Britse koningin Elizabeth II overleden op 96-jarige leeftijd

Gepubliceerd op 8 september 2022 door Lore Ginneberge
Britse koningin Elizabeth II overleden op 96-jarige leeftijd Getty Images

Koningin Elizabeth II, de schijnbaar eeuwige monarch die voor velen een baken van continuïteit was in het Verenigd Koninkrijk gedurende meer 70 jaar, overleed op 8 september op Balmoral Castle. Ze werd 96 jaar.

Haar dood, door onbekende oorzaak, werd officieel aangekondigd door Buckingham Palace. Het Britse paleis kondigde donderdagochtend al aan dat de koningin onder medisch toezicht was geplaatst vanwege bezorgdheid terwijl haar familie zich naar haar zijde spoedde. De koninklijke familie bevestigde later in een korte verklaring dat de koningin diezelfde dag was overleden: "De koningin is vanmiddag vredig overleden op Balmoral. De koning en de Queen Consort zullen vanavond op Balmoral blijven en morgen terugkeren naar Londen."

Tijdens haar regeerperiode, die in februari 1952 begon na de dood van haar vader, koning George VI, fungeerde Elizabeth als een constante en geruststellende figuur in Groot-Brittannië en op het wereldtoneel, terwijl ze haar land hielp leiden door een periode van ingrijpende verschuivingen in geopolitieke macht en nationale identiteit.

Koningin Elizabeth II was zowel het oudste als het langstzittende staatshoofd in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Haar overlijden volgt op dat van haar overleden echtgenoot, prins Philip, die in april 2021 op 99-jarige leeftijd overleed.