GETEST: ik probeerde lipfillers

Geüpdatet op 11 juli 2019 door ELLE België
GETEST: ik probeerde lipfillers

Lipfillers zijn schering en inslag in de wereld van sterren vol met spuitjes gepimpte mondjes. Maar hoe pijnlijk, duur en betrouwbaar is het nu echt om met behulp van een paar strategisch geplaatste injecties een volle mond te creëren? Ik zocht het uit.

Kylie Jenner-effect

Met mijn lippen was niet bepaald iets mis. Niet te dun maar verre van Angelina Jolie. Gewoon twee lippen die samen een doorsnee mond vormden. Een normale mond waar dagelijks een laagje lippenstift of gloss overheen ging. Maar op een dag begon ik te verlangen naar meer. Ik kon me voorstellen dat een iets vollere mond meer pit aan mijn gezicht zou geven. Een zwoel accent dat het nu miste, zo met die doorsnee mond.

Waar die plotse fixatie voor mijn lippen plots vandaan kwam? Geen idee. Misschien was het de eindeloze stroom berichten over de lippen van Kylie Jenner dat een onbewust verlangen had aangewakkerd? De toen 17-jarige hield lang vol dat ze haar perfect pout aan een slimme make-uptruc te danken had, maar al snel voelde de realityster zich genoodzaakt de waarheid achter haar volle mond te onthullen. Tijdelijke fillers bleek het verdict, geen M.A.C potlood in de kleur Soar dat daar tegen opgewassen is.

1/

In de kreukels

Tussen wat voelen voor een vollere mond en effectief met naalden in je lip laten porren is natuurlijk een wereld van verschil. Ik wil immers behoren tot het kamp van vrouwen dat tevreden met zichzelf door het leven gaat, niet tot de groep die voor de minste onzekerheid richting dokter spurt. Een onderwerp waar Sofie Hilbrand een interessante reportagereeks voor de Nederlandse televisiezender BNN over maakte. In ‘Sofie in de Kreukels’ dompelde de 40-jarige blondine zich onder in de voor haar totaal onbekende wereld van botox en fillers en onderzocht ze het effect van de prikjes op vrouwen en hun omgeving. Hoewel ze bij momenten in de verleiding kwam, stond haar besluit aan het einde van de reeks vast: haar vrolijke Hollands hoofd krijgt geen spuitje te zien. Cheers girl.

Aan de andere kant herinner ik me het advies dat Kim Kardashian aan haar jongere halfzusje Kylie gaf toen die met haar uiterlijk worstelde. ‘Als er iets is dat je stoort en je kan het veranderen, dan moet je dat vooral doen.’ Net zoals angst is Kim Kardashian niet meteen de beste raadgever, maar als geld geen issue is (en dat is noch bij Kim noch bij Kylie het geval) en een subtiele ingreep je blijer met jezelf maakt, kan ik de beslissing om de natuur een handje te helpen eigenlijk best begrijpen.

Het budget dat mensen vroeger aan een vakantie zouden spenderen, dient nu voor spuitjes.

Omdat ik zelf uit een minder zelfzeker stuk hout dan Hilbrand gesneden ben én omdat een geïnformeerd mens er twee waard is, besluit ik voor ik een beslissing neem mijn licht op te steken bij een dokter. Ik beland in de praktijk van dokter Pamela Willekens van Medipolis die zich specialiseerde in esthetische behandelingen waaronder botox, fillers en liquid facelifts. Ze blijkt een sympathieke vrouw met heel wat spuituren op de teller die me al snel op mijn gemak stelt. Ze luistert naar mijn verhaal, stelt me vragen over wat ik wil en peilt naar mijn verwachtingen.

Na enige bedenktijd besluit ik het erop te wagen. Yolo, weet je wel. Ook niet onbelangrijk, wat moet dat kosten zo’n nieuwe mond? "Voor lipinjecties betaal je tussen de 300 en 350 euro. Dat is consultatie, verdoving en controle inbegrepen. Ik merk meer en meer dat mensen geld opzij zetten voor kleine esthetische ingrepen. Het budget dat ze vroeger aan een vakantie zouden spenderen, dient nu voor spuitjes.", zegt dr. Willekens.

2/

Ready, set, spuit

Een poosje later keer ik niet vrij van zenuwen terug richting Medipolis. Voor dr. Willekens aan de slag gaat, geeft ze meer uitleg over het product waarmee ze mijn lippen meer volume zal geven. "Ik gebruik Stylage, een doorzichtige gel van Franse makelij speciaal voor de lippen. Dit type filler is veel vloeibaarder dan de variant die voor inspuitingen in het gezicht gebruikt wordt." Voor ik een spuit te zien krijg, wrijft ze mijn lippen in met een verdovende crème om de pijn van de prikjes te minimaliseren. Mijn hartslag schiet de hoogte in maar ik hou me cool. Ik wil immers niet de patiënt zijn op wie ze een volledige tandartsverdoving moet toepassen.

Terwijl de verdovende crème inwerkt, analyseert dr. Willekens nogmaals de vorm van mijn lippen. Die kan ze evenwel niet wijzigen. "Een mond is heel delicaat in het gezicht en kan het uiterlijk ingrijpend veranderen. Daarom zijn we voorzichtig en gaan we de lippen enkel accentueren maar niet vervormen." Voor buitenproportionele lippen zoals in Amerikaanse realityprogramma’s hoef je hier niet te vrezen.  In Europa – en al zeker in België – wordt de subtiele esthetiek nog steeds het hoogst in het vaandel gedragen. "We injecteren ook weinig in de hoekjes van de mond. Als je dat wel doet, krijg je een brede mond en dat oogt onnatuurlijk." En wat als het helemaal misloopt? "Dan gebruiken we een anti-enzym om bultjes of oneffenheden te verwijderen. Maar de behandeling is vrijwel risicoloos.", verzekert de dokter.

3/

Het gevoel in mijn lippen neemt af en het moment van het eerste prikje komt steeds dichterbij. Ik staar nerveus naar het plafond wanneer dr. Willekens meegeeft dat ze altijd zowel in de boven- als onderlip injecteert, ook dit is om een optimaal natuurlijk resultaat te verkrijgen.

Lip2
Even schrikken. Mijn lippen zijn vlak na de injecties 30% voller dan het uiteindelijke resultaat

En dan, de eerste prik. Die valt tegen alle verwachting in best mee. Iets pijnlijker wordt het wanneer het hyaluronzuur na het spuitje in de lip loopt. Hoogst onaangenaam maar al bij al best te verdragen. Daarna volgen een aantal prikjes in en onder beide lippen, af en toe verbijt ik de pijn maar ik kan met een gerust hart zeggen dat ik op de waxtafel al meer heb afgezien. Ik vind het eerlijk gezegd enger om naar lipinjecties op televisie te kijken dan om er zelf te krijgen.

Tien minuten later zit het laatste spuitje erop en kan ik niet wachten om mijn toegetakelde mond in de spiegel te bekijken. "Schrik niet, net na de inspuitingen zijn de lippen zo’n 30 procent groter dan het uiteindelijke resultaat", waarschuwt de dokter. Driekwart spuit gaf me inderdaad een onnatuurlijke duckface van jewelste, maar mijn lippen wonnen heel wat aan volume en is dat niet precies wat ik wou?

Toch blijft een ingreep aan je gezicht, hoe subtiel ook, best heftig. Ik verlaat de praktijk dan ook met gemengde gevoelens. Moet ik hier zes maanden mee rondlopen? Gaf ik toe aan een oppervlakkige gril? Zie ik er belachelijk uit? Wat zullen de mensen denken? Mijn lippen voelen heel strak en hard aan en wanneer de verdoving langzaam maar zeker uitwerkt heb ik last van een trekkerig gevoel.

Wat heb ik gedaan? lippen foto
Wat heb ik gedaan?

4/

Wat heb je gedaan?

Bij thuiskomst spot ik een paar blauwe plekjes onder mijn lip en zijn de rode puntjes die de naald maakte duidelijk zichtbaar. Ik hoop vurig mijn vriend te kunnen ontlopen, maar we kruisen elkaar toevallig in de gang. Ik doe alsof ik iets op de grond zoek en hou mijn arm wat knullig voor mijn gezicht, maar de speurneus ruikt meteen onraad. Het was dan ook erg naïef te denken dat hij de verandering aan mijn gezicht – hoe klein dan ook – niet zou opmerken. Hij lacht, maar eerder uit ongeloof. En in het gelach hoor ik dat hij liever zou huilen. "Wauw, ik word licht in mijn hoofd, waarom doe je zoiets?", herhaalt hij een paar keer. Ik heb nu officieel spijt en voel me een verrader. Bovendien neemt de pijn alleen maar toe en word ik op de koop toe nog eens overspoeld door een gevoel van schaamte. Gelukkig moet ik die dag de deur niet meer uit en blijven andere gênante ontmoetingen me bespaard.

Huiselijk geweld

De eerste nacht met mijn nieuwe lippen is lastig. Door het kloppend gevoel kan ik de slaap niet meteen vatten maar de volgende ochtend lijkt het ergste al achter de rug. Mijn lippen voelen nog steeds hard aan en zijn omringd door rode en blauwe plekjes maar de zeurende pijn is sterk verminderd. Op de agenda staat een weekendje Brussel en ik ben me de hele tijd heel erg bewust van mijn gehavende mond. Mijn vriend zegt dat ik overdrijf en is blij dat mijn lippen al minder hard aanvoelen. Zelf vind ik nog steeds dat ik eruit zie als een slachtoffer van huiselijk geweld. Met een duckface.

Red & Blue lipfillers
Red & Blue

Op maandag stift ik mijn lippen zachtroze en ga ik voor het eerst met mijn nieuwe lippen uit werken. Eén collega vraagt me schalks hoe ik aan zo’n mooie volle lippen kom. Ik leen het standaard-antwoord van Kylie en lieg dat ik een beetje buiten de lijntjes kleurde. De blauwe plekjes moest ik met concealer wegwerken maar voor de rest zien mijn lippen er in de loop van de week steeds beter uit. Ook hun eigen kleur is roziger dan voordien. Volgens dr. Willekens is dit te danken aan het hyaluronzuur, de lippen gaan meer vocht vasthouden waardoor ze niet alleen voller zijn maar ook meer glanzen.

5/

Lachende lippen

Het schuld- en spijtgevoel wordt kleiner met het verstrijken van de dagen. Eén collega kijkt me onderzoekend aan en vraagt me wat er anders is aan mijn gezicht, maar verder spreekt niemand me erover aan. Dat vind ik prima. Een paar weken later hoor ik dat er toch geruchten op het werk de ronde doen, maar die achterklap bleef waar ik ze het liefst heb. Ver achter mijn rug.

Lipfillers foto na
Die duckface heb ik intussen helemaal onder de knie

Een week later zie ik zelf al niet meer dat mijn lippen voller zijn dan voordien. Alles voelt terug zoals altijd en ik ben zeer tevreden met het resultaat. Pas wanneer ik door het fotoalbum op mijn telefoon scroll zie ik het verschil met een paar maanden geleden. Ik ben blijer met de getuite lipjes uit mijn recente selfiecollectie., zoveel is zeker. Vol, kissproof en prachtig omlijnd met Soar van M.A.C, deze lippen zijn blijvers! Voor de komende maanden dan toch. Na zes maanden heeft het lichaam de fillers helemaal afgebroken en moet ik beslissen of ik de hele procedure nog eens onderga. Dan zal deze positieve ervaring en de toestand van mijn bankrekening een raadgever zijn.

Meer info www.medipolis.be