Wat zijn de beste manieren om littekens te behandelen?

Geüpdatet op 7 april 2023 door Noemi Dell'aira en Lore Ginneberge
Wat zijn de beste manieren om littekens te behandelen? Shutterstock

Terwijl sommigen hun littekens omarmen, hebben anderen het er - vooral in het gelaat - moeilijker mee. Hoe kan je littekens behandelen en kunnen ze helemaal verdwijnen? Bernadette Ibrahim, esthetisch arts bij Lazeo, geeft advies.

Welk soort littekens kan je laten behandelen?

"In Lazeo Center behandelen we grotendeels acnelittekens, littekens na een tatoeage en littekens veroorzaakt door ongevallen. Voor die laatste zijn aanvragen nog vrij zeldzaam."

Welke drie behandelingen bestaan er om littekens zichtbaar te verminderen?

"De beste behandeling is Fraxel, een high-performance laser die zowel de oppervlakkige als de diepe lagen van de huid behandelt, tot 6 van de 7 lagen. Het zal dus diep onder de opperhuid inwerken voor een progressief resultaat. Bij Lazeo vindt de behandeling plaats in vier sessies, één sessie per maand. Het is dus noodzakelijk om geduldig te zijn om blijvende effecten te hebben. Fraxel kan ook andere huidaandoeningen behandelen, zoals pigmentvlekken als gevolg van de zon, zwangerschap of ouderdom, rimpels en fijne lijntjes, onzuiverheden zoals mee-eters of verwijde poriën, maar ook huidverslapping of striae. Dit geldt wel alleen voor de rood- of rooskleurige littekens, niet de witte.

laser fraxel littekens behandelen
Shutterstock

Tegen littekens kunnen andere behandelingen worden ingezet, zoals hyaluronzuurinjecties. Deze filler vult diepe littekens op om het huidoppervlak weer glad te strijken, maar in tegenstelling tot Fraxel verdwijnt hyaluronzuur na verloop van tijd. Deze behandeling moet je dus ongeveer elk jaar herhalen.

Een peeling kan ook een alternatief zijn, omdat het de huid stimuleert waardoor deze gaat vervellen en een nieuwe, helderdere laag achterlaat. Maar voor mij blijft Fraxel echter de beste langetermijnoplossing."

Waarom werkt Fraxel laser enkel op roze littekens?

"Als de huid nog rood is, betekent dit dat er nog weefsel is dat opnieuw kan worden opgebouwd. Er is nog steeds ontsteking, dus we kunnen nog steeds behandelen. Als de striae wit zijn, betekent dit dat er een duidelijke en diepe snee in de huid zit. Over het algemeen kunnen ze een beetje worden verminderd, maar het resultaat is niet overtuigend. Er is dus niet veel te doen aan witte striae. Wel is het heel goed mogelijk om ze te laten tatoeëren door een professionele tatoeëerder met jouw perfecte huidskleur."

laser fraxel littekens behandelen
Shutterstock

Hoe verzorg je je huid na een Fraxel laserbehandeling?

"Enkele dagen na de behandeling gaat de huid vervellen. Het is dus belangrijk om de huid weg te houden van dagelijkse irritaties om haar zo gezond mogelijk te laten hernieuwen. Blootstelling aan de zon is volledig verboden en gedurende de hele behandelingsperiode moet een zonnecrème worden aangebracht. De zon kan vlekken veroorzaken op een al overgevoelige huid, waardoor je helemaal opnieuw zou moeten beginnen."

Meer informatie via lazeo.com.