“Ik haatte kamperen”: redactiechef Marie overnacht in een daktent

Geüpdatet op 26 oktober 2022 door Marie Guerin en ELLEFR
“Ik haatte kamperen”: redactiechef Marie overnacht in een daktent De daktent van Stoemelings

Laten we eerlijk zijn: ik ben geen avonturier. Comfort is topprioriteit en bij het woord 'camping' krijg ik rillingen. Tot ik te horen kreeg dat ik "een super romantische ervaring" zou hebben met mijn man bij een rivier, terwijl ik "zelf niets hoefde te doen". En dus waagde ik me aan een overnachting in een daktent.

Op micro-avontuur in België

Ik ga bijna nooit wandelen. De stad heeft mijn hart gestolen: sushirolletjes eten en chillen op mijn terras terwijl ik kijk hoe mijn konijn de begonia's opvreet, dat is zo'n beetje mijn contact met de natuur. Dus af en toe voel ik de drang om weer een boom te zien en google ik verwoed 'beste boswandelingen onder de 3 km in België'. Zo stuitte ik op het boek 'Un An de Micro-aventures en Belgique' van Aurélie Raigné*, dat hoewel het lijkt op een gids voor de voorbeeldige moeder die zondagse wandelingen organiseert, eigenlijk vol staat met ideeën voor leuke uitjes, ook zonder kinderen. Het inspireerde me om er meer op uit te trekken. Zo gezegd, zo gedaan...

Hoe werkt kamperen met een daktent?

Comfortabeler dan kamperen en minder overweldigend dan leven in een campervan, houdt een daktent het midden tussen beide. Het bedrijf Stoemelings biedt bijvoorbeeld verschillende modellen tenten die met dwarsbalken aan de auto kunnen worden bevestigd. Zij leveren al het nodige materiaal aan waardoor jij zonder zorgen zit. De tent kan in enkele seconden worden geopend dankzij het automatische hydraulische systeem, zodat geen kracht of technische vaardigheden nodig zijn. Hij past op elk voertuig (zelfs op mijn Fiat 500!). Binnenin is er een comfortabele matras met anticondensmatras en ramen met een muggennet voor een panoramisch uitzicht. Ik koos voor de zeer ruime YUNA 160 voor twee of drie personen. Van details zoals het schoenenvak vooraan om de tent niet vuil te maken word ik instant gelukkig. Met een donzig deken en enkele kussens werd de tent al snel een knus nestje.

Danktent België binnenin
Mijn knus nestje

Toen we op de site van Gembloux aankwamen, we hadden onze tent vooraf gereserveerd, werden we begroet door een stel goedlachse mannen die druk in de weer waren: twee van hen waren bezig met het opzetten van de zijstokken en de tent, terwijl een derde bezig was met het samenstellen van het kleine camperpakket dat ons ter beschikking stond: binnenslinger, gasfornuis, elektrische koelbox, flesopener, waterkoker, thee, koffie, suiker, glazen, kopjes, vuurkorf, houtblokken, BBQ, douche, jerrycan water (zelf te vullen), afwasbak, plaids, lantaarn, hoofdlamp... ik zou zelf nooit op al deze benodigdheden komen en was opgelucht dat iemand het denkwerk voor mij deed. Aan mijn kant nam ik een kleine pan, kussens, een laken, een prachtige deken, borden, handdoeken en een spons mee. Na de kleine live demonstratie van het in- en uitvouwen van de tent, wat een halfuurtje duurde, vertrokken we op avontuur!

Daktent kamperen België
Mijn uitzicht

Van vrijdag tot zondag ontdekten we Durbuy en omstreken. We hadden het geluk een mooie staanplaats te vinden bij de rivier, die dubbel dienst deed als mijn bad. Over totale verbondenheid met de natuur gesproken. In de buurt zijn een groot aantal plaatsen beschikbaar die je kan reserveren om een bestelwagen of tent in het weekend te parkeren. De Stoemelings-website staat vol waardevolle informatie en raadt platformen als Homecamper, Caramaps en Campspace aan.

Hoeveel kost een daktent?

De eerste tent (met alle benodigdheden) kost €150 per weekend. Voor de grotere YUNA160-tent die wij kozen, is dat €180. Er zijn al staanplaatsen beschikbaar vanaf €5 per nacht. Stoemelings stelt voor om zelf €1 te betalen voor koolstofcompensatie, zij betalen ook €1 aan hun kant.

Daktent kamperen België
De Daktent

Na deze verrassende ervaring maak ik trots deel uit van de Stoemelings-community, klaar om nog meer avonturen te beleven. Onze volgende bestemming? De Opaalkust! On the road again. And again, and again...

* In het Nederlands is er een gelijkaardige boek 'Een jaar op stap door het wilde België' van Pim Niesten.

MEER REIZEN IN BELGIË