Laurence Massart verkozen tot Belgische Vrouw van het Jaar 2023

Gepubliceerd op 5 december 2023 door Marie Guérin en Lore Ginneberge Foto’s: Stephen Mattues
Laurence Massart verkozen tot Belgische Vrouw van het Jaar 2023 Stephen Mattues

Op 5 december verwelkomde TheMerode de ELLE Women of The Year, de eerste ceremonie in België die vrouwen eert die grenzen verleggen en het jaar hebben gemarkeerd. Aan het einde van dit gala werden acht vrouwen bekroond, waaronder de Belgische Vrouw van het Jaar 2023: Laurence Massart.

Terwijl ELLE België al 20 jaar de Belgische vrouwen steunt - vrouwen die deuren openen, glazen plafonds breken en positieve verandering in elk aspect van de samenleving brengen - is het team van het magazine dit jaar extra verheugd om de winnaars van haar ELLE Women of The Year te onthullen. Deze unieke ceremonie in België bekroont uitzonderlijke vrouwen in 8 categorieën: technologie, wetenschap, cultuur, sport, ondernemerschap, maatschappij, de juryprijs voor carrière en natuurlijk de Belgische Vrouw van het Jaar 2023.

ELLE Women of the Year award vrouw van het jaar
ELLE Women of the Year award

ELLE Women of The Year Laureaten

Wetenschap en Onderzoek: Professor Karine Van Doninck

Ze richtte de onderzoekseenheid voor Moleculaire Biologie en Evolutie aan de ULB op. Haar onderzoek richt zich op micro-organismen met unieke kenmerken en de interactie tussen kunst en wetenschap.

Ondernemerschap: Celestina Jorge Vindes

Oprichtster van Pépite Blues, een boekhandel in Elsene die de focus legt op Afrikaanse literatuur en literatuur van de diaspora.

Technologie: Rosanna Kurrer

Mede-oprichtster en algemeen directeur van CyberWayFinder, een intensief cyberbeveiligingsprogramma voornamelijk gericht op vrouwen.

Maatschappij: Chloé Mikolajczak

Klimaat- en sociale rechtvaardigheidsactiviste, coördinator van Fashion Revolution Belgium.

Cultuur: Zoé Gray

Nieuwe directeur van Tentoonstellingen bij Bozar.

Sport: Sarah Chaari

Gouden medaillewinnaar in taekwondo.

Juryprijs: Delphine Heenen

Oprichtster en CEO van KickCancer, een fonds voor de financiering van onderzoek naar kinderoncologie.

Laurence Massart, Belgische Vrouw van het Jaar 2023

De ELLE Women of the Year-prijs wordt toegekend aan een persoonlijkheid die 2023 heeft gemarkeerd door haar uitzonderlijke werk, durf en generositeit. Een toegewijde vrouw die de weg baant voor toekomstige generaties: Laurence Massart. Als eerste voorzitster van het Hof van Beroep in Brussel, was ze voorzitster van het Hof van Assisen belast met het berechten van de aanslagen van 22 maart 2016. Onlangs won Massart het van de Belgische staat om haar mandaat te mogen verlengen. Alom erkend voor haar professionaliteit en menselijkheid, werd in de Belgische media geschreven dat "zij de democratie heeft gered". Unaniem verkozen door de jury, blijft Laurence Massart ons inspireren.

De Jury van EWOTY

  • Cynthia Bolingo: Belgische atlete gespecialiseerd in sprint, onlangs 5e geworden op de Wereldkampioenschappen in Boedapest.
  • Fatima Zibouh: expert in diversiteit, inclusie en discriminatie, sociaal- en politiekwetenschapper, mede-verantwoordelijk voor Brussels2030.
  • Diane Govaerts: CEO van Ziegler, een wereldwijde logistieke dienstverlener. Manager van het jaar 2022.
  • Alix Battard: journalist en anker van het 13-uur journaal op RTL, en maker van de podcast 'Le Changement iX', die gaat over het idee van verandering in verschillende domeinen.
  • Anne Vierstraete: Senior Advisor voor ART BRUSSELS & ART ANTWERP.
  • Annemie Schaus: rector van de ULB, doctor in de rechten.
  • Georgia Brooks: oprichtster van de vrouwenclub The Nine en van Fempower, een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van het leven van meisjes en jonge vrouwen in het Midden-Oosten.
  • Marie Guérin: Voorzitster van de jury, hoofdredactrice van ELLE België.

Samen zijn we changemakers!

Samen maken we het verschil! Ons doel is simpel en sluit naadloos aan bij wat ELLE sinds 1945 nastreeft, dankzij oprichtster Hélène Lazareff: het vieren van geweldige vrouwen, die rolmodellen zijn en de volgende generatie inspireren. Dit doen we met een warm hart, vol vastberadenheid en bovenal, met een gevoel van zusterschap.

ELLE Women of the Year award vrouw van het jaar