Stomach Vacuum: de TikTok techniek voor een strakke buik zonder sport

Geüpdatet op 20 september 2022 door Lore Ginneberge
Stomach Vacuum: de TikTok techniek voor een strakke buik zonder sport Bansah Photography - Unsplash

Al crunch je je helemaal dubbel, sterke buikspieren krijg je niet op één-twee-drie. Maar wat als we het al die tijd verkeerd aanpakten?  Alles over stomach vacuum, een oefening die buzz veroorzaakt op sociale media.

We kennen maar al te goed het gevoel dat je heel hard hebt gesport en weinig resultaat terugkrijgt. Biedt TikTok (weer maar eens) het antwoord? Fitness influencers hebben het massaal over een zachte maar doeltreffende techniek om een strakkere buik te krijgen: stomach vacuum. Deze methode van opspannen, gebaseerd op de ademhalingen in yoga en pilates, traint de diepe buikspieren, ook wel de transversale buikspieren, en verbetert tegelijk je lichaamshouding. De oefening is eenvoudig, maar moet correct worden uitgevoerd.

Hoe voer je stomach vacuum correct uit?

De eerste stap in de oefening is het vinden van de juiste houding. Verschillende posities zijn mogelijk: zittend, met de handen ter hoogte van de dijen om de spanning intenser te maken, liggend op de rug, staand of op handen en knieën.

Alles zal afhangen van de ademhaling. Je begint met diep in te ademen, waarbij je je buik maximaal opblaast. Adem dan zo lang mogelijk uit en hol je buik uit, alsof je probeert je rug dichter bij je navel te brengen. "Als je net begint, probeer dan elke set 15 seconden het vacuüm vast te houden. Zoals met elke andere oefening, wil je in de loop van de tijd vooruitgang boeken. Werk op tot je de lege ruimte 60 seconden per set vasthoudt," adviseert Moon, yogalerares bij Yoga Room. Adem tot slot diep in door je neus (opblazen van je buik) en uit door je mond (leegmaken van je longen).

@gianna.gfit Reply to @justinevillarreal0 #greenscreen day 2/30! Breathing technique for beginners #health#fitness#fit#training#core#stomach#stomachvacuums#fittok#healthy#30dayschallenge#nutrition#trainingtips ♬ original sound - Gianna Gentile

Wanneer oefenen voor de beste resultaten? Voor de beste resultaten doe je stomach vacuum-oefeningen 's morgens vroeg voor het ontbijt of 's avonds laat, een paar uur na het eten. Met de juiste doorzetting is het resultaat binnen enkele weken zichtbaar.

Wanneer doe je best geen stomach vacuum?

Hoewel deze techniek voor iedereen toegankelijk is omdat er geen specifiek materiaal of uitrusting voor nodig is, zijn er enkele waarschuwingen: "Het buikvacuüm is geen gevaarlijke oefening. Ik raad vrouwen echter niet aan het te beoefenen tijdens hun menstruatieperiode. De oefening wordt ook niet aanbevolen voor mensen die lijden aan darm- en viscerale ziekten," legt yogalerares Moon uit.

@blissedhappiness Did you know? #stomachvacuumchallenge #stomachvacuums #stomachvacuuminthemorning #abs #UltaBeautyatTarget #absworkout ♬ Like I Can - Sam Smith

LEES OOK: Bellysculpting: alles over de populaire buikspieroefeningen