Alle tips voor gezichtsyoga, een verjongingskuur voor je huid

Gepubliceerd op 8 juli 2022 door Marie-Noëlle Vekemans en Lore Ginneberge
Alle tips voor gezichtsyoga, een verjongingskuur voor je huid

Gezichtsyoga is dé beautytrend van de laatste jaren. Maar waar komt het vandaan, voor wie is het bedoeld en hoe doe je het? En ook: wat zijn de voordelen ervan? Wij vroegen het aan Sylvie Lefranc, die zich specialiseerde in gezichtsyoga.

Eén ding is zeker: Sylvie Lefranc weet waar ze het over heeft, want niet alleen ziet ze er tien jaar jonger uit dan ze is, ze heeft ook drie boeken geschreven over het onderwerp (alleen in het Frans, verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel.) Het eerste, dat simpelweg ‘Yoga du visage’ heet, werd meteen een bestseller. In de afgelopen twee jaar heeft ze meer dan 200 mensen opgeleid. Bovendien heeft ze een beautyroutine uitgewerkt voor de verzorgingsproducten van Kenzoki, het cosmeticamerk dat geïnspireerd is op de Japanse beautyrituelen. De producten van het merk hebben vernieuwende en verslavende texturen – onder andere door de manier waarop ze aanvoelen en de delicate geur – en zijn bijzonder geschikt om te worden aangebracht met gezichtsmassage. We weten tegenwoordig hoe belangrijk het is om een cosmeticaproduct op de juiste manier aan te brengen. Ook op zichzelf geven de producten uitstekend resultaat, maar massage heeft een ontspannend effect en dat versterkt de werking van het product nog.

Oud en toch nieuw

Waar gezichtsyoga precies ontstaan is, valt moeilijk te zeggen: er is geen datum of een plaats op te plakken. “In veel traditionele culturen, vooral die in Azië, zijn er facetten van te vinden. Er zitten ook handelingen in die doen denken
aan kobido, de zelfmassage uit de Japanse cultuur en uit de Chinese geneeskunde, die de energie doet stromen. Er is dus duidelijk een verband met oude tradities, maar die zijn aangepast en omgevormd tot een discipline die
past bij de behoeften van onze tijd. Het is dus tegelijkertijd heel oud en heel nieuw.”

Gezichtsyoga heeft niet alleen een esthetische waarde, er is ook een hele filosofie aan verbonden die de moeite van het bestuderen waard is. “Tegenwoordig is uiterlijk erg belangrijk en steeds meer mensen willen iets doen tegen het verouderingsproces. Een paar decennia geleden werd je al ouder op je 40ste of 45ste. Tegenwoordig beginnen jonge mensen al op hun 20ste aan gelaatsverzorging.” Gezichtsyoga is een holistische aanpak, die niet alleen het lichaam maar ook de geest zo jong mogelijk wil houden. Daarvoor moet je leren tijd maken voor jezelf, echt contact met je lichaam maken en leren om ervan te houden en het te verzorgen. Dat begint met een goede kennis van je gezicht en de spieren waaruit het bestaat, en de manier waarop die bewegen en evolueren. “Het gezicht bevat een 50-tal spieren, waarvan 20 de voornaamste zijn. Sommige spieren kunnen hypertonisch zijn, wat wil zeggen dat ze abnormaal gespannen worden en permanent samengetrokken blijven. Dat kan tot expressierimpels leiden, of de gelaatstrekken doen hangen. Het komt erop aan die spieren te ontspannen, op te rekken, glad te strijken en ze te leren om zich minder aan te spannen. En dan zijn er de spieren die niet hard genoeg werken, zoals die van de bovenste oogleden of de jukbeenspieren. Al die spieren in het midden van het gezicht worden aagesproken om ze sterker te maken en te zorgen dat ze correct hun werk doen: het gezicht ondersteunen om het voortschrijden van de veroudering tegen te gaan.”

POSITIEVE EMOTIES HELPEN DE SPIEREN ONTSPANNEN EN LIFTEN - SYLVIE LEFRANC

Verzorgingsproducten blijven een must

Gezichtsyoga is dus een aanvulling op het gebruik van verzorgingsproducten. “Gezichtsmassage kan zuurstof naar de cellen brengen, de huid soepeler maken en de bloed- en lymfedoorstroming bevorderen, maar het kan de verzorgingsproducten nooit vervangen. Massage beschermt, voedt of hydrateert niet. Daar staat tegenover dat zo’n dagelijks massage een echte toegevoegde waarde is, die het effect van de verzorgingsproducten verhoogt. Door de strijk- en drukbewegingen wordt de spier, de diepste huidlaag, namelijk gestimuleerd.” Elke beweging is uitgedacht en is bedoeld om expressierimpeltjes te corrigeren, maar zonder het natuurlijk mechanisme te beïnvloeden. Het is de bedoeling om zo te werk te gaan dat de spieren meer volume krijgen en de huid meer opgespannen wordt op plaatsen waar dat nodig is. “Elk gezicht is uniek en vertoont op zijn eigen manier de tekenen van het verstrijken van de jaren.”

Daarom is het zo belangrijk om een anti-ageing behandeling op maat te kiezen, die mee evolueert met het ouder worden. Het is ook heel belangrijk om aandacht te schenken aan de huid zelf en niet alleen aan de spieren die de huid ondersteunen. “De routine moet dus ook aangepast worden aan de leeftijd, want hoe ouder we worden, hoe minder elastisch de huid. Behandelingen waarbij aan de huid getrokken wordt kunnen perfect zijn voor een jonge huid, maar zijn niet geschikt voor vrouwen in de menopauze.”

EEN PAAR MINUTEN KUNNEN GENOEG ZIJN ALS JE MAAR VOLLEDIG BEWUST BEZIG BENT -  SYLVIE LEFRANC

We weten ook dat een Aziatische of zwarte huid dikker is dan een blanke huid. De massage moet worden aangepast aan de dikte van de collageenvezels en de opperhuid. “Er is ook intrabuccale massage waarmee je op de dieper liggende spieren vanuit de binnenkant van het gezicht kunt werken zonder de huid te beschadigen.” Een aandachtspunt is de emotionele factor. De gezichtsspieren hebben een eigenschap die de spieren van het lichaam niet hebben: het zijn echte emotiespieren.“

Als je spieren echt diepgaand wilt bewerken, moet je ook de emoties aanpakken, bijvoorbeeld via de ademhaling, die een uitstekende manier is om iemand te kalmeren, energie te geven, de doorstroming van vloeistoffen in het lichaam te bevorderen en de emotionele toestandvan iemand echt te veranderen.” En dan is er nog de energetische factor, de Qi, die een belangrijke plaats inneemt bij Kenzoki. Het gezicht is een ongelooflijk energetische zone waar zes essentiële meridianen door lopen. Zo is de oogomtrek het vertrekpunt van de meridianen van de maag, de galblaas en de blaas. “De doorstroming van energie in het gezicht heeft ook een impact op de goede werking van de voornaamste organen, en dat heeft dan weer een effect op het verouderingsproces. We leggen een verband tussen de milt/maag en de veerkracht van de spieren, de lever/galblaas en expressierimpeltjes, de nieren/blaas en de snelheid van het verouderingsproces. Door de energie weer te doen stromen zal het lichaam ook nieuwe weerstand krijgen en daardoor kan het op een meer harmonieuze manier ouder worden.”

Voorkomen en verbeteren

Wanneer moet je met gezichtsyoga beginnen? Zo vroeg mogelijk, zonder meer. “Als je op jonge leeftijd al iets tegen verouderingsverschijnselen doet, kan je ze voorkomen. Dat is natuurlijk het beste, en als je jong bent is het niet zo’n intense behandeling, maar je leert wel je gezicht ontdekken en ervan houden.” Als je begint als er al rimpels ontstaan zijn en de huid verslapt is, zal er met grover geschut moeten worden gewerkt om resultaat te krijgen. Het is de bedoeling om deze verouderingsverschijnselen te corrigeren en daarvoor moet er sprake zijn van een dagelijkse routine. In de loop der tijd wordt het dan een onderhoudsbehandeling.

Een van de sterke punten van gezichtsyoga is dat het geschikt is voor iedereen, omdat mannen en vrouwen in hun gezicht precies dezelfde beenderstructuur en spieren hebben. Het verschil zit voornamelijk in de dikte van de huid. Je kunt de gezichtsyoga doen tijdens de verzorgingsroutine ’s morgens en ’s avonds. “Bepaalde oefeningen zijn heel stimulerend en ze brengen de gelaatsspieren in beweging, het is echt een soort gezichtsgymnastiek, en dus die je die beter ’s morgens. Andere onderdelen kalmeren juist, zoals lymfedrainage, acupressuur en gladstrijkende bewegingen die spanning wegnemen en dus ideaal zijn voor een goede nachtrust.” Wat de ideale duur van zo’n yogasessie betreft, dat hangt ervan af, maar er is maar één criterium dat telt: “Een paar minuten kunnen meer dan genoeg zijn, maar het is wel heel belangrijk dat je echt tot jezelf komt en volledig bewust bezig bent. Als je 45 minuten een roller over je gezicht haalt maar intussen naar een griezelfilm zit te kijken die je hele gezicht verkrampt, werkt dat niet zo goed als een behandeling van vijf minuten waarbij je echt aandacht hebt voor jezelf. Dat bewust er zijn is dus heel belangrijk.”

Het moeilijkste is het om de spieren te heropvoeden, zodat je blijvend resultaat hebt. Het vraagt tijd om te leren bepaalde spieren niet meer samen te trekken: je kunt er een paar weken of zelfs maanden over doen. Wat de veerkracht van de spieren betreft, die hangt ervan af in hoeverre je gezicht spiermassa kan aanmaken. Op dat gebied zijn we niet allemaal hetzelfde. Het is aan te raden om proteïnerijke voeding te eten. En blijven volhouden, dat is heel belangrijk.

Gezichtsyoga met apparaten of je vingers

Voor gezichtsyoga zijn je handen, en in het bijzonder je vingers, het beste instrument. Ze hebben het voordeel dat ze de aankomst- en vertrekpunten zijn van zes meridianen: hart, longen, dunne darm, dikke darm, pericard en de driewarmer die rechtstreeks van invloed zijn op de glans van de huid, de bloedsomloop en het lymfestelsel. “Er zijn heel wat instrumenten voor gezichtsmassage op de markt, die uitstekend gemaakt zijn, en leuk om te zien. Ik denk aan de rollers, de mushrooms, de gua sha, en de cryo sticks. Voor beginnelingen die niet precies weten hoe ze hun handen moeten gebruiken, kan de roller een uitstekend instrument zijn, omdat die een ronde vorm heeft en over de huid rolt, zodat die nooit beschadigd
kan worden. Dat is goed voor de drainage, en je kunt spelen met de temperatuur: koud om de huid te verstevigen, warm om te ontspannen, heel simpel.

Gua sha is iets anders: als die verkeerd gebruikt wordt kan dat gevaarlijk zijn. Het is namelijk een platte heel harde steen, en als je die met te veel kracht over de huid trekt kan je het omgekeerde effect bereiken van wat je wilt, en de huid kan er juist door opgerekt worden. Die moet je heel voorzichtig en met precies aangepaste gebaren gebruiken. Voor sommige apparaten heb je echt de nodige voorkennis nodig als je ze correct wilt gebruiken.” Pas ook op met de tutorials en raadgevingen op het internet, want die komen vaak van mensen die echt niet precies weten waar ze het over hebben.

Bijkomende voordelen van skin yoga

“Het gezegde ‘wie mooi wil zijn, moet lijden’ is helemaal verkeerd, want de gezichtsspieren reageren op negatieve emoties en trekken dan naar omlaag of naar binnen. Positieve emoties helpen de spieren ontspannen en liften. Daarom is blij zijn zo belangrijk.” Door bepaalde spieren zoals de kauwspieren te masseren, kun je de druk die je voelt in je gezicht aanzienlijk verlichten, en mensen die aan hoofdpijn of oorpijn lijden, kunnen er veel baat bij vinden. Er is trouwens een duidelijk verband
vastgesteld tussen het op elkaar klemmen van de kaken en spijsverteringsstoornissen. Via de acupressuurpunten in het gezicht kan je alle organen van de zintuigen bereiken: de maagmeridiaan loopt via het gezicht, de geur, de smaak en het gehoor.

Een ander voordeel is dat je meer van je gezicht leert houden naarmate je het beter verzorgt en masseert. “Een van de doelstellingen van gezichtsyoga is ook dat je zelfvertrouwen verbeterd wordt en dat je je niet langer iets aantrekt van de opgelegde normen over uiterlijke schoonheid. Elke leeftijd heeft zijn schoonheid. Wat belangrijk is, is dat je het unieke in je gezicht leert waarderen. Het komt maar zelden voor dat we in de spiegel kijken en onszelf mooi vinden. Dat moet veranderen. We moeten de momenten voor onszelf koesteren.” Je goed voelen in je vel is waarschijnlijk het allerbelangrijkste schoonheidsgeheim.

Shop onze selectie voor dagelijkse gezichtsyoga

Gezichtsyoga kan een deel worden van je dagelijkse verzorgingsritueel. Je kunt masserende en gladstrijkende bewegingen maken met je cleansing milk, je verzorgingscrème of zelfs een masker. Zorg wel dat de huid van tevoren voldoende gevoed is. Acupressuur kan op de droge huid worden gedaan, of met een beetje tonic of serum.

Dit serum heeft een vloeibare, lichte textuur en bevat een hele cocktail aan huidvitamines.

serum gezichtsyoga
Skin Perfecto Vitamin Blend Glow Serum, Givenchy, €75

Shop hier

Hydraterende peeling-lotion met een verfrissende vloeibare structuur.

Skin Perfecto Skin-Glow Priming Lotion, Givenchy
Skin Perfecto Skin-Glow Priming Lotion, Givenchy, €45

Shop hier

Lotion met een geltextuur die over de huid glijdt en een ontspannende geur heeft voor optimaal comfort en hydratatie.

kenzoki lotion gezichtsyoga
Melt-In Refreshing Lotion, Kenzoki, €32,50

Shop hier

Anti-ageing crème met een romige textuur, ideaal voor gladstrijkende massages.

Skin Renew Velvet Cream, Kenzoki
Skin Renew Velvet Cream, Kenzoki, €80,50

Shop hier

Masker met een luchtige, kalmerende textuur dat de hele nacht mag intrekken.

kenzoki
Restful Dream Night Mask, Kenzoki, €90,50

Shop hier

Met dank aan het Pillows City Hotel Brussels Centre voor de ontvangst en sylvielefranc.fr - kenzoparfums.com