogel!" Komt je partner zien wat jou zo interesseert? Of kijkt hij amper op en blijft hij met zijn aandacht bij zijn eigen zaken? Of, nog erger, maakt hij je enthousiasme belachelijk?

@willyumgregoryi think she passed the test lmfaoooooo♬ original sound - William Seremetis

Banden creëren

In werkelijkheid bouwt deze test verder op een bestaande analyse. John Gottmans onderzoek wees namelijk uit dat 86% van de koppels die samenbleven en zeiden gelukkig te zijn, positief reageerden op het enthousiasme en de interesses van de ander. Omgekeerd gold dit maar voor 33% van de koppels die later zouden scheiden of zich ongelukkig voelden. In een interview met USA Today bevestigde relatietherapeut Gary Brown de studie: "De test is eigenlijk een poging om een band met de ander te creëren, om met elkaar te praten en interesse te tonen voor wat de ander interesseert."

@sterling.lane I tried the bird test on my wife 🤣 #couple #relationships #wife #birdtest ♬ original sound - Bacall & Diamond

Maar wat als je partner de test niet doorstaat? Dan betekent dat uiteraard helemaal niets. Het is uiteindelijk maar een TikTok-theorie, met weinig echte waarde voor je relatie. Brown roept trouwens op tot voorzichtigheid. De context en timing zijn immers heel belangrijk. "Stel dat jullie samen zijn, jij wilt naar een vogel kijken maar je partner is bezig met iets anders. Als hij dan uitlegt waarom, als hij bijvoorbeeld zegt: "Nu even niet, ik kom straks wel", dan betekent dat niet dat je relatie gedoemd is om te mislukken", legt de huwelijkstherapeut uit. En vergeet ook niet dat de bird test gaandeweg kan evolueren.

LEES OOK:

De 6 meest voorkomende seksdromen uitgelegd

3 waarheden over liefde op het eerste gezicht

De driehoekstheorie van de liefde: het geheim voor een goede relatie