Je oude Barbiepop kan je duizenden euro’s opleveren

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Noemi Dell'Aira en Lore Ginneberge
Je oude Barbiepop kan je duizenden euro’s opleveren Shutterstock

Met de langverwachte release van de 'Barbie'-film is de aantrekkingskracht van de iconische pop weer helemaal terug. Die hard verzamelaars blijken bereid om astronomische bedragen neer te tellen voor 'unieke' exemplaren. Je oude Barbiepop op zolder kan dus zomaar een fortuin opleveren.

De stijgende populariteit van Barbie

Veilingen van Barbiepoppen op het Catawiki-platform hebben de afgelopen twee jaar een fenomenale groei doorgemaakt, waarbij de gemiddelde waarde bijna verdubbelde met meer dan 20%. De iconische pop die onze kindertijd bepaalde is trending als nooit tevoren. Bovendien staat België in de top 3 van landen (naast Italië en Nederland) waar de meeste Barbies worden gekocht en waar het meeste geld aan wordt uitgegeven op veilingsite Catawiki.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Barbie (@barbie)

Voor hoeveel geld kan je Barbiepoppen verkopen?

Een American Girl uit de jaren 1960 ging in 2021 voor €2.000 van de hand, terwijl een zeldzame Fabergé Barbie uit 1998 voor €1.510 werd verkocht. Een vintage Francie uit 1967 - Barbie's nichtje en historisch icoon, want het was de eerste zwarte Barbiepop ooit gemaakt - ging in 2018 voor meer dan €1.000 over de toonbank. Sommige ultrazeldzame modellen kunnen zelfs bedragen van zes cijfers opbrengen, zoals de duurste Barbie die ooit ter wereld is verkocht, gemaakt door de Australische juwelier Stefano Canturi, die in 2010 voor bijna €300.000 aan een goed doel werd geschonken.

Maar wat maakt bepaalde Barbies zo waardevol?

Barbara Bieshaar, Catawiki's speelgoedexpert, onthult de kenmerken die ze zo waardevol maken voor verzamelaars. Dus als je al jaren een Barbie op zolder hebt verstopt, zou ze wel eens een echte schat kunnen zijn!

1. Leeftijd telt

Hoe ouder je Barbiepop is en hoe beter de staat, hoe meer ze waard is. Een Barbie uit 1959 in perfecte staat kan worden getaxeerd op ongeveer €10.000, terwijl goed bewaarde modellen uit de jaren 1960 en 1970 worden verkocht voor drie of vier cijfers. Hoe kun je vroege Barbiepoppen herkennen? Let op gaten in de onderkant van haar voeten, een papieren label op haar pols en de woorden 'Made in Japan' op de achterkant, want dat was het belangrijkste land waar Barbie tussen 1959 en 1972 werd gemaakt. Als je de leeftijd en het model van je Barbie wilt weten, kijk dan in haar nek voor een vijfcijferig productnummer of raadpleeg gespecialiseerde online databases.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door David Parise (@vintagebarbieandken)

2. De pop moet goed verpakt zijn

Conditie is cruciaal bij het bepalen van de waarde en de verpakking kan het verschil maken. Een originele Barbie in een ongeopende doos brengt het meeste op, want dat betekent dat ze nooit gebruikt is en dat alle originele accessoires nog aanwezig zijn.

3. Aandacht voor detail

Goed bewaarde Barbiepoppen hebben smetteloze nagellak en knieën die het kenmerkende klikgeluid maken, waardoor ze meer waard zijn. Afgeknipt of dof haar, beschadigde nagellak of make-up die met een viltstift is aangebracht, verminderen natuurlijk de waarde van de pop. Kijk ook uit voor oren die groen verkleurd zijn, want dit kan erop wijzen dat je Barbie oorbellen droeg in de jaren 1960, waardoor de waarde daalt.

4. Speciale edities hebben een groot potentieel

Barbies in bijzondere outfits, samenwerkingen met beroemdheden of poppen die speciale gebeurtenissen herdenken, zijn vaak meer waard. Zelfs edities die destijds minder interessant leken, zoals de rockster Barbies uit de jaren 80, kunnen nu erg populair worden dankzij de hernieuwde interesse in historische popcultuur.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Barbie (@barbie)

5. Barbie, een mode-icoon

Samenwerkingen met modehuizen stuwen de waarde fors de hoogte in. Barbie werd dan ook gekleed door meer dan zeventig grote modehuizen, van Dior en Armani tot Versace en Oscar de la Renta. Deze speciale edities kunnen hoge prijzen opleveren, zoals de Karl Lagerfeld-Barbie die op Catawiki voor €1.500 werd verkocht.

Hoog tijd dus om op zolder rond te snuffelen op zoek naar verborgen schatten.