10 expo’s in eigen land die jouw paasvakantie interessanter maken

Geüpdatet op 20 april 2022 door ELLE België
10 expo’s in eigen land die jouw paasvakantie interessanter maken © DressUndress Modemuseum Hasselt

De paasvakantie komt eraan. Zoek jij nog een leuke uitstap en heb je zin om wat cultuur op te snuiven? Deze tien tentoonstellingen maken jouw paasvakantie interessanter.

Charlotte Perriand. Hoe willen we leven? Politiek van de fotomontage

Het Design Museum Brussels presenteert het fotografisch werk van de Franse architecte en designer Charlotte Perriand (1903-1999). Met monumentale fotomontages, vintage prints, negatieven, collages en persoonlijke foto's zie je het dagelijks leven door de ogen van deze creatieve theoretica en activiste voor sociale rechtvaardigheid.

Charlotte Perriand
© Pers

Loopt van 1 april tot 28 augustus in het Design Museum Brussels.

Pop Masters

Wie popart zegt, zegt Andy Warhol, Keith Haring en Roy Lichtenstein. Pop Masters verzamelt 150 originele affiches van het beroemde trio. Verlies jezelf in de kleurrijke wereld van de absolute top van de popart.

Roy Lichtenstein
© Pers

Van 25 februari tot 29 mei te zien op Grote Markt 5 in Brussel. 

Viva Frida Kahlo - Immersive Experience

Een eerbetoon aan hét icoon van de Mexicaanse kunst. Viva Frida Kahlo biedt een inzicht in het tragische leven van de kunstenares en haar creaties. Gepresenteerd met behulp van hoogwaardige 360° videoprojectie en licht- en akoestische effecten ervaar je een ongekende connectie. De expo zit vol kleurrijke, exotische symboliek, aangevuld met een reeks krachtige zelfportretten.

Viva Frida Kahlo
© Pers Viva Frida Kahlo

De tentoonstelling loopt vanaf 18 maart in het Viage Digital Art Theatre in Brussel. 

Michiel Pelerents

Antwerps kunstenaar Michiel Pelerents begon met uitgebreide studies van details aan gebouwen die hem tijdens zijn wandeling naar zijn atelier opvielen. Niet de klassieke architectuur, maar de grilligheid van een hek, de robuustheid van een richel en de sierlijkheid van een schoorsteen. Op het eerste zicht lijkt een tekening van Pelerents digitaal geprint, toch is alles handgemaakt met spuitbussen en pastelkrijt.

Michiel Pelerents
© Michiel Pelerents

Van 18 maart tot 30 april te zien in Borgerhout op Rooiplein 5. 

A Retrospective by Hiromi Tsuchida

IBASHO presenteert de solotentoonstelling 'A Retrospective' van Hiromi Tsuchida, een van de grootmeesters van de Japanse fotografie. In tijden van versnelde politieke, maatschappelijke en economische veranderingen in Japan richtte Tsuchida zijn lens op de achtergeblevenen, de oudere generaties en de plattelandsbevolking. Zijn reeks over Hiroshima waarbij hij gebouwen, bomen en stenen monumenten die de atoombom overleefden fotografeerde in verschillende jaartallen, brengen de transformatie van radioactiviteit in beeld.

Hiromi Tsuchida
© Hiromi Tsuchida

Loopt van 26 maart tot 1 mei in IBASHO in Antwerpen.

Mr. Brainwash: Editions

Mr.Brainwash, pseudoniem van Thierry Guetta, is een van de belangrijkste internationale streetartkunstenaars. Hij gebruikt verfspatten, collages, stencils en penseelstrekenvooral om de perfecte synthese tussen pop- en streetart te creëren. De tentoonstelling toont enkele van de iconische werken uit zijn serieproducties, zoals de ‘Rubik’s Collection’, een spel tussen klassiek en modern, ‘Full Throttle’,een eerbetoon aan de vintage Mercedes, en zijn recente boodschap van hoop voor de post-pandemische wereld, ‘We Are All in this Together’. Speciaal voor deze gelegenheid zal de kunstenaar ook nieuwe werken voorstellen. Radical brainwash gegarandeerd.

Mr Brainwash
© Pers

Van 29 maart tot 24 juni te zien in Deodato Art in Brussel.

Chinese vrouwen, een modern avontuur

Een op de vijf vrouwen in de wereld is Chinees. Toch werd er tot op heden geen enkele tentoonstelling aan hen gewijd. In 2022 biedt het Koninklijk Museum van Mariemont een nieuwe kijk op China, een vernieuwd portret van de moderne vrouw. Het portret van elke vrouw vertelt een persoonlijk verhaal, een menselijk traject, een levensverhaal, maar ook het verhaal van een volledig land en zijn cultuur.

Vrouwen in China Expo
© Chinese vrouwen, een modern avontuur

Loopt van 2 april tot 23 oktober in het Koninklijk Museum van Mariemont.

De ultieme recycling machine

Op stap met de kindjes? Aan de vooravond van de paasvakantie presenteert Disney Channel Benelux in Technopolis in Mechelen de recycling machine, een technologisch kunstwerk. Dit in het kader van Earth Day, een belangrijke dag waar wereldwijd stilgestaan wordt bij de invloed die wij hebben met ons gedrag op de aarde. Disney Channel Benelux draagt hieraan bij door kinderen te inspireren en samen na te denken over hoe wij met z’n allen nu en in de toekomst zo goed mogelijk voor de aarde kunnen zorgen.

recycle machine
© Pers

Te bezoeken in Technopolis Mechelen van 26 maart tot 17 april.

View from my window

View from my window, een Facebookgroep opgericht tijdens de eerste lockdown in maart 2020 telt vandaag maar liefst drie miljoen leden. Barbara Duriau verzamelt de uitzichten en getuigenissen van mensen in lockdown over de hele wereld. Het Atomium presenteert een tijdelijke tentoonstelling met dezelfde naam met een selectie van meer dan 400 foto's uit de honderdduizenden beelden van deze community. Van New York tot Moskou, elke dag delen de leden hun zicht. De tentoonstelling bestaat uit audiovisuele installaties, afdrukken, webcams en timelapses. Elke foto wordt vergezeld van een eenvoudige legende of een krachtig levensverhaal.

View from my window
© View From my Window

Tentoonstelling van 24 maart tot 29 mei 2023 in Het Atomium in Brussel.

DressUndress

Vanwaar de fascinatie van naakt in mode? Wanneer is het tonen of juist niet tonen van bloot acceptabel en wie bepaalt dat? Mode pendelt al eeuwenlang heen en weer tussen verstoppen en onthullen. Wat triggert die pendelbeweging en hoe gaan ontwerpers toen en nu daarmee om? Met de expo DressUndress gaat Modemuseum Hasselt op zoek naar antwoorden.

DressUndress
© Modemuseum Hasselt

Loopt van 26 februari tot 20 november in het Modemuseum in Hasselt.

(stagiaire Dewy De Leeneer)