Drop the Mic: Coely over haar nieuwe album, de festivalzomer en The Voice Kids

Geüpdatet op 5 juni 2023 door Lore Ginneberge
Drop the Mic: Coely over haar nieuwe album, de festivalzomer en The Voice Kids © Matías Batalle

Stemproblemen, klierkoorts en een coronabesmetting, niets krijgt Coely klein. “Ik ben geboren om te strijden,” vertrouwt ze me toe. Ik spreek haar via Zoom en sta vanaf minuut één versteld van haar positieve energie. Het is duidelijk: de Belgische ster staat te springen om heel wat festivals onveilig te maken, en daar wil je absoluut bijzijn.

Ik vind het belangrijk om open over mijn struggles te praten. Het nieuwe album was mijn therapie

Coely
© Matías Batalle

Je nam een pauze, ging door een moeilijke periode, werd voor het eerst mama... Maar sinds de release van het nieuwe album 'Alive' lijkt het weer ontzettend druk. Hoe bewaar je je innerlijke rust?

“Ik neem tijd voor mezelf. Vroeger was het gaan, gaan, gaan. Maar ik ben veel ziek geweest. Dus nu zeg ik wanneer het niet meer gaat en las ik pauzes in. Wat ik zoal doe tijdens mijn me-time? Ik heb boeken die ik al drie jaar wil lezen. Of net voor dit interview liet ik mijn lange, puntige nagels verwijderen. Ik kon er niet mee werken, laat staan luiers verschonen (lacht), zo’n dingen doe ik dus."

Op welk moment was je het meest trots op jezelf?

"Mijn optreden vorige zomer, dat was de eerste keer dat dat terug kon na corona. Het voelde toen bewuster, niet meer in een rollercoaster zoals daarvoor. Alle geuren, elke prikkel, de backstage... ik nam alles beter in mij op. Ik pak het leven meer vast nu. Ik ben me meer bewust van wat ik aan het doen ben, ik maak het publiek bewuster mee. Daardoor schrok ik toen wel van hoe stevig het soms allemaal is, zeker sinds ik moeder ben geworden. Ik had dat een beetje onderschat, maar ben zo gelukkig dat ik dat nu allemaal op mijn tempo kan doen, op mijn eigen manier."

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Coely (@coelycoely)

"Ook op mijn recente show in de AB ben ik erg trots. Enkele weken voordien had ik corona en problemen aan mijn stem, dus ik was echt aan het struggelen. Maar uiteindelijk sta ik er altijd opnieuw. Ik kijk soms naar mezelf en denk ‘jij bent een echte strijder’. Op sommige momenten is het erg veel allemaal, maar ik ben geboren om te strijden. Dat denk ik echt. Ik ben daar ook blij mee, want dat is het beste gevoel: even door een moeilijke periode gaan en dan… knallen! En als ik knal, dan ontploft alles."

Op 'Alive' schreef je de persoonlijke struggles van je af. Hoe vind je de balans tussen het delen van jouw verhaal en het aansnijden van herkenbare thema’s?

“Het gaat puur om een gevoel. Het kan dat mensen zich niet altijd kunnen vinden in wat ik heb meegemaakt, maar dat ze een bepaald gevoel of enkele woorden meenemen omdat ze zich ook zo gevoeld hebben wanneer het niet goed ging. Ik vond het altijd al belangrijk om open over mijn struggles te praten. Het nieuwe album was echt mijn therapie.”

Coely interview Alive album

Hoe voelt het voor jou als vrouw in de hiphopscene, zowel in België als het buitenland? 

“De industrie blijft groeien, zeker in Amerika komen er zoveel nieuwe vrouwelijke artiesten. Maar het is een voortdurend proces dat niet altijd makkelijk is. Het enige wat we hebben is elkaar, dus we moeten elkaar steunen om verder te geraken. Ik denk dat dat in België wel goed gedaan wordt. Ik probeer zelf te focussen op positiviteit, op wat ik te bieden heb en op het intrappen van deuren voor de volgende generatie."

Als bij The Voice Kids een rocknummer wordt gezongen en ik ben ontroerd, dan druk ik sowieso op de rode knop

Dankzij The Voice Kids zal je die jonge generatie kunnen begeleiden. Hoe voelt het om gekozen te worden als coach?

“Ik zou dat een paar jaar geleden nooit gedaan hebben, omdat ik me niet klaar voelde om te jureren. Ik ga die jongeren dingen kunnen bijleren, maar ga ook van hen leren. Ik kijk er echt naar uit om op die rode knop te drukken. (lacht) Ik ga sowieso mezelf zijn, dus dat wordt nog wat. Ik ben vooral benieuwd naar de stemmen, want mijn genre is misschien wel hiphop, soul, gospel en R&B, maar ik heb zo’n brede muzieksmaak. Ik heb het geluk dat ik ben opgegroeid met MTV waarop alle muziekstijlen te zien waren, van Linkin Park en Limp Bizkit tot Snoop Dogg en Michael Jackson. Als er dus iemand een rocknummer zingt en ik ben ontroerd, dan druk ik sowieso op de rode knop.”

Wat is nu al jouw soundtrack voor zomer 2023? 

“Night Call van mezelf! (lacht) Ik ga dat platspelen deze zomer, oh my god. Ik zie het al voor mij: Couleur Café, er is een hittegolf, iemand in het publiek is met water aan het sproeien... Dan speel ik ineens Night Call en het publiek wordt wild en ik zie die mensen bewegen… gewoon good times! We hebben echt nood aan good times, good vibes, positiviteit en happiness.”

Je kan Coely aan het werk zien op onder andere Couleur Café en Dour Festival.