Van KFC tot kerstgeit: de 10 meest originele kersttradities wereldwijd

Geüpdatet op 29 november 2023 door Noemi Dell'aira en Virginie Dupont
Van KFC tot kerstgeit: de 10 meest originele kersttradities wereldwijd © Annie Spratt - Unsplash

Kerstmis is een magische periode waarin de hele wereld fonkelt. Maar tussen de lichtjes en het geglimlach door, heeft elk land ook zijn eigen manier om kerst te vieren. We nemen je mee op een reis rond de wereld en verklappen je de coolste kersttradities!

1. IJsland - De 13 Yule Lads

In IJsland heeft de kerstman een grote familie! De "Yule Lads" zijn dertien guitige "kerstkabouters" die de kinderen tijdens de dertien dagen voor Kerstmis elke nacht een bezoekje brengen. Alle Yule Lads hebben een eigen naam en karakter en afhankelijk van hoe braaf de kids tijdens het jaar zijn geweest, laten ze geschenkjes achter of halen ze grappen uit.

2. Noorwegen - De toverbezem

De Noren hebben de gewoonte om alle borstels en bezems in huis op kerstavond te verbergen. Zo voorkomen ze dat de heksen die 's nachts komen stelen en er door de lucht mee vliegen! Een leuke traditie die de kerstnacht extra betoverend maakt.

3. Japan - KFC als kerstmaal

Volgens de Japanse traditie wordt Kerstmis niet gevierd, maar op 25 december eet iedereen er gewoontegetrouw KFC! Dat vreemde gebruik ontstond in de jaren 1970, toen Kentucky Fried Chicken met kerst een succesvolle reclamecampagne had lopen. Daardoor komt het dat je er tegenwoordig op kerstdag soms uren in de rij moet staan voor een pakje gefrituurde kip.

4. Spanje - De kerstloterij

In Spanje is de Lotería de Navidad een belangrijke kersttraditie. De trekking van de loterij vindt plaats op 22 december en alle deelnemende Spanjaarden hopen de hoofdprijs, ofwel "El Gordo" (de Dikkerd), te winnen. Het hele event wordt uitgezonden op televisie en is enorm populair. Vaak leggen vrienden of familie trouwens samen in de hoop het grote lot binnen te halen.

5. Zweden - De kerstgeit

De Zweedse traditie van de "kerstgeit" is niet alleen grappig maar ook eeuwenoud. In Gävle wordt elk jaar een reusachtige geit van stro gemaakt. Vervolgens sluiten de inwoners weddenschappen af over hoelang die zal blijven "leven". Waarom? Omdat grapjassen elk jaar opnieuw proberen om die geit in brand te steken, ondanks de inspanningen om ze te beschermen. Het is een traditie die zowel spanning als spektakel oproept.

traditions de Noël
Finnen hebben de gewoonte om voor het kerstmaal nog even in de sauna te gaan chillen. © Unsplash / Glib Albovsky

6. Nieuw-Zeeland - Kerstman in shorts

In Nieuw-Zeeland valt Kerstmis in het midden van de zomer. En de kerstman past zich uiteraard aan de weersomstandigheden aan. Om de zomerse hitte het hoofd te bieden, ruilt hij er zijn dikke rode jas in voor lichtere kleding, vaak een short en T-shirt. Nieuw-Zeelanders vieren kerst dan ook graag in open lucht, met een picknick, barbecue en buitenactiviteiten. Het is best grappig om te zien hoe Santa Claus zijn rendieren op stal laat en soepel de surfplank opspringt!

7. Italië - La Befana

In Italië wordt op 25 december natuurlijk gewoon Kerstmis gevierd, maar de Italianen blijven doorfeesten tot 6 januari, driekoningendag. Dan komt "La Befana" immers langs, een oude heks die de brave kinderen cadeautjes en de stoute steenkool brengt. Het is een kleurrijke en mysterieuze traditie die de eindejaarsfeesten extra magisch maakt.

8. Mexico - Kerstpiñata

In Mexico beginnen de kerstfeesten al op 16 december, met de "Posadas". Dat zijn processies die de reis van Maria en Jozef uitbeelden terwijl ze op zoek zijn naar een herberg. Tijdens die eindejaarsperiode vindt ook een andere leuke traditie plaats: de kerstpiñata vol snoep en kleine geschenkjes. Geblinddoekt proberen kinderen die stuk te slaan om zo bij de verborgen schatten te komen.

9. Finland - Samen in de sauna

Finnen hebben de gewoonte om nog even in de sauna te chillen voor ze kerst gaan vieren. De sauna maakt onlosmakelijk deel uit van de Finse cultuur en veel families komen er samen om zich vóór het grote kerstmaal nog eens lekker in de rustgevende warmte te ontspannen. Het is een unieke manier om zich voor te bereiden op de feestelijkheden en – ondanks de winterse temperaturen – een ontspannen sfeer te scheppen. Reis je tijdens de feestdagen naar Finland? Maak je dan maar op voor een "hot Christmas"!

10. Tsjechische Republiek - Schoenwerpen

In de Tsjechische Republiek bestaat de traditie dat single vrouwen op kerstavond met de rug naar hun voordeur gaan staan en dan een schoen over hun schouder gooien. Als die schoen met de punt naar de deur landt, is dit een teken dat ze het komende jaar in het huwelijksbootje zullen stappen.

LEES OOK

Hotspots: maak een culinaire wereldreis met deze Antwerpse adresjes

Hier shop je originele, grappige en chique kerstversiering voor een stijlvolle kerstboom

20 not-so-ugly kersttruien om door te dragen