Om deze 5 onverwachte zwangerschapskwaaltjes hoef je je geen zorgen te maken

Geüpdatet op 17 april 2023 door Lotte Gillis en ELLE België Foto’s: Unsplash
Om deze 5 onverwachte zwangerschapskwaaltjes hoef je je geen zorgen te maken

Bloedend tandvlees of levendige dromen, het zijn niet meteen symptomen die je linkt aan een zwangerschap. Toch blijkt uit onderzoek dat zwangere vrouwen hier steeds vaker last van hebben.

Dit jaar werd er 350 procent meer gegoogeld naar 'ongewone zwangerschapsverschijnselen' en haalden gelijkaardige hashtags 703 miljoen views op TikTok. Volgens een onderzoek van Flo Health werden deze 5 ongewone kwaaltjes het vaakst opgezocht op internet. Als zwangere vrouw zou je hier dus wel eens te maken mee kunnen hebben, maar dat is helemaal niet alarmerend volgens medisch adviseur Claudia Pastides. Zij legt uit van waar deze kwaaltjes komen.

1. Levendige dromen

Het symptoom dat het vaakst werd opgezocht waren levendige dromen. Als zwangere vrouw zou je dus meer dromen en die dromen zou je ook beter onthouden. Volgens Claudia klopt dit en is daar ook een eenvoudige verklaring voor. "Als je droomt gebeurt dat tijdens de REM slaap. 's Nachts ga je 4 tot 5 keer in deze fase. Doordat je 's nachts vaker wakker wordt wanneer je zwanger bent, word je ook vaker tijdens de REM slaap wakker. Als dat gebeurt, is de kans groot dat je je droom onthoudt."

2. Versterkte geur

Als tweede gaven veel zwangere vrouwen aan dat ze geuren sterker ervaren. Zachte geuren zouden opeens heel sterk ruiken en geuren die normaal aangenaam waren zouden onuitstaanbaar worden. Hoewel dit symptoom vaak voorkomt is er nog geen onderzoek dat bewijst dat zwangere vrouwen hier ook echt meer last van hebben. Toch zou dit kwaaltje logisch te verklaren zijn. Een veranderde geur is meestal het gevolg van een verandering in hormoonbalansen en dat is ook exact wat er gebeurt als je zwanger bent.

3. Bekkenpijn en vaginale pijn

Veel zwangere vrouwen gaven aan dat ze vaker steken in hun bekken of vagina hadden in de laatste maanden van hun zwangerschap. Maar ook hier moet je je geen zorgen om maken zegt Claudia. "Omdat de baby steeds groter wordt, komt er meer druk op de zenuwen in het bekken en dat kan zorgen voor stekende pijn."

4. Grotere, donkere tepels

Tijdens je zwangerschap kan het zijn dat je tepels opeens groter of donkerder worden. Door hyperpigmentatie worden de donkerste delen van je lichaam, zoals je tepels, nog donkerder. Volgens Claudia komt het ook vaak voor dat je gevoeligere borsten, stijve tepels of meer zichtbare aders krijgt.

5. Bloedend tandvlees

De vijfde is misschien wel de meest verbazingwekkende. Maar als je tandvlees vaker bloedt tijdens de zwangerschap is dat dus niets om je zorgen over te maken. Als je zwanger bent is je ontstekingsreactie hoger. Hierdoor kan het zijn dat je door tandplak een ontsteking krijgt en je tandvlees bloedt of begint te zwellen. Dit kwaaltje komt het vaakst voor in de laatste maanden van de zwangerschap en bij vrouwen die gevoeliger zijn voor tandvleesontstekingen. Als je hier last van hebt kan het helpen om je mond af en toe te spoelen met zout water.

Naast deze symptomen kwamen ook kwaaltjes als constipatie, opvliegers, veel wenen, slapeloosheid en verandering in smaak vaak voor. Als je hier mee te maken hebt is dat dus niet abnormaal. Toch blijft het belangrijk om steeds je dokter te raadplegen wanneer je je zorgen maakt om een bepaald symptoom.