De TikTok ‘hair theory’ werkt echt – zo vind je het juiste kapsel voor jouw gezicht

Gepubliceerd op 4 april 2023 door Lore Ginneberge
De TikTok ‘hair theory’ werkt echt – zo vind je het juiste kapsel voor jouw gezicht Launchmetrics Spotlight

Een nieuwe dag, een nieuwe TikToktrend. Momenteel zijn gebruikers op de app in de ban van de zogenaamde 'hair theory'. Is dit het simpele maar effectieve trucje om jouw ideale kapsel te vinden?

Wat is de 'haartheorie' op TikTok?

De 'haartheorie' stelt dat de manier waarop je haar wordt gestyled kan veranderen hoe je eruit ziet en hoe anderen jou zien. Niets wereldschokkends, maar soms moet je het niet te ver zoeken.

@lov3h8 hair theory #hairtheory #fyp ♬ original sound - ✰

"Dus je vertelt me... het enige wat ik moet doen is mijn haar anders scheiden en ik zal onmiddellijk mooier zijn?" merkte een verbijsterde TikToker op, terwijl een ander benadrukte hoe "echt" de theorie is.

@_rachelkramer Hair theory is wild I look so different every time EVEN WITH THE FILTER ON 😶 #hairtheory ♬ original sound - ✰

Is de 'hair theory' echt?

Deze theorie is op geen enkele wetenschap gebaseerd, maar zou bewijzen dat er bepaalde kapsels zijn die je schoonheid accentueren en je look verbeteren.

Er zijn inderdaad kapsels die iemands gelaatstrekken benadrukken, daarin zal geen enkele kapper je tegenspreken. Tegelijk is wat we 'mooi' vinden altijd gelinkt aan schoonheidsnormen en wat op dat moment in de mode is. Er is dus geen concrete manier om te bewijzen dat een bepaald kapsel iemand beslist aantrekkelijker maakt.

@_morgan.tayler_ #hairtheory #hair #hairstyle #fyp #fypシ #mermaids ♬ Boy's a liar Pt. 2 - PinkPantheress & Ice Spice

Toch is de hair theory nuttig voor iedereen die het beu is om er elke dag hetzelfde uit te zien. De video's kunnen inspiratie bieden om zelf te experimenteren met verschillende kapsels en te testen welke stijl jou best ligt en meest flatteert.

TikTok is in de ban van 'beauty op maat'

Dit is niet de eerste keer dat een theorie of trucje viraal gaat waarbij 'beauty op maat' centraal staat. Er zijn talloze filters die je helpen bij de zoektocht naar de 'perfecte haarkleur voor jouw teint' of de 'ideale contouring voor jouw gezicht'. En meer dan een test op camera, vertrouwen gebruikers ook echt op die filters. Kijk maar naar de TikToks van meisjes die naar de kapper rennen voor platinablonde lokken nadat een filter bewees hoe flatterend dat zou zijn.

@jovellelucas Trust the process… 🥰 #fyp #balyage #hairtransformation #glowup #thatgirl #curtainbangs #blowout ♬ baby one more time x levitating - Adam Wright

Wat zegt dit over hoe we vandaag kijken naar schoonheid? In een zee van trends zijn we duidelijk op zoek naar wat werkt voor ieder van ons. Hoewel het vertrouwen in beautyfilters erg groot lijkt, is dit pakken minder riskant dan oudere generaties die foto's van beroemdheden meebrachten naar de kapper in de hoop op een identiek resultaat.