Hoe verzorg je je nieuwe tatoeage?

Geüpdatet op 29 mei 2024 door ELLE Partner
Hoe verzorg je je nieuwe tatoeage? ©Pexels

Een prachtige tattoo begint bij de keuze van een getalenteerde tattoo-artiest en een perfect ontwerp op de juiste plek. Maar daarna is het aan jou om zorg te dragen voor je tattoo. Wil je dat jouw tattoo schittert en zijn kleuren behoudt? Dan is de nazorg cruciaal!

Hoe verzorg je je nieuwe tattoo?

Een tattoo is eigenlijk een serie microscopische wondjes die in je huid worden aangebracht. De tattoonaald brengt inkt aan tussen de lederhuid en de opperhuid, waar het pigment vast komt te zitten ondanks de vernieuwing van huidcellen in de loop der tijd. Je huid ziet dit als een aanval en reageert erop: in de dagen na de sessie ontstaan er korstjes, vervelt de huid, en kan deze rood en jeukerig worden. Soms kan er zelfs wat bloed of vocht uit komen. Wanneer je tattoo fel jeukt, kan het helpen om er een ijspak op te leggen. Een paar uur na je tattoosessie is het tijd om de wonde schoon te maken. Gebruik een neutrale zeep zoals de Bepanthen Tattoo Wasgel, maar wrijf daarbij niet te hard over je tattoo. Op die manier voorkom je dat je tatoeage, die in deze fase nog niet hersteldis, beschadigd raakt. Het wordt je sterk afgeraden om te baden gedurende ten minste één maand na de sessie, dus neem geen bad en stel je bezoek aan de zee, spa of hammam even uit.

Waarom gebruik je best een zalf voor je tattoo?

Na een tattoosessie is het aanbrengen van een herstellende zalf, zoals de nazorgzalf van Bepanthen Tattoo, een absolute must. Het geheim zit niet in de hoeveelheid, maar in de regelmaat en de juiste toepassing van de zalf.  Door de zalf in te masseren, help je de huid zich te herstellen dankzij pro-vitamine B5. Verbanden zijn alleen nodig in speciale gevallen, zoals bij stoffig of vuil werk. Laat je tattoo zoveel mogelijk ademen en draag loszittende kleding om wrijving te voorkomen. Wanneer de huid hersteld is, is het belangrijk om je getatoeëerde huid en de rest van je lichaam regelmatig in te smeren met een hydraterende crème. Dit houdt je huid zacht en je tattoo gehydrateerd en stralend.

Mag je met je tatoeage in de zon komen?

Heb je net een nieuwe tattoo? Dan moet je je vakantie helaas in de schaduw doorbrengen. Een tattoo is een wonde die voorzichtig moet genezen, en hoe lang dit duurt, hangt af van de locatie van je tattoo en je huidtype. Zonlicht kan dit proces verstoren, pijn veroorzaken op de kwetsbare huid, en in sommige gevallen zelfs brandwonden en blaren veroorzaken. Bovendien kunnen de pigmenten, vooral de lichtere kleuren, beschadigd raken door de zon.

Na het zetten van een tattoo moet je blootstelling aan de zon tot wel 15 dagen vermijden, afhankelijk van de situatie. Ook zwemmen in zee en zwembaden is af te raden, aangezien zout en chloorwater de wonde kunnen irriteren en het herstelproces kunnen vertragen. Bescherm je tattoo altijd met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF50+). Blootstelling aan de zon kan je tattoo beschadigen, wat kan leiden tot bloedingen, vervormingen en kleurvervaging. Zelfs wanneer je tattoo volledig hersteld is, is het belangrijk om hem te blijven beschermen tegen de zon.

Bepanthen ® Tattoo - Zonnecrème, nieuw in het gamma Bepanthen ® Tattoo gamma!

tube de crème bepanthen tattoo crème solaire

De voordelen:

  • De Bepanthen Tattoo zonnecrème is dermatologisch getest op getatoeëerde huid
  • Beschermt de huid tegen uv-stralen en behoudt de levendige kleuren van de tatoeage
  • Vegan en niet-geparfumeerd
  • Zeer waterafstotend
  • Trekt snel in, zonder witte vlekken op de huid achter te laten
  • Bevat dexpanthenol (provitamine B5), wat het natuurlijke huidherstel ondersteunt
  • Aanbevolen door tattooartiesten
  • Mag 15 dagen na het zetten van een tatoeage worden aangebracht op de getatoeëerde huid

Hoe lang moet je aandacht besteden aan je tatoeage?

Afhankelijk van de grootte van je tattoo kan het hersteldrie weken tot drie maanden duren. Tijdens deze fase is het essentieel om je aan het hierboven beschreven reinigingsritueel te houden zodat je tattoo zo goed mogelijk herstelt. Let goed op je huid: als je merkbare of blijvende veranderingen ziet, zoals zwelling of kleurverandering, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.

Zijn hennatatoeages veilig?

Henna is van nature oranjebruin, maar sommige mensen willen een donkerdere kleur en voegen parafenyleendiamine toe. Deze kleurstof kan 10 tot 15 dagen na het aanbrengen huidallergieën veroorzaken en littekens achterlaten. Dermatologen waarschuwen hier al jaren voor. Voor maximale veiligheid, controleer je best de kleur van het hennapreparaat en weiger je de tatoeage als deze te zwart is.

Bepanthen Tattoo is een cosmeticum – niet op open huid.

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Bepanthen.

LEES OOK 

De beste alcoholvrije parfums - en waarom ze onmisbaar zijn deze zomer
Apero met Lisa Ifi: "je leven verandert compleet als je anders durft te zijn"
Exclusieve sportclubs waar je ook buiten kan sporten? Bij David Lloyd moet je deze zomer zijn