Dankzij Airbnb logeer je in dit verborgen dorpje in Japan

Geüpdatet op 17 juli 2023 door Camille Vernin en Lore Ginneberge
Dankzij Airbnb logeer je in dit verborgen dorpje in Japan

Klaar om een van de best bewaarde geheimen van Japan te ontdekken? Voor het eerst in decennia stelt Airbnb het dorp Suganuma, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, open voor overnachtende reizigers.

De meest verborgen plek in Japan

Suganuma wordt beschouwd als een van de charmantste plekken in Japan, grenzend aan de oevers van de Shō rivier en omringd door hoge, steile bergen. Het bestaat uit slechts negen huizen (!) en is normaal gezien alleen toegankelijk voor bewoners. Het is de perfecte gelegenheid om de lokale geschiedenis en het culturele erfgoed te ontdekken op een manier die al meer dan 20 jaar niemand heeft gedaan.

Airbnb biedt accommodaties aan in een van deze zeldzame, eeuwenoude houten huizen voor twee nachten. Als reiziger word je verwelkomd door de familie Nakashima, die al vijf generaties in dit familiehuis woont. Het is de perfecte manier om te genieten van een authentiek en uniek verblijf en de lokale tradities van dichtbij mee te maken.

Locals only

Suganuma dankt haar bijnaam 'het geheime dorp' aan het feit dat er letterlijk geen toeristische accommodaties zijn (alleen inwoners mogen na zonsondergang naar binnen). Hierdoor blijft het een onontdekt pareltje, dat je de kans biedt om de lokale cultuur te leren kennen, ver van de clichés en massatoerisme. Je kunt dit kleine dorp verkennen met respect voor de tradities en vooral met het behoud van het erfgoed voor toekomstige generaties.

De weinige zielen die hier wonen, doen dat in boerderijen in gasshō-zukuri-stijl. Hun onderscheidende kenmerk zijn de schuine rieten daken, die ervoor zorgen dat ze niet alleen bestand zijn tegen zware sneeuwval in de winter, maar ook tegen de tand des tijds. Het maken van rieten daken is een lokale traditie die veel tijd en moeite kost. Hier werken de inwoners samen op basis van het yui-systeem, de geest van wederzijdse steun waarop Suganuma is gebaseerd en die het behoud ervan verklaart.

Verblijven bij een Japanse familie

Op het programma? Een proeverij van traditionele welkomstthee en lokale gerechten bereid door de heer Nakashima, waaronder Gokayama tofu, berggroenten en vers gevangen riviervis. Je leert bij over eeuwenoude lokale tradities zoals de productie van washi, een papier gemaakt van lokale vezels, en het maken van de sasara, een traditioneel instrument dat de volksliederen van de regio begeleidt.

Hier boek je de Airbnb

Iedereen die een van de verborgen juweeltjes van Japan wil verkennen als een lokale bewoner kan een boekingsaanvraag voor deze vakantie indienen via de Airbnb-pagina van Gassho.