Deze nieuwe TikToktheorie bepaalt welke make-up je meest flatteert

Geüpdatet op 9 januari 2024 door Lore Ginneberge
Deze nieuwe TikToktheorie bepaalt welke make-up je meest flatteert Getty Images

Heb je je ooit al afgevraagd waarom sommige make-up iemand flatteert en jou totaal niet? Volgens TikTok heeft alles te maken met het 'visueel gewicht' van jouw gezicht. Heeft jouw gelaat een hoog of laag contrast? En hoe nuttig en realistisch is deze theorie eigenlijk?

Heb je moeite met het vinden van de perfecte alledaagse make-uproutine die jouw unieke gelaatstrekken het best in de verf zet, dan kan deze theorie helpen. Dankzij de video van @princessraquelle verspreiden de tips om het 'visuele gewicht' van jouw gelaat te bepalen zich als een lopend vuurtje op sociale media.

@princessraquelle happy thanksgiving loves~😋❤️ #beauty #makeup #makeuptutorial #makeuphacks #beautyhacks #beautytips #kpop #kpopidol #makeuptips #lisa #iu #lisablackpink #blackpink ♬ Girls Like Me Don't Cry (Remix) - thuy

Wat is het verschil tussen het contrast en visueel gewicht van je gelaat?

Het visuele gewicht gaat over hoe uitgesproken je gelaatstrekken zijn, denk aan zware of lichte wenkbrauwen, een prominente of kleine neus, hoge of lage jukbeenderen... Het contrast van je gezicht speelt eerder in op de aanwezige kleuren van je haar, ogen, huidtint en lippen. Iemand met donker haar en lichtblauwe ogen wordt dan gelabeld als 'hoog contrast', terwijl je met grijze lokken en lichtbruine ogen eerder in de categorie 'laag contrast' valt.

Hoe bepaal je het 'visual weight' van jouw gezicht?

Volgens de theorie zijn er verschillende manieren om te achterhalen tot welke categorie jij behoort. Je kan een foto nemen van jezelf in natuurlijk licht en vervolgens spelen met de contrasten om te kijken in welke modus jouw trekken het meest naar voren komen. Plaats daarvoor een zwart-witfilter over de foto en verschuif in een foto-app het contrast eerst naar -100 en vervolgens naar +100. Komen je gelaatstrekken beter naar voor in de versie zonder contrast? Dan heeft jouw gezicht een laag visueel gewicht. Zie je sterkere trekken bij de foto met maximaal contrast? Dan behoor je tot de categorie hoog visueel gewicht.

Een tweede methode maakt gebruik van de beruchte 'bold glamour'-filter op TikTok. Deze filter zorgt bij sommigen voor een perfect opgemaakte look (inclusief sterke jukbeenderen en vollere lippen), terwijl het anderen de gelaatstrekken van een Disney-schurk geeft. Past de filter jou perfect? Dan heb je een laag visueel gewicht.

@kandykapelle #highvisualweight #lowvisualweight #2024glowup ♬ original sound - Kandy 🤍💕

Wat is het verschil tussen een hoog en laag visueel gewicht?

Mensen met een hoog visueel gewicht, zoals sterren als Angelina Jolie, Sabrina Carpenter, Penelope Cruz of Anne Hathaway, hebben prominente gelaatstrekken die erg opvallen in een kleiner gezicht. Voorbeelden van celebrities met een laag visueel gewicht zijn Hailey Bieber, Zendaya, Rihanna en Charlize Theron. Hun gelaatstrekken zijn zachter en/of kleiner in hun gezicht.

Make-up voor een hoog visueel gewicht en laag visueel gewicht

Nu je (hopelijk) weet tot welke groep jij behoort, is het een kwestie van make-up aanbrengen die jouw trekken het meest flatteren.

Hoog visuele beauty tips

Om je sterke gezichtsvormen in de verf te zetten, staat statement make-up het mooist, aldus de theorie. Combineer een opvallende lipstick met geaccentueerde wenkbrauwen om je gelaat structuur te geven. Om te contrasteren met deze look, staan eenvoudige kapsels als losse golven of gladde lokken het best. Donkere haarkleuren versterken het vamp-karakter van een hoog visueel gezicht.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gregory Russell (@gregoryrussellhair)

Laag visuele beauty tips

Jouw dromerige gelaatstrekken komen best tot uiting met romantische make-up die subtiele accenten legt. Volgens TikToker @princessraquelle is dit het ideale profiel om te experimenteren met haarstijlen. Strikjes, vlechten, krullen, haaraccessoires... De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hung Vanngo (@hungvanngo)

Werkt deze TikTok theorie echt?

Het idee dat gezichtsvorm en -trekken kunnen bepalen welke make-up het beste bij je past, heeft een zekere waarheid. Verschillende make-upstijlen kunnen bepaalde gelaatstrekken accentueren of verzachten. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat make-up uiteindelijk een persoonlijke keuze is. Het moet iets zijn waarbij jij je mooi en comfortabel voelt. De theorie achter 'visueel gewicht' kan interessant zijn, maar het kan ook complex zijn om te bepalen welke categorie het beste bij jou past. Dit is slechts één van de vele factoren die kunnen meespelen in de keuze voor bepaalde make-upstijlen. Het belangrijkste is om make-up te dragen die jou een goed gevoel geeft, ongeacht de heersende trends of theorieën.