15 gezichtsbehandelingen waar je niet voor onder het mes hoeft

Geüpdatet op 22 november 2022 door MARIE MUNOZ / ISABELLE SANSONETTI en Virginie Dupont
15 gezichtsbehandelingen waar je niet voor onder het mes hoeft © Laure Bernard

We brengen een overzicht van de esthetische ingrepen die onze huid opfrissen en weer laten stralen. En dat zonder bij de chirurg langs te gaan!

1. De Plexr tegen een vermoeide blik

médecine esthétique visage
© Laure Bernard

Wanneer de bovenste oogleden beginnen te verslappen, kan het verstrakkende effect van de Plexr een oplossing bieden: nadat een flinke dosis verdovende crème wordt aangebracht, beweegt de arts met een apparaat een millimeter boven de huid. Er ontstaat een boog van geladen plasma, waardoor de huid warm wordt en de huidvezels samentrekken. Dit zorgt voor een liftend effect en binnen enkele dagen zijn de wondjes genezen. De behandeling vereist vier sessies, verspreid over een maand. Daarna volgt eens per jaar een opfrisbeurt.

Het resultaat? Het effect is vrij subtiel. Voor je vijftigste of als je een blefaroplastie (ooglidcorrectie) nog niet ziet zitten, kan deze techniek soelaas brengen. Reken op ongeveer €300 per sessie.

Beperkingen: Het resultaat is vrij bescheiden en is pas zichtbaar na meerdere sessies. Volgens dermatologe Nadine Pomarède kan je met deze techniek slechts een lichte verbetering verwachten. Opgelet: deze methode werkt niet bij mensen bij wiens hangende oogleden erfelijk zijn.

2. Botox om je gezicht te ontspannen

"Botulinetoxine herstelt het spierevenwicht. Onze gezichtsspieren gaan ontspannen en de strenge of droevige uitdrukking op het gelaat wordt milder", verklaart Dr. Olivier Claude, plastisch chirurg. Wil je opnieuw een positievere blik, dan volstaat een injectie in het voorhoofd, bij de tip van de wenkbrauwen en de kraaienpootjes. Hetzelfde gebeurt bij de mondhoeken in de zijspier, deze veroorzaakt immers afhangende mondhoeken. De sessie duurt kort en is zo goed als pijnloos. De naald is zo fijn dat je ze amper voelt en je hebt geen of weinig geneestijd nodig."

Het resultaat? Binnen acht dagen zie het optimale resultaat: een gezicht dat lijkt open te bloeien zonder dat het er stijf of verstard uitziet. Van €250 tot €400 per sessie.

Beperkingen: De resultaten blijven vier tot zes maanden perfect. Je hebt dus zo'n twee keer per jaar injecties nodig. Alleen als de wenkbrauwen echt doorhangen, kan het resultaat onvoldoende zijn.

3. Cryolipolise voor een strakkere hals en kin

Cryolipolyse is een techniek waarmee vetcellen op specifieke plaatsen in het lichaam worden aangepakt. Gezien het grote succes, hebben de producenten nu hun zinnen op de kin gezet. "Het mondstuk zuigt minder krachtig aan de huid dan het toestel dat voor het hele lichaam wordt gebruikt. Met deze techniek bevriezen en vernietigen we de vetcellen", aldus Dr. Liliya Romanska, dermatoloog. De ingreep duurt drie kwartier, er komt geen operatie aan te pas, je kan nadien gewoon onder de mensen komen en hoeft geen ziekteverlof op te nemen.

Het resultaat? "Deze techniek vernietigt 20 tot 40% van de vetcellen. Op een klein oppervlak zoals de kin, merk je dat meteen. De lijn tussen de kin en hals wordt hertekend en de huid ziet er iets strakker uit", vertelt Dr. Romanska. Hou rekening met €600 tot € 1200.

Beperkingen: "Als de huid ter hoogte van de hals of de wangen te los zit, zal het resultaat tegenvallen", voegt de dermatoloog er nog aan toe. Volgens de producenten is het resultaat definitief, op voorwaarde dat je gewicht niet teveel schommelt.

4. De hightech-combo die huidverslapping tegengaat

"Verouderen wordt door zoveel factoren beïnvloed. Het is dan ook logisch dat we niet alle symptomen kunnen corrigeren met één enkele techniek", stelt Dr. Claude terecht. Wanneer de contouren van ons gezicht minder duidelijk en strak worden, combineren artsen verschillende technieken zoals radiofrequentie, gefocaliseerde ultrasonen en magnetisch veld, laser en pulserend licht. De sessies duren gemiddeld dertig minuten en zijn pijnloos.

Het resultaat? Naarmate de behandelingen vorderen, wordt de huid steviger. En op voorwaarde dat je trouw blijft terugkomen, is het effect langdurig zichtbaar. Deze gecombineerde behandeling kost €350 tot €450 per sessie. Meestal zijn er meerdere sessies nodig.

Beperkingen: het resultaat is niet onmiddellijk zichtbaar. Dat gebeurt geleidelijk aan, na drie tot zes maanden. Eens het doel is bereikt, moet je het resultaat in stand houden en daar is een zeker budget voor nodig

5. Een liquid nose job met hyaluronzuur

Neuscorrecties via injecties met hyaluronzuur ('liquid nose jobs') zijn een minder invasieve manier om bultjes op de neus te camoufleren. "We vullen gewoon de holte erboven op", legt Dr. Olivier Gerbault, plastisch chirurg, uit. Dat moet natuurlijk een zeer dun laagje zijn, anders wordt de hele neus dikker. Helemaal kan het chirurgie dus niet vervangen. De techniek maakt het ook mogelijk om de neustip herstellen of iets omhoog laten komen, een te korte neus langer te maken of asymmetrie te corrigeren.

Het resultaat? Eén sessie volstaat om resultaat te zien. En wanneer goed uitgevoerd is het effect gigantisch. "Het is een lichte correctie, maar in profiel is ze goed zichtbaar", bevestigt dr. Gerbault. Deze behandeling kost zo'n €400 tot €500.

Beperkingen: "Als de bult te opvallend is, loop je het risico dat de neus veel groter wordt", waarschuwt de chirurg. "Verder kunnen we een te lange neus helaas niet korter maken en ook grote neusgaten kunnen we niet verkleinen."

6. Een peeling om de huid te laten stralen

médecine esthétique visage
© Laure Bernard

Deze grote klassieker in de dermatologie maakt een comeback, mede dankzij de 'no make-up'-trend. Een peeling is ideaal om je teint weer te laten stralen, maar er zijn wel gemiddeld vier sessies voor nodig. Deze volledige verzorging verbetert de egaliteit en de textuur van de huid. Ze maakt de poriën kleiner, frist de teint op en stimuleert de celvernieuwing.

Het resultaat? Onzuiverheden zijn minder zichtbaar en de huid straalt. Reken op €80 tot €130 per sessie.

Beperkingen: als je voor een milde peeling kiest moet je die regelmatig herhalen om de positieve effecten ervan te behouden.

7. Fraxel laser om acnelittekens te verzachten

Vertoont het oppervlak van je huid 'bultjes' of - net het omgekeerde - 'kratertjes'? Een fractionele laser stimuleert de fibroblasten en helpt zo bij het herstel van de huid." Hier zijn zes tot acht sessies voor nodig, telkens met een interval van een maand. "Voor rode reliëflittekens gebruiken we een vasculaire laser", voegt Dr. Pégoud eraan toe. "Voor de witte littekens zetten we intussen de Picosure-laser in. Die maakt de huid soepeler, minder dik en gelijkmatiger."

Het resultaat? "Voor het 'kratereffect' kan je 50% herstel verwachten, afhankelijk van de leeftijd en het aantal littekens." Dit kost €150 tot €250 per sessie, in functie van het gebruikte lasertoestel.

BEPERKINGEN: De resultaten variëren van persoon tot persoon. En als je nog steeds acne-opstoten hebt, is het effect mogelijk niet blijvend.

8. Subtiele injecties onder de ogen

De arts kiest hierbij hyaluronzuur dat geschikt is voor deze gevoelige zone. Het product bevat ook lidocaïne voor een lokale microverdoving. Zo krijg je een behandeling zonder prikkend gevoel of pijn. "Het hyaluronzuur wordt met een holle naald diep in de huid ingespoten. Hierdoor bolt het fijne, broze weefsel onder de huid op en wordt het een kussentje dat de holte opvult", beschrijft Dr. Romanska. Mogelijk verschijnt tijdelijk een kleine blauwe plek op de plaats van de injectie.

Het resultaat? "Aangezien de injectie vlak bij het bot gebeurt, is er geen hyaluronidase, een enzym dat het hyaluronzuur natuurlijk afbreekt. Hierdoor blijft het effect heel lang duren, soms zelfs langer dan drie jaar", stelt Dr. Romanska vast. De prijzen variëren van €500 tot €600.

Beperkingen: Deze behandeling is niet geschikt om donkere ringen te verzachten. En let goed op, dit is een erg delicate zone, vertrouw dus enkel op een goede, ervaren professional.

9. Laseren tegen ouderdomsvlekken

Elke dermatoloog heeft zijn eigen behandelingswijze en favoriete toestel om levervlekken te behandelen. Deze vlekken worden veroorzaakt door de veroudering van de huid en een overdreven blootstelling aan de zon. Na elke sessie - met een geschikt zonnebrandmiddel - heeft de huid een rode kleur, alsof je te lang in de zon hebt gelegen. Dat verzacht je met een kalmerende, hydraterende crème. Daarna moeten je je een maand lang met een SPF 50-product beschermen.

Het resultaat? Met slechts enkele sessies worden kleine onregelmatigheden van de huid uitgewist, wat de teint weer egaler maakt. Je betaalt zo'n €150 tot €250 per sessie, afhankelijk van de gebruikte laser.

Beperkingen: deze techniek werkt alleen bij oppervlakkige vlekken. En eigenlijk mag je nadien nooit meer zonnen, want dat veroorzaakt natuurlijk nieuwe vlekken. Nadine Pomarède, dermatoloog, herinnert ons eraan dat de zon de belangrijkste oorzaak is van huidveroudering.

10. Haarinplantaten om wenkbrauwen op te vullen

Dunne wenkbrauwen geven soms een wat vermoeide indruk. In bepaalde gevallen kan je ze weer voller maken via het herinplanten van haar. Dat gebeurt met de FUE-techniek ofwel Follicular Unit Extraction. "We scheren een strook haar boven de nek af. Daarna verwijderen we - onder verdoving - een vijftigtal folliculaire eenheden. Die gaan we dan herinplanten ter hoogte van de wenkbrauwen", beschrijft Dr. Frédéric Menu, voorzitter van de Franse vereniging voor herstellende chirurgie bij kaalheid.

Het resultaat? "Tijdens de dagen na de ingreep verdwijnen de minikorstjes. De ogen blijven wel enkele dagen gezwollen", vertelt Dr. Menu. De ingeplante haartjes vallen uit en groeien daarna terug. Na twee maanden volgt een evaluatie van het resultaat." Reken op €1500 tot €3000 voor beide wenkbrauwen samen.

Beperkingen: de prijs is niet mals en de ingreep vereist heel wat precisie. "We moeten de groeirichting van het haar respecteren. Die verschilt immers volgens de plaats waar het groeit: op het hoofd, bij de wenkbrauwen of op het lichaam", verklaart Dr. Menu.

11. Lipinjecties voor een vollere mond

médecine esthétique visage
© Laure Bernard

"We spuiten een hyaluronzuur in dat weinig volume geeft. Dat doen we met een canule of met een naald, voor meer precisie", vertelt dermatoloog Véronique Gassia. "Ten gevolge van die injectie, kan de mond vierentwintig uur lang erg opgezwollen zijn. Daarom plannen we de sessie meestal voor het weekend."

Het resultaat? Mooie volle lippen. "Deze zone is heel beweeglijk en bevat zeer veel bloedvaten. Daardoor duurt het resultaat een maand of negen", preciseert Dr. Gassia. Vanaf €350.

Beperkingen: "Bij mensen met erg dunne, naar binnen gekeerde lippen, wordt de behandeling erg ingewikkeld", vindt de dermatologe. "Wanneer de zone onder de neus erg lang is, krijg je bovendien zelden een harmonieus resultaat."

12. Fillers met hyaluronzuur voor een frisse look

Vandaag de dag willen we er graag fris en uitgerust uitzien. De arts kan dan een hyaluronzuur inspuiten dat geschikt is voor de zone in kwestie. Dat doet hij/zij met een naald of een canule. Wil je dat het resultaat niet al te veel opvalt? Kies dan voor kleine hoeveelheden en denk ook al aan een opfrisbeurt later. De huid kan immers opzwellen en blauwe plekken vertonen. Na twee weken is daar niets meer van te merken.

Het resultaat? Een gezicht dat er uitgerust en toch onveranderd uitziet. Ten minste, als je een ervaren arts hebt geconsulteerd. Het resultaat blijft negen tot vierentwintig maanden mooi, het hangt er een beetje vanaf of de behandelde zone al dan niet erg beweeglijk is. Vanaf €250 per sessie.

Beperkingen: wanneer de huid al te zeer verslapt of de teint te ongelijkmatig is. "Een stralend gezond gezicht wordt bepaald door het juiste volume op de juiste plaats en een glanzende en goed gehydrateerde huid", besluit Dr. Gassia. Is de huid dof of zijn er vlekken? Dan is het beter om eerst het oppervlak te behandelen, bijvoorbeeld met een peeling of via laser."

13. Implantaten om uitstaande oren strakker te maken

Dit nieuwe kleine implantaat (Earfold) wordt onder de huid aangebracht, ter hoogte van het kraakbeen. Het corrigeert gematigd uitstaande of asymmetrische oren. "In het kabinet voeren we een simulatie uit om na te gaan of het toestel geschikt is", vertelt Dr. Marchac. "Als dat het geval is, maken we onder plaatselijke verdoving een kleine insnijding in de buitenste plooi van het oor. Daar plaatsen we dan onder de huid het implantaat. " Vervolgens loop je enkele dagen rond met een verband. Het enige wat overblijft, is een minilittekentje.

Het resultaat? Het implantaat is onzichtbaar en de correctie is bij nader order definitief. Het prijskaartje? €2000 tot €3000.

Beperkingen: als het probleem bij de oorschelp ligt, is het niet mogelijk om oren te behandelen waarvan het bovenste deel uitstaat.

14. Injecties in de kin om het profiel te corrigeren

Vind je je neus een beetje te lang? Dan raden chirurgen in bepaalde gevallen aan om hyaluronzuur in een licht ingetrokken kin in te spuiten. Zo wordt die iets voller en komt het gezicht mooi in evenwicht. Trouwens, "een beetje hyaluronzuur in het midden van de kin en eveneens dieper onder de huid, maakt een hoekig gezicht zachter en milder", verklapt Dr. Gassia.

Het resultaat? Het resultaat is subtiel maar houdt lang aan (18 tot 24 maanden). Vanaf €350.

Beperkingen: alleen met een chirurgische ingreep kunnen we een zwakke kin echt behandelen en ons profiel definitief in evenwicht brengen.

15. Een hals- en neklift

Zijn de contouren van je gezicht vervaagd en heb je hangende wangen? Dan is er nog steeds de goeie ouwe hals- en gelaatslift. Hoewel dit effectief een chirurgische ingreep is, legt plastisch chirurg Dr. Stéphane Guichard uit dat "de techniek erg geëvolueerd is doorheen de tijd. We maken de huid minder los dan vroeger, de opvolging is eenvoudiger en de resultaten ogen natuurlijker", bevestigt de arts. De ingreep gebeurt onder algemene verdoving en erna breng je een nachtje in het ziekenhuis door. Het is dus niet niets.

Het resultaat? Een opgefrist en verjongd gezicht. "Na drie dagen ben je opnieuw toonbaar, als je tenminste lang haar hebt om de bloeduitstortingen en opgezwollen delen voor en achter de oren te verbergen (waar de arts een insnijding heeft gemaakt). Na twee weken ben je weer helemaal de oude", legt Dr Guichard uit. Dit kost gemiddeld €5000 tot €9000 of meer, afhankelijk van de expertise van de chirurg.

Beperkingen: "de rimpels rond de lippen, de kin en de kwaliteit van de huid blijven natuurlijk onveranderd", verduidelijkt Dr. Guichard. "We kunnen ook micro-injecties met vet geven om het gezicht weer steviger te maken en te laten stralen."

LEES OOK