Getest: is het nuttig om je elke dag een uur te vervelen?

Geüpdatet op 26 oktober 2023 door Lotte Gillis en ELLE België Foto’s: Unsplash
Getest: is het nuttig om je elke dag een uur te vervelen?

Je af en toe vervelen zou een heleboel voordelen hebben, zo zou je er onder andere creatiever van worden. Wij testten of deze theorie klopt.

Door de continue prikkels van je smartphone lijkt het in deze tijden bijna onmogelijk om je nog te kunnen vervelen. Als je even niets te doen hebt, neem je gewoon je telefoon erbij en kan het eindeloos scrollen beginnen. Momenten waarop er dus echt helemaal geen afleiding is, worden steeds zeldzamer.

Toch zou het nodig zijn om af en toe niets te doen. Het zou je nieuwsgierigheid triggeren, je creativiteit boosten, je zou er rustiger van worden en het zou goed zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Genoeg redenen dus om het eens uit te testen. Ik verveelde me elke dag een uur en dit was het resultaat.

De test

Maandag

De eerste dag merkte ik al snel dat dit experiment moeilijker zou worden dan verwacht. Tegen de verwachtingen in voelde ik me net meer gestrest in plaats van rustiger. Ik keek elke minuut op de klok in de hoop dat de tijd dan wat sneller zou gaan. Ik herinnerde me ook een heleboel dingen die ik eigenlijk nog moest doen.

Dinsdag

Op de tweede dag merkte ik al meteen een groot verschil op. Ik voelde me veel minder zenuwachtig en keek ook minder op de klok. Ik dacht vooral na over de afgelopen dag en alles wat er gebeurd was. Het is goed om af en toe eens te reflecteren, maar je moet natuurlijk wel opletten dat dat niet overgaat in eindeloos piekeren. Na een halfuur kreeg ik toch een beetje het gevoel dat dit tijdverspilling was en werd de verleiding groot om mijn smartphone erbij te nemen.

vervelen test

Woensdag

Dag drie begon het experiment al door te wegen. Na het werk had ik zin om iets leuks te doen in plaats van weeral een volledig uur te 'niksen'. Ik merkte wel dat mijn hoofd elke dag een beetje leger werd en het piekeren maakte plaats voor dagdromen. Ook werd ik erg moe. Na een halfuurtje werd het zelfs een opgave om wakker te blijven.

Donderdag

Waar ik maandag nog elke minuut naar de klok staarde, vroeg ik mij donderdag het eerste kwartier helemaal niet af hoeveel tijd er al voorbij was gegaan. Hoe langer het experiment duurde, hoe minder ik nadacht en hoe rustiger ik werd. De neiging om mijn telefoon erbij te nemen werd ook steeds kleiner.

Vrijdag

Ook op vrijdag voelde ik me rustiger en leek de tijd weer wat sneller te gaan. Desondanks werd ik het experiment toch echt wel beu. Ik had verwacht dat ik veel creatieve ideeën zou krijgen tijdens het vervelen, maar dat viel jammer genoeg tegen.

vervelen test

Zaterdag & zondag

In het weekend probeerde ik eens iets anders. In plaats van me op het einde van de dag te vervelen, besloot ik het in de ochtend te doen, in de hoop zo inspiratie te krijgen voor de dag. Dit was absoluut geen succes. Ik had tijdens dat uur net meer stress omdat ik dacht aan alles wat ik die dag nog wou doen. Eigenlijk wou ik gewoon aan mijn dag beginnen en dit uurtje 'niksen' hield mij alleen maar tegen.

Conclusie

Ik zou zeker aanraden om je af en toe eens te vervelen. Ga dan misschien eerder voor een halfuur in plaats van een uur, dat is makkelijker vol te houden. Doe het op een moment dat je al je werk voor die dag hebt afgerond om stress te voorkomen. Het maakte mij rustiger en zorgde ervoor dat ik achteraf nuttige dingen deed in plaats van heel de tijd naar het schermpje van mijn smartphone te staren. Ten slotte is het ook een goede manier om eens te reflecteren over je leven.