Een plastisch chirurg beantwoordt al je vragen over fillers

Gepubliceerd op 12 augustus 2024 door Lore Ginneberge
Een plastisch chirurg beantwoordt al je vragen over fillers Launchmetrics Spotlight

Van complicaties als 'filler fatigue' tot welke arts mag injecteren, een plastisch chirurg beantwoordt al je vragen over esthetische injecties.

Twijfel je over fillerinjecties maar zit je nog met vragen? Of wordt je afgeschrikt door de steeds volumineuzere lippen en wangen die ons worden voorgeschoteld op sociale media? Dr. Benoit Hendrickx, gerenommeerd plastisch chirurg en founder van Augmented Anatomy, tackelt onze vragen en benadrukt het belang van gezond verstand, zowel bij patiënten als artsen. "Ik maak heel wat mensen instant gelukkig met fillerinjecties. Je kan er mooie resultaten mee boeken zonder teveel risico’s, zolang je er verstandig mee omspringt.”

1. Wat is het verschil tussen botox en fillers?

Botox is een spierverslappend middel. Fillers gebruik je voor het vullen van rimpels of compenseren van volumeverlies bij het ouder worden, maar ook voor het uitvergroten of creëren van bepaalde anatomische kenmerken. Denk aan vollere lippen of meer uitgesproken jukbeenderen."

2. Wat mag je verwachten na het injecteren van fillers?

“Omdat de naald voor fillers dikker is dieper wordt ingebracht dan botox, krijg je iets vaker blauwe plekjes achteraf. Je kan ook roodheid en een beetje zwelling verwachten. Dit zijn geen complicaties, maar normale neveneffecten."

3. Wat zijn mogelijke complicaties van hyaluronzuurfillers?

"Enerzijds kunnen er nodulaire complicaties optreden wanneer een te hard product te oppervlakkig wordt geïnjecteerd, met kleine knobbeltjes tot gevolg. Ook kunnen er pas na een tijdje knobbels ontstaan omdat je lichaam de hyaluronzuurfillers afstoot. Wanneer de arts niet goed ontsmet, kan er littekenweefsel ontstaan dat een soort van 'muurtje' vormt rondom de ingespoten filler. Deze granulomen, forse littekenreacties, ontstaan meestal door bacteriële contaminatie."

"De tweede soort zijn de vasculaire complicaties. Wanneer je met de punt van de naald in een bloedvat terechtkomt, kan de filler voor verstopping zorgen. Dan krijg je een zuurstoftekort in de huid en sterft de huid af. De slagaders zijn het gevaarlijkst, want die hebben een dikkere wand en kleinere diameter. Als de arts bijvoorbeeld verkeerd prikt in de buurt van het oog of de neus en een slagader raakt, kan de patiënt in het allerergste geval zelfs blind worden.”

“Met onze Belgische startup Augmented Anatomy stellen we voor om een eenmalige MRI-scan te doen en zo de individuele anatomie van de patiënt in kaart te brengen. Dit brengt de bloedvaatjes in beeld die de dokter kan weergeven op een app zodat die de injecties op de juiste plaats kan inbrengen. Bijkomende voordelen van deze virtuele tool zijn minder kans op blauwe plekken en doorgaans ook minder pijn omdat je geen gevoelige bloedvatwand raakt.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ARtery 3D (@artery3d)

4. Kan je allergisch zijn aan fillers?

“Omdat je lichaam zelf hyaluronzuur aanmaakt, herkent het de moleculen waaruit hyaluronzuurfillers bestaan. Een allergie is daarom niet echt mogelijk. In zeldzame gevallen zijn patiënten vatbaarder voor complicaties als knobbeltjes, maar dit is wel erg uitzonderlijk.”

5. Hoelang blijft filler zichtbaar?

“We merken dat filler niet bij iedereen even lang blijft. Gemiddeld is het effect tussen zes en achttien maand zichtbaar, maar er zijn bepaalde studies waarin je nog filler op MRI-scans ziet na zeven jaar. Veel hangt dus af van hoe snel een persoon de materie afbreekt.”

Het is aan artsen om ethisch te handelen en het welzijn van patiënten te laten primeren. Soms moeten we daarom ingaan tegen bepaalde wensen

6. Wie mag fillerinjecties toedienen?

“België heeft een hele strikte wetgeving, zelfs niet iedereen in de geneeskunde mag esthetische injecties toedienen. Enkel artsen gespecialiseerd in de zone van het gezicht - denk aan plastische chirurgen, dermatologen en neus- keel- oorartsen - zijn ervoor gekwalificeerd. Ook de opleiding ‘esthetisch arts’ bestaat officieel niet bij ons. We zijn een van de strengste landen in Europa, maar momenteel wordt dit samen met het Ministerie van Volksgezondheid herbekeken.”

7. Wat is 'filler migration' en komt het vaak voor?

“Het principe van migratie is dat de filler op een andere plek terecht komt dan bedoeld. In ons gezicht zijn er bepaalde regio’s waar dit niet mogelijk is, maar in andere zones zitten er dan weer holtes, ‘virtuele ruimtes’ - het vlak van de slapen tot de wang is zo’n voorbeeld - waarbij filler kan migreren. Een grondige kennis van de menselijke anatomie is cruciaal voor de arts om te weten waar er wel en niet kan worden geïnjecteerd. Ook de volumes zijn van groot belang: als je alleen wat volume moet compenseren, is er veel minder kans op migratie dan wanneer de patiënt voor een augmented look wil gaan met grotere volumes. Kleinere hoeveelheden op een verantwoorde manier aanbrengen is de boodschap.”

8. Wat is 'filler fatigue', een populaire term op sociale media?

“Onze huid past zich aan aan het volume dat eronder zit - denk aan borsten die uitzetten tijdens een zwangerschap en nadien hangen omdat het volume weer afneemt. Als je al van jongs af aan grote volumes laat injecteren in zones als de lippen, zal je steeds grotere volumes nodig hebben om hetzelfde effect te behouden. Dat is volgens mij een van de risico’s van de zeer uitgesproken, volle gezichten en lippen die we steeds vaker zien: wanneer de filler verdwijnt, blijf je met een gerimpelde huid achter.”

“Anderzijds raak je als patiënt heel snel gewend aan het effect van filler. Je zal sneller het verlies aan volume opmerken en na een tijdje misschien zelfs je oorspronkelijke uiterlijk uit het oog verliezen. Daardoor kan de drang ontstaan om steeds meer en meer bij te willen vullen . Ook dat is een vorm van ‘filler fatigue’. Het is aan ons als artsen om er op een ethische manier mee om te springen en het welzijn van de patiënt te laten primeren. En ja, soms betekent dit dat we moeten ingaan tegen de wensen van patiënten."