Interview: Sanne van Riel, de onderneemster achter Bar Chapel en House of FAMM

Geüpdatet op 23 juni 2022 door ELLE Partner
Interview: Sanne van Riel, de onderneemster achter Bar Chapel en House of FAMM

Het Franse aperitief Lillet bestaat 150 jaar en dat viert het merk door vrouwen in de bloemetjes te zetten. Elke maand zet het merk een vrouw in de spotlight die verandering teweeg brengt in de - vandaag veel te mannelijke - hospitality sector. Deze maand is het de beurt aan Sanne van Riel, creative concept designer, interior lover en event planner.

Sanne is de vrouw achter de gezellige zomerbar Bar Chapel in hartje Borgerhout, een van de adresjes die van Lillet het label ‘L pour Elles’ kreeg. Dat label maakt het gemakkelijker om bars van vrouwelijke ondernemers terug te vinden, allemaal verzameld in de vorm van een interactieve kaart op Lillet.be. Maar Bar Chapel is niet het enige waar creatieve duizendpoot Sanne haar energie insteekt - én uithaalt. Zo richtte ze een paar maanden geleden House of FAMM op, een gezellige all day brunchbar inclusief vrouwelijke coworking en eventruimte in het centrum van Antwerpen.

Hoe ben je in de hospitality sector terecht gekomen?

“Vóór ik met Bar Chapel startte, werkte ik voor het evenementenbureau Kollektiv. Daar heb ik meegeholpen aan het pop-upconcept ‘De Academie’ in de oude kunstacademie van Turnhout: een heel fijn project waar ik enorm veel uit heb geleerd. Nadien voelde ik het zelf kriebelen en kwam er een hele mooie kans op mijn pad. Er stond namelijk een oude kloostersite leeg waarin de eigenaars een tijdelijke zomerbar wouden onderbrengen. Dat betekende de start van mijn ondernemersparcours.”

Wat is je favoriete aspect aan je job?

“Enerzijds het ontmoeten van nieuwe mensen, fijne samenwerkingen aangaan en een team motiveren. Maar anderzijds ook het uitdenken van nieuwe concepten en belevingen tot in het detail. En niet te vergeten: de heerlijke chai lattes en het lekkere eten.”

Sanne van Riel & Lillet

Welke uitdagingen ben je tijdens je carrière tegengekomen?

“Zeker wel! Het is niet gemakkelijk geweest om in mijn eentje een volledig concept vanaf nul vorm te geven zonder duidelijke richtlijnen. Maar net dát was de leukste uitdaging. Als ondernemer moet je van alle markten thuis zijn. Toen ik met Bar Chapel startte moest ik plots een team leiden, een menukaart uitwerken, de bar inrichten en noem maar op. Daar kwam dan ook nog eens het bedenken van een marketingstrategie, het posten op sociale media en de boekhouding bij. Na die zomer heb ik een paar weken rust nodig gehad om te bekomen.”

Wat geeft je energie?

Inspireren en geïnspireerd worden. Mijn passie voor ondernemen is heel sterk, en dat is hetgene wat het zo fijn maakt. Wat ik graag wil meegeven aan startende ondernemers is: laat je goed omringen.”

Naar wie kijk je op?

“Mijn rolmodellen zitten eigenlijk in mijn directe omgeving zowel online als offline. Zo laat ik me graag inspireren door mede-ondernemers. Een van de fijnste dingen vind ik dan ook om hun verhalen te horen, te zien en te beleven.”

Wat is jouw gouden tip voor vrouwen die graag in de hospitality willen starten?

“Just go for it! Als je een liefde hebt voor hospitality en je hebt die nodige goesting om erin te vliegen, why not?! Ik hoop dat er nog veel initiatieven als ‘L pour Elles’ van Lillet mogen komen. Lang leve het vrouwelijk ondernemerschap!”

Hoe combineer je je job met je privé-leven?

“Die balans is inderdaad niet gemakkelijk! Ik denk dat veel ondernemers, man of vrouw, daar wel over kunnen meespreken. Mijn job is mijn passie, dus ik vind het fijn om hier veel tijd in te steken. Ondernemen is een levensstijl. Maar in die levensstijl is de balans soms ver te zoeken. Daarom probeer ik altijd een rustmoment in te lassen na een drukke periode.”

 

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Lillet.
www.lillet.com

Lees ook:

Agenda: wijn proeven in de leukste food market van Brussel

EEN GROENER BORD: zo pas je je voeding aan

6 evenementen in Leuven deze zomer die je niet mag missen