5 ecologische zonnecrèmes die lief zijn voor de natuur

Gepubliceerd op 26 juli 2019 door Maxine Detaellenaere
5 ecologische zonnecrèmes die lief zijn voor de natuur

Zonnebescherming is een must, dus we juichen volledig toe dat je je regelmatig insmeert met een goeie laag zonnecrème om de schadelijke effecten van zonnestralen tegen te gaan. Maar wat je misschien niet wist, is dat je zonneproduct erg nefast kan zijn voor de natuur.

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks tot 14.000 ton van onze zonnebescherming uiteindelijk in de zee terechtkomt, met aanzienlijke gevolgen voor de maritieme flora en fauna. Zo zorgen de chemische stoffen oxybenzone en octinoxaat ertoe ervoor dat koraal verbleekt, waardoor algen eruit wegtrekken. Dat zette de Amerikaanse staat Hawaï er zelfs onlangs toe aan tot het verbieden van zonnebescherming met chemische ingrediënten die de koraalriffen kunnen aantasten.

Zonnecrèmes met minerale filters blijken een pak minder schadelijk te zijn voor het milieu. In het verleden werd vaak van minerale filters afgestapt omdat ze witte waas kunnen achterlaten op de huid. Dit ongewenste effect gaan fabrikanten vandaag tegen door het verwerken van de filters tot nanodeeltjes, waardoor je zonnecrèmes beter kan uitsmeren. Al zijn deze extreem fijne deeltjes omstreden, omdat de effecten ervan nog niet voldoende onderzocht zouden zijn. Daarom bieden verschillende merken ook zonneproducten aan zonder nanodeeltjes.

Wij zetten 5 zonnecrèmes op een rijtje die schadelijke effecten op het milieu zoveel mogelijk inperken:

Lees ook 'Zonnecrème smeren voor dummies', '7 alternatieven voor wie niet van zonnecrème houdt' en '6 oplossingen voor zomerse problemen'.