Puppy’s, paarden of geiten, ze kunnen allemaal je yoga-buddy worden

Geüpdatet op 6 juni 2023 door Marthe De Mooter en ELLE België
Puppy’s, paarden of geiten, ze kunnen allemaal je yoga-buddy worden ©Pexel

Op zoek naar een manier om je yoga-ervaring naar een hoger niveau te tillen? Probeer eens een yogales met puppy’s, paarden of zelfs geiten.

Je hebt waarschijnlijk al filmpjes gezien van yogalessen waarin puppy’s vrolijk tussen de deelnemers lopen. De puppy’s zijn niet alleen schattig, ze hebben ook echt enkele voordelen tijdens de yogales. Geen fan honden, maar wel geïntrigeerd door yoga met dieren? Dan is een yogales met geiten, paarden of katten misschien iets voor jou.

'Doga' of yoga met honden

Doga is de verzamelterm voor alle vormen waarbij honden aanwezig zijn in de yogales. Er zijn twee soorten: yoga met je eigen hond of yoga met puppy’s van een plaatselijk asiel. Bij de eerste vorm kan je jouw eigen huisdier meenemen naar de les. In principe kan elke hond mee, tenzij hij gedragsproblemen heeft of niet kan omgaan met andere honden.

Bij puppy yoga zijn er een aantal puppy’s aanwezig in de les die geleend zijn van een lokaal asiel of een lokale fokker. De honden zijn maximaal 14 weken oud. Als ze afkomstig zijn uit een asiel, krijgen de deelnemers de kans om ze te adopteren. Bij een fokker zijn de jonge dieren meestal al beloofd aan iemand anders.

Zowel bij yoga met je eigen hond als bij puppy yoga is het niet de bedoeling dat de honden zelf yogaposes uitvoeren. Ze kunnen soms wel onderdeel zijn van een oefening die jij moet uitvoeren. Ze zijn er vooral om te knuffelen en voor de sfeer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Puppy Yoga Paris (@puppy_yoga_paris)

Goed voor jou en het dier

Yoga met je hond of puppy’s is niet alleen schattig, het heeft ook een aantal voordelen. Zo leiden ze je af van eventuele spierpijn of vermoeidheid. Ze zijn de perfecte motivatiecoach om je naar het einde van de les te begeleiden. Verder is yoga in het algemeen goed voor je mentale gezondheid. Honden vergroten dat effect doordat ze een vrolijke sfeer creëren en je afleiden van zorgen over je lichaam tijdens de les. De dieren zijn zo aanwezig dat je enkel naar hen kan kijken en je niet meer kunt vergelijken met andere deelnemers. Bovendien kan positieve interactie met de honden je bloeddruk verlagen, wat goed is voor je gezondheid.

Ook voor de honden is de yogales positief. Je eigen hond leert omgaan met andere dieren. Puppy’s raken dan weer gewend aan mensen, waardoor hun kans op adoptie toeneemt. Tot slot verlaagt de ontspannen sfeer in de yogales de stress van de honden.

Hoe meer beestjes hoe meer vreugd

Als je het niet zo voor honden hebt, kan je ook andere vormen van dierenyoga uitproberen. Zo kan je in plaats van je hond ook je kat meenemen naar de yogastudio. Om helemaal uit je comfortzone te gaan kan je ook kiezen voor yoga met paarden of geiten. In dat geval vindt de les in de meeste gevallen niet meer plaats in een studio, maar in de stal van de dieren. Een uniek ervaring die ook wel tot grappige situaties kan leiden. Geiten zijn bijvoorbeeld meestal niet zo goed getraind als honden…

Dierenyoga in België

Omdat yoga met dieren een vrij recent fenomeen is, kan je de sport nog niet overal beoefenen. De vormen met je huisdieren kan je via online tutorials uitproberen. Als je liever een echte les hebt, kan je die volgen op de volgende plaatsen:

1. 4Anim-all: yoga met honden

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door 4Anim-all - Annelies (@4anim_all)

Waar? Sint-Pieterstraat 38, 9870 Zulte

4anim-all.be

2. Gummibottenboom: yoga met geiten

Waar? Watertorenstraat 51, 3583 Beringen

gummibottenboom.be

3. Equi Yoga: yoga met paarden

Waar? Oude Schapenbaan 134, 1850 Grimbergen

equi-yoga.be