Drop the mic: Zoey Hasselbank zet de toon met een eigen festival

Geüpdatet op 5 juni 2023 door Lore Ginneberge
Drop the mic: Zoey Hasselbank zet de toon met een eigen festival

Hiphop-dj Zoey Hasselbank (artiestennaam van Sarah Moponami) is met haar freestyle sets een graag geziene gast op feestjes. Als ze even niet achter de draaitafel staat, engageert ze zich voor vrouwen en meisjes in binnen- en buitenland. Hoe ziet Zoey's festivalzomer eruit en wat is haar ultieme summer soundtrack?

Wat brengt de zomer?

“Ik ben druk bezig met mijn eigen festival, Tubakidi, in De Roma op 30 juni voor de onafhankelijkheidsdag van Congo. Dit is een feestdag, maar ik wil tegelijk aankaarten dat er in het land nog veel problemen zijn. Als jongere van Congolese afkomst lig ik daar wakker van en wil ik helpen. De volledige opbrengst gaat naar een goed doel waarmee ik samenwerk. Het is de bedoeling om dit jaarlijks te organiseren, maar dit wordt de eerste editie, dus ik ben nerveus en benieuwd tegelijk.”

“Ik draai deze zomer nog op Wecandance, een van mijn lievelingsfestivals, en ik ga naar Les Ardentes en Pukkelpop als content creator.”

Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor vrouwen in de muziekindustrie?

“Ik merk wel dat vrouwen anders worden behandeld. Vroeger kreeg ik de opmerking dat ik geboekt werd om mijn uiterlijk of dat het zelfs makkelijker zou zijn als vrouw in deze industrie. Soms zijn er mannelijke dj’s die op mijn vingers komen kijken om te horen wat ik kan, dan heb ik het gevoel dat ik me extra moet bewijzen. Ik kan meer dan mooi wezen achter de dj-booth, ik kan weldegelijk draaien. Gelukkig komen er steeds meer vrouwen bij in de scene. Ik heb al gehoord dat ik een voorbeeld ben voor jonge meisjes, een grote eer.”

Dj’s blijven vaak anoniem, terwijl jij een echte persoonlijkheid aan het worden bent voor en achter de draaitafels. Vind je het belangrijk om aandacht te schenken aan je looks?

“Ik ben erg bezig met hoe ik eruit zie en bereid mijn podiumoutfits heel goed voor. Mijn stijl is street, maar ook vrouwelijk, sexy en stoer. Ik laat me inspireren door Instagram en Pinterest, maar koop alleen dingen die ik kan combineren met wat ik al heb.”

Wanneer was je het meest trots op jezelf? 

“Onlangs gaf ik een dj-workshop met Pioneer en na afloop heb ik echt gehuild. Ik zit thuis soms te twijfelen aan mezelf, maar toen besefte ik dat er meisjes van over heel België gekomen waren om die workshop te volgen. Vaak ben ik te streng voor mezelf en zie ik niet wat ik allemaal al heb bereikt. Ik sta daar te weinig bij stil, omdat ik altijd denk aan wat beter kan. Maar dat ik mijn stempel kan drukken en iets kan doorgeven, is mijn grootste prestatie.”

Wat wil je nog graag bereiken, is er die ene grote droom?

“Ik zie mezelf wel werken bij een platenlabel en ik wil vaker draaien voor merken, tijdens de modeweken bijvoorbeeld. Vroeger was het mijn droom om op Coachella te staan, maar nu twijfel ik omdat het blijkbaar minder leuk is dan het lijkt. (lacht) Op de afterparty van de Grammy’s, daar zou ik wel willen draaien.”

Wat is jouw soundtrack voor zomer 2023?

“Dat verandert elke twee weken, maar momenteel is het ‘Jejely’ van Korede Bello & Mr Eazi.”