Een liposuctie zonder snijden? ELLE test cryolipolyse

Geüpdatet op 17 december 2019 door Lore Ginneberge
Een liposuctie zonder snijden? ELLE test cryolipolyse

Er zijn honderden manieren om je lichaam in topvorm te krijgen, de één al meer geloofwaardig dan de andere. Cryolipolyse is veruit de meest wetenschappelijk onderbouwde methode, en je hoeft er niet voor onder het mes. Sterker nog: de behandelde vetcellen verdwijnen permanent, wat de kans op terugval drastisch vermindert. Klinkt te mooi om waar te zijn? Ik zocht het uit.

Hoe werkt cryolipolyse?

Cryolipolyse, ook bekend onder de merknaam CoolSculpting, is een techniek ontwikkeld door wetenschappers aan de Harvard Medical School. Zij ontdekten dat vetcellen aangetast kunnen worden door kou, wat uiteindelijk leidde tot een innovatief koelingsproces dat de vetcellen onder de huid bevriest. Zodra deze behandeling plaatsvindt voert je lichaam deze vetcellen langzaamaan af. De vetcellen verdwijnen dus permanent uit het lichaam. De procedure is toe te passen op verschillende zones van het lichaam, denk aan de buik, lovehandles, vetkussentjes tussen dijen en knieën en onder de kin. Afhankelijk van de zone kan tot 30% vet worden verwijderd.

Zijn er bijwerkingen?

Volgens Flor Wellens van Body & Skin Clinic zijn er geen bijwerkingen indien de uitvoering correct gebeurt. Waak er dus over dat je in goede handen verkeert, en dan kan er weinig mislopen. Wat met mythes van vet dat plots op een andere plaats opduikt? "Dat is absoluut een fabeltje", aldus Wellens.

Voor wie is deze behandeling geschikt?

Deze methode van vetbevriezing is ideaal voor wie geen zwaar overgewicht heeft, maar slechts een of meerdere zones met overtollig vet. Idealiter heb je al een gezonde levensstijl die je na de sessies kan verderzetten en is je BMI lager dan 30. Verder komt elke volwassene, man én vrouw, in aanmerking voor deze procedure. Het is raadzaam om eerst een adviserend gesprek te boeken bij je schoonheidskliniek, zodat er een programma samengesteld kan worden op jouw maat.

Hoeveel sessies heb je nodig?

Het aantal sessies hangt sterk af van de dikte van de vetlaag en van de zone die behandeld wordt. De buik bevat bijvoorbeeld hardere vetten (triglyceriden) en is daardoor lastiger te bevriezen dan pakweg je lovehandles. Ook de duur van het proces verschilt naargelang de zone. Bij je buik moeten je eveneens langer wachten op merkbaar resultaat (zo'n 4 tot 6 maanden), terwijl je bij andere zones al na twee maanden verschil kan zien.
cryolipolyse

Wat moet je weten vooraleer je met de behandeling start?

Geduld! Dat is de grootste moeilijkheid bij een cryolipolyse behandeling. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je jouw BMI niet de hoogte in stuwt na de sessie(s). Wanneer je op je normale gewicht blijft zal je het beste resultaat zien na verloop van tijd.

Getest: Cryolipolyse bij Body & Skin Clinic

Om erachter te komen of en hoe deze behandeling werkt, wend ik me tot een schoonheidskliniek die Cryolipolyses uitvoert. Eerst en vooral wordt mijn lichaam gewogen, gemeten en bekeken. De opties zijn vrij gelimiteerd omdat er weinig overtollig vet te behandelen valt, dus beslis ik samen met de specialist om mijn lovehandles te onderwerpen aan de test. Terwijl ik op mijn buik lig worden er twee ijskoude patches op de zone links en rechts aangebracht, waarna de twee cups hierop bevestigd worden. Eerst 'zoeken' de cups met knedende bewegingen de juiste dosis vet om vast te grijpen. Als alles op de goede plek zit, kan de behandeling echt van start gaan.

Terwijl het toestel z'n werk doet, kan je een uurtje rustig wachten of zelfs slapen. Van dat laatste is in mijn geval weinig sprake, want na verloop van tijd begint het onder de cups pijnlijk aan te voelen. Op de tanden bijten is de boodschap, maar het uur gaat toch sneller voorbij dan gedacht. Is de pijn te verklaren door het tekort aan vet? Dat lijkt me de meest voor de hand liggende verklaring, want doorgaans is deze behandeling pijnloos. Wanneer de cups verwijdert worden ziet mijn huid nogal rood, en later op de dag ontstaan er twee blauwe plekken. De pijn is echter meteen afgenomen. De blauwe plekken blijven nog een week, goed om te weten als je van plan bent om tijd in bikini te spenderen, wat ik dus verstandig vermeden heb.

En het resultaat? Aangezien het meerdere maanden duurt vooraleer je het volledige effect te zien krijgt. Het antwoord moet ik je dus helaas nog schuldig blijven. In de tussentijd ben ik extra gemotiveerd om te sporten en gezond te eten, want dat zorgt voor een optimaal resultaat. Eén ding is zeker: mijn summer body voor 2020 is nu al in de maak!