Vanilleparfums maken een grote comeback, dit zijn de 13 beste geuren van het moment

Geüpdatet op 2 april 2024 door Lore Ginneberge
Vanilleparfums maken een grote comeback, dit zijn de 13 beste geuren van het moment Shutterstock

Ontdek de beste vanilleparfums van 2024, van het verleidelijke Vanille Antique van Byredo tot het heerlijke MOD Vanilla van Ariana Grande. Deze topgeuren bewijzen dat er een vanillegeur is voor iedereen.

De comeback van de vanillegeur

In de nasleep van de COVID-periode kent vanille een ongekende populariteit, een heropleving die niet alleen te danken is aan de veelzijdigheid van deze geurnoot, maar ook aan haar cozy kwaliteiten. Vanille, eens beschouwd als te gewoontjes of te kinderlijk zoet, onderging een metamorfose die doet denken aan de jaren '90 - een tijdperk waarin het synoniem stond voor jeugdige onbezorgdheid en toegankelijke charme. Nu, in 2024, omarmen vanilleparfums een verrassend volwassen en mysterieuze uitstraling (het is niet voor niets een afrodisiacum).

De beste vanilleparfums in 2024

De nieuwste vanillegeuren veroveren zowel de harten van Gen Z op TikTok als van hun moeders en grootmoeders, die er vast nostalgisch van worden. Er zijn de complexe, zwoele parfums perfect voor een date night, maar even goed ziltige vanilletoetsen die een woeste oceaan en vrijheid oproepen. Deze recente lanceringen vormen het bewijs dat er een vanilleparfum is voor iedereen.

1. De rijkste vanillegeur: KAYALI Vanilla Royale Sugared Patchouli

KAYALI's Vanilla Royale Sugared Patchouli | 64 is het toppunt van vanilleparfums. Founder Mona Kattan heeft naar eigen zeggen een grote passie voor dit ingrediënt en wilde met haar extrait de parfum een over-the-top vanillegeur maken verrijkt met een exotische mix van bloemen en rijke specerijen.

KAYALI Vanilla Royale Sugared Patchouli via Ici Paris XL
KAYALI Vanilla Royale Sugared Patchouli via Ici Paris XL

Shop hier

2. Exotische Vanillegeur: Matière Première Vanilla Powder

Deze geur is een moderne uitbarsting van witte poeders vermengd met donkere vanille. Met een basis van Madagascar vanille en een unieke toets van kokospoeder en Palo Santo hout, biedt Matière Première een heldere en moderne geur die zowel vertrouwd als vernieuwend is.

vanilleparfums trend beste geuren
Matière Première Vanilla Powder via Beauty by Kroonen

Shop hier

3. Mysterieuze vanillegeur: Byredo Vanille Antique

Byredo's Vanille Antique viert een onderbelichte kant van vanille in een mysterieuze samenstelling met musk en kasjmierhout. Het biedt de warmte en zoetheid die je verwacht van vanille, maar dan met een onverwachte twist.

Byredo Vanille Antique via Skins Cosmetics
Byredo Vanille Antique via Skins Cosmetics

Shop hier

4. Beste warme vanille: Kilian Paris Angels’ Share

Dit parfum is geaard in de essentie van cognac en verandert na de eerste spray in een kruidige en gourmand geur dankzij een mix van eik, kaneel, praline en vanille. Angels' Share biedt een memorabele geurervaring, maar is allesbehalve subtiel.

Kilian Angels' Share vanilleparfums
Kilian Paris Angels' Share via Senteurs D'Ailleurs

Shop hier

5. Zoet vanilleparfum: Christian Dior Vanilla Diorama

In plaats van vanille's reputatie als zoete verleiding te ontwijken, omarmt Maison Christian Dior haar kracht in al z'n schoonheid. Met accenten van verse citrus en warme cacao is dit een studie in contrasten die wonderwel werkt.

Christian Dior Vanilla Diorama
Christian Dior Vanilla Diorama

Shop hier

6. Meest verleidelijke vanille: Tom Ford Tobacco Vanille

Een parfum dat haar drager zelfverzekerd laat voelen, met een mix van tonkaboon, vanille, tabaksblad, gember, cacao en droge fruitakkoorden. Het is de geur van een zwoele date in een chique jazzclub, zowel sexy als gesofistikeerd.

Tom Ford Tobacco Vanille parfum
Tom Ford Tobacco Vanille via De Bijenkorf

Shop hier

7. Alledaags vanilleparfum: Maison Margiela REPLICA Coffee Break

Deze geur van Maison Margiela draag je zowel overdag als 's avonds. De combinatie van vanille, melkschuim en koffieakkoorden, verrijkt met lavendel, zorgt voor een geur die zowel gezellig als fris is.

Maison Margiela REPLICA Coffee Break via De Bijenkorf
Maison Margiela REPLICA Coffee Break via De Bijenkorf

Shop hier

8. Beste spicy vanille: Diptyque Eau Duelle

Deze unisex geur, geïnspireerd door de historische specerijenroute, balanceert vanille met rijke kruiden zoals kardemom, wierook en warme calamus, en eindigt met een speelse en mysterieuze toets.

eau duelle diptyque parfum vanille
Diptyque Eau Duelle via Senteurs D'Ailleurs

Shop hier

9. De meest classy vanille: BDK Vanille Leather

Deze warme, sensuele creatie. De initiële vanilletoetsen vloeien over naar een trifecta van Jasmijn uit Egypte, Indiase Tuberoos en oranjebloesem. Dankzij dit witte bloemenboeket krijgt Vanille Leather een tropisch kantje die de naam niet meteen doet vermoeden. De vintage-achtige drydown maakt dit parfum de meest classy optie van allemaal.

vanilla leather bdk
BDK Vanilla Leather via Beauty by Kroonen

Shop hier

10. Zonnige Vanille: Juliette Has a Gun Vanilla Vibes

Vanilla Vibes is een ode aan avontuur en vrijheid. Dit unieke parfum heeft een opvallend zeezoutakkoord, waardoor de zoetheid van vanille een minerale dimensie krijgt. De vanillegeur is geen typische gourmand, maar ruikt eerder droog en licht poederig, wat herinneringen oproept aan een stranddag met zonnecrème.

vanilleparfums trend beste geuren
Juliette Has a Gun Vanilla Vibes via De Bijenkorf

Shop hier

11. Meest bloemige vanille: Yves Saint Laurent Libre

Een warme vanille en muskusakkoord wordt verhelderd door lavendel en oranjebloesem, wat resulteert in een gebalanceerde geur die zowel sensualiteit als zelfvertrouwen uitstraalt.

Yves Saint Laurent Libre via Ici Paris XL
Yves Saint Laurent Libre via Ici Paris XL

Shop hier

12. Complexe Vanille: Nishane ANI

Gerenommeerd parfumeur Cécile Zarokian creeërde voor Nishane een krachtige, gelaagde geur met een prominente vanillebasis die verrijkt wordt door bergamot, zwarte bes, Turkse roos en kardemom. Dit complexe parfum is een echte krachtpatser met enkele traditioneel mannelijke toetsen, het vraagt om een drager die de intensiteit ervan kan waarderen.

Nishane ANI via Skins Cosmetics Vanilleparfums
Nishane ANI via Skins Cosmetics

Shop hier

13. Meest yummy vanille: Ariana Grande MOD Vanilla

Ariana Grande's MOD Vanilla opent met sappige zwarte pruim en romige muskus, opgefrist door roze fresia, en leidt naar een verleidelijk hart van orrisboter en witte praline. De basis van vanille en cacaoboter zorgt voor een onweerstaanbare mix.

Ariana Grande MOD Vanilla
Ariana Grande MOD Vanilla via April Beauty

Shop hier