Hotspots: 5 culturele adressen die je niet mag missen in Boedapest

Geüpdatet op 27 juli 2023 door ELLE Partner
Hotspots: 5 culturele adressen die je niet mag missen in Boedapest

Er valt zoveel te ontdekken in Hongarije, van beroemde musea tot theaters en gezellige marktjes. Een tripje Boedapest op de planning? Deze 5 culturele parels verdienen een plek op je bucketlist.

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest draagt men cultuur hoog in het vaandel. Er is de rijke geschiedenis met haar historische gebouwen, maar tegelijk investeert de stad in de toekomst. Zo ondergaat het centrale stadspark Városliget momenteel de grootste culturele transformatie ter wereld. Ondertussen openden er in Boedapest ook twee musea: House of Hungarian Music en Museum of Ethnography. Ook het Opera House in de Hongaarse hoofdstad werd onder handen genomen en ontvangt opnieuw operaliefhebbers. Er valt dus heel wat te beleven in het ‘Parijs van het Oosten’. Deze vijf adressen moeten bovenaan je lijstje:

Stadspark Városliget: het culturele hart van Boedapest

Het centrale stadspark Városliget is waar je moet zijn! Dankzij het ambitieuze Project Liget Budapest wordt deze plek langzaam omgetoverd tot dé culturele hotspot bij uitstek. Het is een van de oudste openbare parken ter wereld waar momenteel hard gewerkt wordt om een groene oase te creëren met ongeëvenaarde culturele ervaringen. Zo zijn er twee gloednieuwe musea in het park: House of Hungarian Music en het Museum of Ethnography, net als twee musea die in 2023 klaar zullen zijn: New National Gallery en House of Hungarian Innovation.

1. House of Hungarian Music

Hongarije kent een heuse muziekgeschiedenis, van Hongaarse volksmuziek tot klassieke toppers. Maar nergens in het land was er een plek die de muziekgeschiedenis bundelde. En zo kwam het architecturale meesterwerk House of Hungarian Music tot leven. Het museum opende eerder dit jaar, in het hart van het stadspark Városliget en dus onderdeel van Project Liget Budapest. Het golvende dak met gaten en de glazen wanden triggeren zonder twijfel je nieuwsgierigheid en binnenin ervaar je tal van muzikale evenementen en activiteiten. Wist je trouwens dat het museum de hoofdprijs kreeg op de ‘Oscars van de vastgoedsector’ in Cannes?

2. Museum of Ethnography

Ook het nieuwe Museum of Ethnography opende eerder dit jaar en is een impressionant staaltje architectuur geworden. Vooral de glazen vliesgevel springt in het oog, waarvan het metalen raster is gebaseerd op etnografische motieven uit de museumcollectie. Als kers op de taart is er de groene daktuin waar je getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht. De 250.000 stukken tellende collectie, van kledij tot meubilair en gereedschap, heeft zo z’n echte thuis gevonden.

3. New National Gallery

Daarnaast strijkt ook de New National Gallery neer in het park. Het hypermoderne gebouw werd ontworpen door de makers van onder andere het nieuwe Louvre Museum in Lens en het New Contemporary Art Museum in New York. Je zal er de collecties kunnen bewonderen van het Museum voor Schone Kunsten en de Hungarian National Gallery, een mix van Hongaarse en internationale beeldende kunst. De New National Gallery plant in 2023 haar deuren te openen.

4. House of Hungarian Innovation

Ook in 2023 zal het House of Hungarian Innovation klaar zijn om publiek te ontvangen. Je zal er interactieve tentoonstellingen kunnen beleven, gewijd aan Hongaarse technische uitvindingen en innovaties. De originele koepel van het gebouw wordt behouden en zal een uniek uitkijkpunt vormen over het groene park.

5. Opera House

Het historische Opera House in het centrum van Boedapest werd vijf jaar lang onder handen genomen en in een modern jasje gestoken. In maart 2022 gingen de deuren weer open. Ben je er nog niet geweest? Dan is het nu het perfecte moment voor een ultieme opera ervaring. Onder andere de kalkstenen gevel werd gerenoveerd, het podiumtechnische systeem en de akoestiek werden gemoderniseerd en nabijgelegen eigendommen kregen ook een make-over. Het concert kan je rustig bespreken tijdens een glas lokale wijn of een heerlijke hoogstaande maaltijd in het vernieuwde Opera Café.

Meer inspiratie voor cultureel Boedapest via Visit Hungary.

 

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Hongarije.
www.visithungary.com

LEES OOK :

Ikos Resorts: beleef dé exclusieve vakantie-ervaring

HOTSPOT: SALOBRE hotel in de Canarische Eilanden

Een vakantie in Ijsland is betaalbaarder dan ooit