Zo weet je dat je verliefd aan het worden bent

Geüpdatet op 18 december 2023 door Sam Vandenbosch
Zo weet je dat je verliefd aan het worden bent © Zarina Iskarova - Unsplash

Vraag je je af of die kriebels in je buik ook echte verliefdheid zijn? Onderzoekster Helen Fisher bestudeerde hoe we kunnen bepalen of je romantische interesse of crush omgeslagen is in echte verliefdheid. Beantwoord of niet, dit zijn dé signalen die erop wijzen dat jij het liefdesvirus stevig te pakken hebt.

Hij/zij is uniek

Wanneer je verliefd bent, krijgt de geliefde voor jou een speciale betekenis. Je hebt het gevoel dat er niemand op de wereld zo uniek is als hij/zij. Daarom wordt romantische passie doorgaans ook maar voor één persoon tegelijkertijd gevoeld.

Je ziet enkel zijn/haar positieve kanten

Als je verliefd bent, heb je de neiging om je aandacht vooral (of zelfs enkel) te richten op zijn/haar positieve eigenschappen. De negatieve of mindere kwaliteiten zal je sneller negeren of de zwaarte ervan te licht inschatten. Doet "hij zal nog veranderen" een belletje rinkelen?

Je denkt constant aan hem/haar

Wie verliefd is, denkt obsessief en gedurende het grootste gedeelte van de dag aan de "geliefde". Verliefde mensen zijn ook buitengewoon gericht op specifieke dingen of activiteiten die ze met hem/haar associëren. Onderzoek wijst uit dat verliefden gedurende 85% van hun wakkere uren over de geliefde mijmeren en zich triviale dingen herinnerden die hij/zij zei en deed. De persoon waarop je verliefd bent, random in conversaties met vrienden droppen, toont ook dat jij head over heels bent.

Je bent afhankelijk van hem/haar

Verliefde mensen gedragen zich vaak erg emotioneel afhankelijk van de relatie. Daarbij kunnen ook gevoelens van bezitterigheid, jaloezie, angst voor afwijzing en verlatingsangst optreden.

tekenen dat je verliefd bent
© Priscilla du Preez - Unsplash

Je voelt wat hij/zij voelt

Als je verliefd bent, ervaar je een sterk gevoel van empathie en ben je bereid om offers te maken zodat je geliefde zich beter voelt. Zo zal je thuisblijven als hij of zij een slechte dag had en zijn/haar euforie delen bij een promotie op het werk.

Je past jezelf aan

Je hebt de neiging om je dagelijkse gewoontes, maniertjes, prioriteiten en zelfs waarden aan te passen om jezelf aantrekkelijker en meer beschikbaar te maken. Heeft hij ooit laten vallen dat hij niet van maxi-jurken houdt? Op naar Spullenhulp met die gewaden!

Je hebt zin in seks

Je bent ontzettend aangetrokken en wil hem eigenlijk het liefst elke minuut van de dag bespringen. Die sex drive is ook gekoppeld aan de drang naar seksuele exclusiviteit, en gevoelens van jaloezie als je ontrouw vermoedt. Toch is voor de meeste mensen emotioneel één worden belangrijker dan seksueel één worden. Zo was 64% het oneens met de stelling dat seks het belangrijkste onderdeel van een relatie is.

Bij tegenspoed, worden je gevoelens net sterker

Wie verliefd is en te maken krijgt met een tegenslag, zal een nog sterkere romantische aantrekking voelen. Bovendien ervaar je ook een gevoel van lusteloosheid en wanhoop als de liefde niet wederzijds is of er geen schot in de zaak komt. Dacht je je crush tegen te komen op een feestje, maar daagt hij niet op? Dan zal jij vast met bakken teleurstelling naar huis gaan.

Je voelt je een tikkeltje hulpeloos

Wie verliefd is, ervaart dat gevoel vaak als onvrijwillig en oncontroleerbaar.

Je wordt zenuwachtig

Klamme handen, een bonzend hart, vreemde gezichtsspasmes, stotteren en niet meer weten hoe te wandelen, we hebben het allemaal al wel eens meegemaakt met onze crush in de buurt. In de nabijheid van de geliefde ervaren we opwinding, nervositeit of zelfs angst. Ook euforie, verhoogde energie, slapeloosheid, verlies van eetlust en versnelde ademhaling kunnen erop wijzen dat jij zwaar verliefd bent.

LEES OOK