5 ecologische zonnecrèmes die lief zijn voor de natuur

Geüpdatet op 21 april 2022 door Lore Ginneberge
5 ecologische zonnecrèmes die lief zijn voor de natuurImaxtree

Zonnebescherming is een must, je dagelijks insmeren wordt sterk aangeraden. Ontdek hieronder de beste ecologische zonnecrèmes.  Maar wat je misschien niet wist, is dat je zonneproduct erg slecht kan zijn voor de natuur. Ontdek hieronder de beste ecologische zonnecrèmes.

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks tot 14.000 ton van onze zonnebescherming uiteindelijk in de zee terechtkomt, met aanzienlijke gevolgen voor de maritieme flora en fauna. Zo zorgen de chemische stoffen oxybenzone en octinoxaat ertoe ervoor dat koraal verbleekt, waardoor algen eruit wegtrekken. Dat zette de Amerikaanse staat Hawaï er zelfs onlangs toe aan tot het verbieden van zonnebescherming met chemische ingrediënten die de koraalriffen kunnen aantasten.

Zonnecrèmes met minerale filters blijken een pak minder schadelijk te zijn voor het milieu. In het verleden werd vaak van minerale filters afgestapt omdat ze witte waas kunnen achterlaten op de huid. Dit ongewenste effect gaan fabrikanten vandaag tegen door het verwerken van de filters tot nanodeeltjes, waardoor je zonnecrèmes beter kan uitsmeren. Al zijn deze extreem fijne deeltjes omstreden, omdat de effecten ervan nog niet voldoende onderzocht zouden zijn.

Wij zetten 5 zonnecrèmes op een rijtje die schadelijke effecten op het milieu zoveel mogelijk inperken:

1. Nomige

Nomige verkocht al dagcrèmes met SPF in, nu lanceren ze ook hun eigen zonnecrème voor het gezicht. Een dagcrème met SPF zorgt niet voor een volledige bescherming, daarom is het belangrijk dat je om de drie uur zonnecrème bijsmeert. Het product bestaat uit 100% pure minerale zonnefilter, waardoor het een reflecterende spiegel voor de huid vormt.

zonnecrème ecologisch
Nomige, High Protection zonnecrème SPF 30+, €49

Shop hier

2. SKIN by Dings

Dit zonnebrandmerk focust op natuurlijke ingrediënten. De producten kan je perfect op dagelijkse basis gebruiken. Deze zonnecrème beschermt niet alleen tegen de zon, maar hydrateert ook de huid. De basis van deze zonnecrème zijn natuurlijke vitaminen en oliën zoals; kokosolie en Jojoba zaadolie. Er zitten geen schadelijke stoffen in dit product.

zonnecrème ecologisch
Sunny Side of Things, SKIN by Dings, €40

Shop hier

3. Likami

Ook biologisch huidverzorgingsmerk Likami heeft een dagcrème met SPF. Deze bevat nog een extraatje: een anti-pollutieschild. Zo is je huid beschermt tegen de zon én toxische stoffen in de lucht. Likami denkt ook aan het milieu en maakt hun producten 'koraalvriendelijk' en zonder schadelijke nanodeeltjes.

zonnecrème ecologisch
Anti-pollutieschild SPF 30, Likami, €49

Shop hier

4. Madara

Madara gebruikt enkel minerale zonnefilters, die zacht zijn voor de huid. De SPF 50 bevat natuurlijk antioxidanten die je huid beschermen tegen de zon. Houd je niet van witte zonnecrème? Dan kan je ook voor de SPF 50 getinte stick kiezen. Deze maakt je gezicht lichtjes bruiner en beschermt je even goed.

zonnecrème ecologisch
SPF50 Plant Stem Cell Ultra-Shield Sunscreen, Madara, €32,90

Shop hier

5. Weleda

Weleda staat gekend voor haar betaalbare én natuurlijke verzorgingsproducten. De Eidelweiss zonnecrème bevat geen nanodeeltjes en beschermt je gezicht met minerale zonnefilters. Dit product is ook geschikt voor de gevoelige huid en voor kindjes.

zonnecrème ecologisch
Edelweiss Zonnecrème Gevoelige Huid SPF50, Weleda, €14,99

Shop hier

Lees ook: Mei Plasticvrij: zo vermijd je plastic in de badkamer

(Stagiaire Amber Lacasse)