10 expo’s in eigen land die jouw paasvakantie interessanter maken

Gepubliceerd op 3 april 2023 door ELLE België
10 expo’s in eigen land die jouw paasvakantie interessanter maken © Peter Lindbergh

Zoek jij nog een leuke uitstap tijdens de Paasvakantie en heb je zin om wat cultuur op te snuiven? Deze tien tentoonstellingen maken jouw week interessanter.

RANKIN - The Dazed Decades

In 1991 stond Rankin mee aan de start van een nieuw tijdperk. Het tijdperk van het mode-en cultuurmagazine Dazed & Confused, nu beter bekend als Dazed. Hij was de eerste fotoredacteur van het blad en bouwde het visuele imago op dat het magazine vandaag nog steeds kenmerkt. Deze expo neemt je mee door Rankins wereld en toont spraakmakende werken uit zijn tijd bij Dazed & Confused.

Rankin Dazed & Confused expo
© Rankin

De expo is van 25 maart tot 11 juni te bezoeken in Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist.

Geometrically wired. IO Van Oostveldt tussen kleding en kunst

Deze expo belicht het werk van modeontwerpster en kunstenares IO Van Oostveldt. Ze maakte talloze unieke creaties waaronder breiwerken, maar was vooral bekend als 'vrouw van'. Sinds haar studies aan het KASK vormt ze een koppel met kunstenaar Mark Verstockt. In deze expo treedt ze uit de schaduw en krijgen haar ontwerpen en ontwerptekeningen de aandacht die ze verdienen.

Geometrically wired expo MoMu
© Stan Dederen

Deze tentoonstelling loopt van 25 februari tot 30 juli in het ModeMuseum van Antwerpen.

Zéphir Busine, designer.

Voor wie houdt van design is de expo over Zéphir Busine zeker een aanrader. Busine is een schilder en designer uit de 20ste eeuw. Hoewel zijn schilderijen wel een plek hebben veroverd in Belgische musea, geldt dat niet voor de designstukken die hij maakte. Deze expo brengt daar verandering in.

design museum brussel zéphir busine expo
© Design Museum Brussels

De expo is te zien van 31 maart tot 27 augustus in het Design Museum Brussels.

For Love’s S(n)ake!

Deze tentoonstelling is voor de kunstliefhebbers onder ons een echte must see. In deze expo wordt het werk van Johan Van Mullem tentoongesteld. Daarmee is hij meteen de enige Belgische hedendaagse kunstenaar waarvan de werken in 2023 in het KMSKB te zien zullen zijn. Het grootste deel van de werken is geïnspireerd door de natuur. Naar eigen zeggen herontdekte hij dankzij de coronacrisis zijn eigen tuin.

Johan Van Mullem vegetal lyrics expo
© Henri Weyrich

Te bezoeken van 31 maart tot 23 juli in het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Peter Lindbergh, Untold Stories

Peter Lindbergh is op zijn minst gezegd een icoon in de modefotografie. Zijn foto's verschenen in onder andere Vogue en Harper's Bazaar en hij fotografeerde toonaangevende modellen als Naomi Campbell, Cindy Crawford en Kate Moss. Untold Stories brengt een eerbetoon aan de fotograaf door het tentoonstellen van zwart-wit foto's die hij zelf selecteerde vlak voor hij overleed. Na Duitsland en Spanje komt de expo nu naar België.

untold stories expo Peter Lindbergh
© Peter Lindbergh

De expo loopt van 15 december 2022 tot 14 mei 2023 in het Vanderborghtgebouw in Brussel.

Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli

Enzo Mari stond bekend als een ontwerper voor de gewone mens, hij maakte duurzame en betaalbare ontwerpen. Daarnaast was hij ook kunstenaar en theoreticus. Al die aspecten worden samengebracht in een tentoonstelling vol nooit eerder vertoonde posters, films, modellen, tekeningen en projecten. De expo is een eerbetoon aan zijn brede persoonlijkheid.

Enzo Mari expo
© Triennale Milano

Te zien van 11 februari tot 28 mei in C-mine Genk.

Sneaker Gold

De natte droom van elke schoenenliefhebber: een tentoonstelling over niets anders dan sneakers. In de expo vind je een verzameling sneakers waar zelfs de collectie van de grootste sneakerheads niet aan kan tippen. Daarnaast pik je ook nog een beetje geschiedenis mee over de meest iconische schoenen van deze tijd. Naast de expo zijn er ook workshops waarbij je van je eigen sneakers kleine kunstwerkjes leert maken.

sneaker gold expo

© Sneaker Gold

Je kan de tentoonstelling bezoeken van 29 oktober 2022 tot 14 september 2024 in Esperon d'Or Izegem.

Expeditie Egypte

Voor wie zich tijdens de vakantie even in een andere wereld wil wanen is Expeditie Egypte de perfecte oplossing. Deze tentoonstelling neemt je mee doorheen het Oude Egypte en alles wat daarbij hoort van sarcofagen tot godenbeelden. De collectie wordt aangevuld met werken van kunstenares Sara Salam die haar eigen frisse kijk biedt op het Oude Egypte.

expeditie egypte expo
© Museum Kunst & Geschiedenis

De expo loopt van 31 maart tot 1 oktober in het Museum van Kunst & Geschiedenis in Brussel.

Local Heroes

De nieuwe tentoonstelling in het MIMA brengt kunst en de bokscultuur samen. Door foto's, video's, lichtshows en muurschilderingen kom je er alles te weten over de sport. Op 6 april vindt er een uniek evenement plaats in de boksring van de expo waarbij boksers van de Brusselse politie het opnemen tegen boksers uit de Brusselse buurten. Op deze manier willen ze breken met alle vooroordelen die er over beide groepen bestaan.

local heroes expo
© Philippe de Gobert

Het boksevent vindt plaats op 6 april en de expo loopt van 3 februari tot 28 mei in het MIMA.

ORDURES, de tentoonstelling die sorteert

Deze expo werd niet voor niets vernoemd naar het Franse woord voor 'afval'. De tentoonstelling staat volledig in het teken van het klimaat. Ordures wil je laten stilstaan bij hoe we de planeet vervuilen en schade toebrengen. Daarnaast wil ze ook laten zien hoe het beter kan en welke initiatieven er al bestaan om de klimaatopwarming tegen te gaan.

ordures expo klimaat
© Fost Plus

Loopt van 27 januari tot 21 december in het Museum van het Waalse Leven in Luik.