Een vakantie in Ijsland is betaalbaarder dan ooit

Geüpdatet op 21 september 2022 door Noemi Dell'aira en Virginie Dupont
Een vakantie in Ijsland is betaalbaarder dan ooit © Khamkeo Vilaysing / Unsplash

Adembenemende landschappen, gastronomie, verrassende activiteiten... IJsland staat vast ook bovenaan jouw travel list! Het lijkt ons de gedroomde bestemming! Het team van ELLE trok enkele dagen naar Reykjavík om speciaal voor jou de beste adresjes op te sporen!

Wat kun je doen in Reykjavík?

1. De Sky lagoon

Je kunt IJsland niet bezoeken zonder de Lagoon aan te doen. De Sky Lagoon, waar het water de hemel raakt, bezorgt je immers een onvergetelijk wellnessmoment. En wie Reykjavík bezoekt, mag deze plek al helemaal niet overslaan. Deze magische locatie werd in 2021 geopend. Je geeft je over aan de traditionele IJslandse badcultuur en je krijgt de kans om een wellnessritueel mee te maken. Dat bestaat trouwens uit zeven stappen: relaxen in een warm geothermaal zwembad, zwemmen in het koude bad, ontspannen in de sauna met zicht op zee, onderduiken in koude nevel, een bodyscrub ondergaan, genieten van de hamam en daarna terugkeren naar de lagoon om de ervaring in schoonheid af te sluiten. De kers op de taart? Er is ook een bar waar je een lekker glaasje kunt drinken terwijl je uitkijkt over de prachtige omgeving. Een absolute must.

Waar? Vesturvör 44-48 200, Kópavogur

2. Hedinn Kitchen & Bar

Zijn er foodies in de buurt? Reykjavík barst namelijk van de sublieme adresjes waar je smaakpapillen maar geen genoeg van krijgen. Hedinn heeft bij ons de diepste indruk gemaakt en is volgens ons the place to be. Het onthaal, de open keuken, de gerechten, de decoratie, de sfeer... Het was een echte openbaring en de cocktails zijn to die for. We raden aan om je te laten leiden door de chef-koks van de zaak. Kies dus voor het ontdekkingsmenu "Adventure Trip" met vijf gangen. Gewoon fe-no-me-naal.

Waar? Seljavegur 2, 101 Reykjavík

3. FlyOverIceland

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par FlyOver Iceland (@flyovericeland)

Enkele dagen zijn natuurlijk niet genoeg om de diversiteit van de IJslandse landschappen volop in je op te nemen. En al zeker niet als het weer tegenzit. Wil je toch niets missen? Dan is FlyOverIceland misschien wat voor jou. Met deze attractie vlieg je immers heel IJsland over. Je hangt namelijk voor een bolvormig scherm van 20 meter groot, goed vastgesjord, je benen bungelend in de lucht. Zo zie je, vliegend als een vogel, het hele land voorbijkomen. De attractie zelf beweegt uiteraard, maar er zijn ook speciale effecten, zoals wind, nevel en geuren. Alles samen bezorgen ze je een haast levensechte ervaring. Kippenvel!

Waar? Fiskislóð 43, 101 Reykjavík

4. Kol Restaurant

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par KOL (@kolrestaurant)

Kol ligt in het centrum van Reykjavík, vlak bij de beroemde kathedraal Hallgrimskirkja. Die kun je trouwens bezoeken en beklimmen want boven heb je een ongelofelijk uitzicht over de stad. Het restaurant is dan weer heel geliefd bij de locals. Kol staat dan ook voor een trendy interieur, heerlijk eten en een fancy sfeer. Het is er niet zo groot en het zit er vaak stampvol. Het licht is gedempt en de lucht gonst van gelach en geanimeerde discussies. Hier kom je dus niet om rustig te ontspannen maar om met je vrienden een uitgelaten avond te beleven. De menukaart is goed gevuld, het eten is lekker en het vaatwerk is zo mooi dat je eigenlijk een bord of twee in je handtas wil laten verdwijnen. Wij hebben het vegan menu uitgeprobeerd en sindsdien laat de gedachte aan de "watermelon tataki" ons niet meer los.

Waar? Skólavörðustígur 40, 101 Reykjavík

5. Boat tour om walvissen te spotten

Als er één activiteit is waaraan je tijdens je - al dan niet lange - verblijf moet deelnemen, dan is het deze wel. Walvissen zijn zo'n fascinerende en majestueuze dieren... Het is echt een onvergetelijke ervaring om ze in hun natuurlijke habitat te observeren. Het kan ons niet schelen of je last hebt van zeeziekte: neem je voorzorgen, stel geen vragen en zet koers naar de haven van Reykjavík. Die vind je trouwens op amper enkele minuten wandelen van het centrum. Pillen tegen zeeziekte, warme kledij en een fototoestel: meer heb je niet nodig. Je bent nu klaar om de verschillende types walvissen te ontmoeten die in de IJslandse wateren leven. Veel Whale Watching-kantoren bieden je bovendien gratis een nieuwe tocht aan mocht je om de een of andere reden geen enkele walvis te zien krijgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Elding, het agentschap waarmee wij in zee zijn gegaan.

Waar? Elding - De oude haven van Reykjavik

6. Het fallusmuseum

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par @ge0rgina.pr4tt

De IJslandse hoofdstad telt heel wat musea. Maar als je er eentje zoekt dat zich echt van de andere onderscheidt, dan moet je naar het Fallusmuseum. Dat is immers een van de populairste musea van de stad en bevindt zich in het centrum. Deze wereldberoemde plek laat je met een vleugje humor zien hoe de anatomie van het mannelijk geslachtsorgaan in elkaar zit. Bovendien vind je er een indrukwekkende verzameling fallussen (ruim tweehonderd) van zo goed als alle IJslandse zoogdieren... en ook drie menselijke exemplaren. Dit wat eigenaardige bezoek eindigt in het kleine café van de galerij, de ideale plek voor enkele instaworthy foto's.

Waar? Kalkofnsvegur 2, 101 Reykjavík

Krijg je maar niet genoeg van cultuur? Trek dan naar een informatiepunt in de stad en vraag om de kaart "Visit reykjavík". Daarmee verplaats je je makkelijk met de bus en rij je gratis naar een groot aantal musea, kunstgalerijen en zwembaden. Meer info op visitreykjavik.is.

Hoe reis je ernaartoe?

Reizen in IJsland kun je niet echt goedkoop noemen. Met de in 2019 opgerichte IJslandse lowbudgetmaatschappij Play reis je voor een betaalbare prijs binnen IJsland en naar de Verenigde Staten. Hun slogan? "Pay less, Play more". Sinds 24 juni 2022 vliegt de maatschappij ook van Brussel (Zaventem) naar Reykjavík en dat nog tot oktober. Dit is dus je kans om eindelijk de IJslandse hoofdstad en omgeving te ontdekken, zonder dat je er financieel aan onderdoor gaat.

Surf voor meer info naar flyplay.com.

LEES OOK

Dit zijn de populairste reisbestemmingen voor 2022

Dit is je perfecte vakantiebestemming volgens je sterrenbeeld

5 handige tips om goedkoop je vliegtuigtickets te boeken