5 expo’s in Parijs die je deze zomer moet zien

Geüpdatet op 8 augustus 2022 door Camille Vernin en Lore Ginneberge
5 expo’s in Parijs die je deze zomer moet zien Fondation Cartier

Een retourtje Parijs? Je citytrip in de meest romantische stad op aarde is niet compleet zonder een streepje cultuur. Deze 5 expo's moet je zien!

Parijs... We hebben de lichtstad zo gemist en kunnen niet wachten om opnieuw de gezellige terrasjes op te zoeken, te slenteren langs de Haussmanniaanse wijken en uit te rusten in een van de vele parken van de Franse hoofdstad. Na een fijne shoppingsessie en een koffietje on the go, moeten we dat gat in onze cultuur maar eens dichten.

Hotel Verneuil in Parijs: in bed met Serge

1. 'Une Seconde d'Éternité' in Bourse de Commerce

De Pinault Collection van Bourse de Commerce dompelt je deze zomer en het najaar onder in het medium tijd door middel van kunst. Onder de titel 'Une seconde d'éternité' (Een seconde van eeuwigheid), een naam ontleend aan een film van Marcel  p, neemt deze tentoonstelling je mee op een ontdekkingstocht naar 'de meervoudigheid van de tegenwoordige tijd, nu eens stilstaand, dan weer vluchtig, bewoond door spookachtige aanwezigheden, doorkruist door het thema van afwezigheid en verpersoonlijking'. In totaal worden bijna twintig kunstenaars tentoongesteld: Larry Bell, Marcel Broodthaers, Gustave le Gray, Sherry Levine, Wolfgang Tillmans, Nina Canell, Philippe Parreno, Anri Sala, Sturtevant, Liz Deschenes, Ryan Gander en Dominique Gonzalez-Foerster.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bourse de Commerce (@boursedecommerce)

Wanneer? Nog tot 26 september 2022.

Waar? Bourse de Commerce, 2 rue de Viarmes, 75001 Parijs

Informatie en tickets op pinaultcollection.com

2. 'Réclamer La Terre' in Palais de Tokyo

Terwijl we deze zomer helaas worden geplaagd door natuurrampen die verband houden met de opwarming van de aarde, besloot het Palais de Tokyo de handen uit de mouwen te steken en met de tentoonstelling 'Reclaimer La Terre' een brede bewustwording op gang te brengen. Veertien kunstenaars van verschillende generaties en culturen werden uitgenodigd om de relatie te onderzoeken tussen ons lichaam en de aarde, de bodem die ons voedt en de soorten waarmee wij samenleven. Ver van de oude tweedeling die ons al te lang tegen de natuur heeft opgezet, probeert de tentoonstelling ons, zonder met het vingertje te wijzen, te doen inzien dat wij niet 'op aarde' zijn, maar dat wij er één mee zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Palais de Tokyo (@palaisdetokyo)

Wanneer? Nog tot 4 september 2022

Waar? Palais de Tokyo, 13 avenue du Président Wilson, Parijs 75016

Informatie en tickets via palaisdetokyo.com

3. 'Cézanne et Kandinsky' in L'Atelier des Lumières

Na Dalí en Gaudí, viert het Atelier des Lumières twee andere kleppers uit de kunstgeschiedenis: Paul Cézanne en Vassily Kandinsky. Je ontdekt er het impressionistische Zuiden van de Provençaalse meester Cézanne, zijn obsessie voor de berg Sainte-Victoire en het kleurrijke universum van stillevens, portretten en vergezichten... Dit alles op muziek! Dan is het tijd voor Kandinsky's abstractie, zijn avant-gardisme en de originele behandeling van kleur in dromerige, luchtige vormen. En dat met David Bowie op de achtergrond. Kortom, een lust voor het oog en het oor.

Wanneer? Nog tot 2 januari 2023

Waar? Atelier des lumières, 38 rue Saint-Maur, 75011 Parijs

Info en reservering via atelier-lumieres.com

4. 'Sally Gabori' in La Fondation Cartier

"Dit is mijn land, mijn zee, degene die ik ben." Haar naam is Mirdidingkingathi Juwarnda Sally Gabori, een van Australië's grootste hedendaagse kunstenaars van de laatste twee decennia. Toch begon ze pas te schilderen toen ze 80 jaar oud was. Spontaan, helder en kleurrijk:  Sally Gabori's schilderijen zijn een eerbetoon aan het Aboriginal Kaiadilt volk waartoe zij behoort.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fondation Cartier (@fondationcartier)

Wanneer? Nog tot 6 november 2022

Waar? Fondation Cartier, 261 Boulevard Raspail, 75014 Parijs

Informatie en tickets via fondationcartier.com

5. 'Shiny Gold' in La Gaîté Lyrique

Een unieke belevenis die jong en oud zal bekoren. In La Gaîté Lyrique bedacht Nelly Ben Hayoun een immersief werk dat je op een speelse, rococo-achtige manier en met een spectaculaire esthetiek onderdompelt in de wetenschap. Een ervaring die uitnodigt om onze plaats in de wereld te relativeren en het 'geheel' te begrijpen dat we vormen met het universum. De bezoeker wordt meegevoerd naar een krankzinnig universum van spiegelvloeren, reuzenpaddestoelen, tentakels en imposante gouden organen. Prettig gestoord en schitterend tegelijk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door La Gaîté Lyrique (@gaitelyrique)

Wanneer? Van 2 september tot 6 november 2022

Waar? La Gaîté Lyrique, 3 bis rue Papin, 75003 Parijs

Info en tickets op gaite-lyrique.net

LEES OOK