Wellnessreizen: dit zijn de trends voor 2024

Geüpdatet op 17 april 2024 door Sofie Kegelaers
Wellnessreizen: dit zijn de trends voor 2024 @Shutterstock

In een wereld die voortdurend versnelt en waar stress een alomtegenwoordige factor is, groeit de behoefte aan momenten van rust, herstel en zelfzorg. Het is dan ook geen verrassing dat wellnessreizen populairder worden. Steeds meer mensen zijn op zoek naar meer dan alleen een rustvakantie, ze verlangen naar een totaalervaring die hen in staat stelt om diepere niveaus van ontspanning, verjonging en innerlijke balans te bereiken.

Van baanbrekende wellnessretreats tot bestemmingen die zich specifiek richten op het bevorderen van gezondheid en welzijn, in dit artikel gaan we dieper in op de blijvende en opkomende trends in de wereld van wellnessreizen voor het jaar 2024.

1. Biohacking

Biohacking is de kunst om perfectie te bereiken op zowel fysiek als mentaal gebied, met het streven naar het eeuwige leven als ultiem doel. Dit gebeurt door het toepassen van snelle en effectieve 'biohacks' zoals onder andere lichttherapie, intermittent fasting en ijsbaden. Luxe spa- en wellnesshotels wereldwijd springen mee op de kar door behandelingen aan te bieden die bijdragen aan het streven naar een lang leven.

Neem bijvoorbeeld Portrait Milano in Milaan, het eerste hotel ter wereld met de spa van The Longevity Suite. Deze spa is het meest geavanceerde Biohacking & Antiage-merk in Europa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Portrait Milano (@portraitmilano)

2. Blue Zone Retraites

Blue Zones verwijzen naar vijf specifieke gebieden wereldwijd waar mensen de hoogste levensverwachting hebben. Dit zijn Sardinië in Italië, het schiereiland Nicoya in Costa Rica, Okinawa in Japan, Loma Linda in Californië en Ikaria in Griekenland. Door middel van uitgebreid onderzoek en diepgaande interviews zijn terugkerende factoren geïdentificeerd die bijdragen aan het welzijn van de bewoners in deze gebieden. Blue Zone Retraites passen deze gedeelde kenmerken nu toe, en vormen zo een nieuwe gouden standaard voor wellnessreizen. In plaats van te focussen op intensieve fysieke trainingen, richten deze retraites zich op het bevorderen van een gezonde levensstijl gebaseerd op beweging, voeding, gemeenschap en doelgerichtheid.

Van 24 tot en met 30 juni 2024 organiseert het Andaz Costa Rica Resort op het schiereiland Papagayo een inspirerend Blue Zone Retreat. Onder begeleiding van gastvrijheidsexpert Celine Vadam biedt deze unieke ervaring een week vol transformerende workshops, kooklessen en welzijnsactiviteiten die de essentie van Blue Zones weerspiegelen. Op slechts twee uur afstand van de Blue Zone in Nicoya, dompelt het Andaz Costa Rica Resort deelnemers onder in een omgeving die perfect is afgestemd op het verbeteren van gezondheid en welzijn.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andaz Costa Rica (@andazpapagayo)

3. Intieme wellnessreizen

Intieme wellnessreizen zijn een belangrijke trend voor 2024. Volgens onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie is het verbeteren van seksueel welzijn cruciaal voor onze algehele mentale en fysieke gezondheid. Hoewel experts al lange tijd benadrukken hoe belangrijk het is om de verbinding tussen geest en lichaam te versterken zonder specifiek naar seks te verwijzen, doorbreken vooruitstrevende wellnessretraites nu dit taboe met nieuwe programma's die zich richten op intimiteit en verlangen.

Met de introductie van een innovatieve afdeling voor seksuele gezondheid zet SHA, een toonaangevend wellnessresort nabij Alicante, een primeur neer. Onder leiding van klinisch psycholoog Cinthya Molina biedt deze afdeling een holistische benadering van seksueel welzijn dat licht werpt op elk aspect van seksualiteit. Dr. Molina onderwerpt gasten al tijdens een eerste consult aan een uitgebreide evaluatie van hun fysieke, emotionele en mentale gezondheid.   "In een tijd waarin levensverwachting stijgt, moeten ook seksuele verwachtingen worden herzien," benadrukt ze.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SHA Wellness Clinic (@shawellness)

Vooraanstaande locaties zoals Hotel Wailea in Maui bieden tantra-sessies aan voor koppels, waarbij de nadruk ligt op het bevorderen van diepe verbinding en emotionele intimiteit. De workshops gaan verder dan traditionele massages door ademhalingsoefeningen, meditatie en sensuele aanrakingen te intigreren. Dit zou leiden tot een versterking van de band tussen partners, het vergroten van seksuele voldoening en het bevorderen van spirituele groei.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hotel Wailea (@hotelwailea)

De vierdaagse intensieve retraite bij The Path of Tantra in Tuval focust zich op het versterken van je seksualiteit. Onder begeleiding van ervaren instructeurs leer je hier hoe je een dieper inzicht kunt krijgen in de relatie met je lichaam, je innerlijke vrouwelijk- en/of mannelijkheid, en hoe deze aspecten van invloed zijn op je verbinding met anderen. Voor meer informatie kan je terecht op de website www.pathoftantra.com.

4. Menopauze Retraites

Een groeiend aantal kuuroorden en resorts bieden een veilige en ondersteunende omgeving voor vrouwen die de overgang naar de menopauze doormaken. Gezondheids- en welzijnsdeskundigen organiseren er workshops, therapeutische sessies en activiteiten die gericht zijn op het beheersen van symptomen, het bevorderen van emotioneel welzijn en het cultiveren van een positieve mindset tijdens deze levensfase. Als vrouw kan je er floreren temidden van een uitdagende periode, terwijl je je omringt met andere vrouwen die een soortgelijke ervaring delen.

Een voorbeeld van zo'n Meno- en zelfs Penopauze Retraite is het Bio-Kurhotel moor&mehr in Beieren. Naast een rustgevende omgeving biedt dit kuurhotel een uitgebreid programma waar gezonde voeding, lichte lichaamsbeweging, coaching, rustige bewegingsoefeningen, en het gebruik van kruidensupplementen centraal staan.

5. Rouwreizen

Zoals de naam aangeeft zijn deze reizen gericht op rouwverwerking. Want let's be honest: we worden vroeg of laat allemaal geconfronteerd met uitdagende situaties. En hoewel het ervaren van verdriet heel normaal is, is het belangrijk om een gezonde manier te vinden om ermee om te gaan. Gelukkig zijn therapiesessies niet langer de enige optie om verlies te verwerken. Tijdens een rouwreis, of het nu gaat om het verlies van een dierbare, het einde van een relatie of een traumatische gebeurtenis, kan je kiezen uit verschillende opties die je pijn kunnen verzachten. Denk aan meditatie, creatieve expressie, groepsgesprekken en andere activiteiten die gericht zijn op het erkennen, delen en transformeren van verdriet.

Resurface houdt levensveranderende surf-therapie retraites die gericht zijn op traumaresolutie. Reizen van een week in Sri Lanka, Marokko, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk omvatten dagelijkse surflessen, mindfulnessoefeningen en groepstherapiesessies.