De beste skincare tips en crèmes voor wie last heeft van acne

Geüpdatet op 28 augustus 2023 door Lore Ginneberge
De beste skincare tips en crèmes voor wie last heeft van acneImaxtree

Niemand vindt het fijn als zijn of haar gezicht bedolven is onder puistjes en in sommige gevallen kan acne ook echt ons zelfvertrouwen ondermijnen. Hoewel vooral jongeren door acne worden geplaagd, hebben ook best veel volwassenen er last van. Een doeltreffende behandeling om voor eens en voor altijd komaf te maken met die vervelende puistjes, lijkt vaak niet te bestaan. Er is helaas geen zaligmakende oplossing voor acne. En zoals velen van ons al hebben ondervonden, duurt het soms jaren voor je begrijpt wat er voor jou werkt.

Skincare tips om acne aan te pakken

Een bezwete of droge huid, foute voeding, grove poriën, onvoldoende reinigen... Dat alles en nog veel meer kan ervoor zorgen dat acne je gezicht komt ontsieren. Uiteraard kun je het probleem pas aanpakken als je weet wat het veroorzaakt. Heb je zowat alles al geprobeerd om van je acne af te raken, zonder succes? Wanhoop niet. Om een gezondere huid te krijgen, kun je je beauty routine wat aanpassen en goede producten gebruiken. Ontdek onze tips om je onvolmaaktheden efficiënt aan te pakken en je goed in je vel te voelen.

Thermaal water

Een belangrijk onderdeel van de behandeling tegen acne is ervoor te zorgen dat je huid goed gehydrateerd is. Dat is essentieel om ze correct te laten genezen. Thermaal water bezorgt je huid de hydratatie die ze nodig heeft, maar dan wel op een zachte manier. Hydrotherapie is trouwens niet nieuw. Heel wat mensen met ernstige psoriasis, couperose, eczema... verblijven op medisch voorschrift vaak meerdere weken in een centrum voor hydrotherapie.

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat thermaal water unieke micro-organismes bevat, de Aqua Posae Filiformis. Studies hebben aangetoond dat die in het lichaam een ontstekingsremmende reactie opwekken die jeuk, irritaties en aandoeningen zoals atopische dermatitis verzachten. Daarom wordt thermaal water aanbevolen voor de behandeling van acne. Het kalmeert en verzacht de huid met problemen. De meeste mensen met acne bevestigen de doeltreffendheid van thermaal water voor hun huidprobleem.

Salicylzuur

Bepaalde schoonheidsproducten zijn specifiek ontwikkeld om te helpen in de strijd tegen acne. Dankzij salicylzuur helpen die producten om acne te kalmeren. Clinique ontwikkelde bijvoorbeeld een nieuw type dagverzorging binnen de iD-lijn, de Dramatically Different Hydrating Clearing Jelly met - je raadt het al - salicylzuur. Deze vochtinbrengende en zuiverende gel is dankzij de toevoeging van de probiotica in de cartridge ook kalmerend en balancerend. De glucosamine in dit product behandelt dan weer de verstopte poriën, die aan de basis liggen van zwarte of witte puntjes en puistjes. Het salicylzuur in het verzorgingsproduct heeft dus een drievoudige rol: het zuivert en het reguleert de talgproductie, wat ideaal is in de strijd tegen acne. Bovendien gaat het, met zijn zachte peeling-effect, de veroudering van de huid tegen, wat bijdraagt aan een heldere teint en een schone huid.

In combinatie met thermaal water en een goede hydratatie van het gezicht, is dit een doeltreffende strategie voor mensen met een vette, acnegevoelige huid. Zorg er altijd voor dat je, voordat je een skincareproduct kiest, zeker weet dat het geschikt is voor je huid: vraag advies bij je schoonheidsspecialiste of dermatoloog.

Reinig de huid goed

Naast de hydratie is het ook heel belangrijk dat je je huid goed reinigt. Een regelmatig reinigingsritueel is dus essentieel voor een gezonde huid. Zorg er wel voor dat je het juiste reinigingsproduct gebruikt, dat afgestemd is op de ernst van je acnesymptomen. Een huidverzorgingsroutine kan immers variëren in functie van het huidtype en van de huiduitslag. De meeste mensen met acne wassen hun gezicht het best een tot twee keer per dag. Mensen met lichte huiduitslag of een vette huid gebruiken hierbij het liefst een reinigingsproduct op basis van salicylzuur, wat de poriën vrijmaakt.

Naast de aard van je puistjes moet je rekening houden met je huidtype en het product eventueel ook aanpassen aan het seizoen. Je hebt het al begrepen, de keuze voor een gezichtsreiniger hangt af van de vraag of je een vette, droge, gemengde of gevoelige huid hebt. Sowieso moet je bijtende producten vermijden. Zeep bijvoorbeeld, die - in plaats van de talgproductie te reguleren - de huid van alle olie ontdoet en die er zo toe aanzet om nog meer talg te produceren. Na het reinigen heeft je huid ook af en toe een peeling nodig. Reinigen verwijdert overtollige talg en vuil van je huid. Een peeling haalt alle dode cellen weg en maakt je huid gladder.

Tone je gezicht

Deze fase is niet verplicht, tonifiëren kan je helpen om je huid in evenwicht te brengen of te verzorgen, al naar gelang de ingrediënten. Geef de voorkeur aan toners met zwavel of theeboomolie, want die verminderen de symptomen van acne. Toners zijn geweldige producten en hoewel niet iedereen er per se een nodig heeft, kan iedereen ze gerust gebruiken. Ze zijn speciaal samengesteld om overtollige talg en vuil uit de poriën te verwijderen. Wie een acnegevoelige of vette huid heeft, heeft dan ook het meeste baat bij deze producten.

Gebruik altijd een SPF

Veel producten voor de behandeling van acne kunnen je huid gevoelig maken voor de zon. Daarom is het belangrijk datje ook een beschermingsfactor in je dagelijkse skincare opneemt. Kies een SPF met de volgende ingrediënten om de huid te helpen kalmeren en hydrateren: zink, niacinamide en hyaluronzuur.

acne puistjes producten
Imaxtree

Grijp in vóór de puistjes verschijnen

Benzoylperoxide is een krachtig ingrediënt om een acneaanval te voorkomen. Gebruik het regelmatig op de zones waar je makkelijk huiduitslag krijgt en al na enkele weken merk je resultaat. Let wel op met dit product want hoge concentraties, met name 10%, kunnen de huid uitdrogen. We raden daarom aan om met een concentratie van 2,5% te beginnen. Benzoylperoxide doodt de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne.

Ook retinol is een van de meest gebruikte producten tegen acne. Het helpt bij de regulering van de celvernieuwing en voorkomt de verstopping van de poriën. Vermijd echter om die twee ingrediënten samen te gebruiken.

Getest: dit zijn de beste crèmes voor een huid met acne

1. Paula’s Choice Clear Oil Free Moisturizer

Deze lichte moisturizer is je redder in nood als je gevoelig bent voor acne. Dankzij de olievrije formule en de toevoeging van niacinamide helpt het niet alleen bij het verminderen van roodheid, maar zorgt het ook voor een egale teint. Voelt fris en zacht aan op de huid zonder een vettig laagje achter te laten. Pluspunt: deze dagcrème bevat SPF 30.

Paula's Choice acne skincare creme moisturizer

Shop hier

2. Clinique Moisture Surge Auto-Replenishing Hydrator

Voor wie houdt van een gel-textuur is dit een topper. De beroemde Moisture Surge hydrateert intensief zonder de poriën te verstoppen en geeft je huid die welkome vochtboost. Bovendien werkt het als een buffer tegen uitdroging gedurende de dag.

acne crèmes

Shop hier

3. Biotherm Aquasource Crème

Gemaakt met thermaal plankton, biedt deze crème niet alleen hydratatie maar ook natuurlijke bescherming. Ideaal als je huid gevoelig is en behoefte heeft aan een verkwikkende oppepper zonder overbelast te worden. De crème heeft een verfrissende geltextuur en voelt niet vet aan, waardoor je 'm met plezier ochtend en avond smeert.

biotherm dagcrème vette huid

Shop hier

4. Avène Cleanance Hydra Verzachtende Crème

Als je huid zowel onzuiverheden als droge plekjes heeft, is deze populaire verzorging je go-to. Deze ultrakalmerende crème verzacht, hydrateert en helpt tegelijkertijd onzuiverheden te verminderen met respect voor de gevoelige huid.

Avène cleanance hydra dagcrème acne

Shop hier

5. Biologique Recherche Crème Dermopurifiante

Een luxepaardje, maar oh zo effectief! Deze crème gaat onzuiverheden te lijf zonder je huid uit te drogen. Biologique Recherche ontwikkelde een mooie balans van hydratatie en zuivering voor die dagen waarop je huid extra TLC nodig heeft.

Biologique Recherche

Shop hier

6. Kiehl’s Ultra Facial Cream

Zoek je een neutrale crème die je kan combineren met actieve ingrediënten of medicatie die acne aanpakken? Deze allrounder van Kiehl's hydrateert, beschermt en is gemaakt om te passen bij elk huidtype. Ideaal voor als je in de stad woont en je huid wil beschermen tegen vervuiling. De Ultra Facial Cream heeft een heerlijke textuur die snel intrekt en je huid de hele dag comfortabel laat aanvoelen.

Kiehl's ultra facial crème onzuiverheden acne

Shop hier

7. La Roche-Posay Effaclar H Iso-Biome Verzorging

Speciaal ontwikkeld voor de vette, acne-gevoelige huid, biedt deze crème zowel verzachting als balans. Het helpt je huid haar natuurlijke barrière te herstellen dankzij glycerine, niacinamide en vitamine B5 en zorgt dat ze de hele dag kalm en gehydrateerd aanvoelt.

La Roche Posay crème acne

Shop hier

8. CeraVe AM Hydraterende Gezichtscrème SPF30

CeraVe staat bekend om zijn ceramiden die de huidbarrière ondersteunen en intens hydrateren, en deze variant bevat bovendien SPF 30. Vooral handig als je acnebehandelingen (zoals isotretinoïde) gebruikt die je huid gevoeliger maken voor zonlicht. Door deze zonnebescherming is de textuur iets dikker dan sommige andere moisturizers, dus een aanrader voor wie last heeft van onzuiverheden én een gedehydrateerde huid.

Cerave dagcrème spf acne non-comedogeen

Shop hier

 

9. Bioderma Sébium Mat Control

Voor wie onzuiverheden heeft in combinatie met een vette huid of worstelt met een glanzende T-zone, is dit een redder in nood. Deze crème matifieert en houdt die glans de hele dag in bedwang, terwijl het toch de nodige hydratatie biedt zonder de poriën te verstoppen.

bioderma dagcrème acne huid

Shop hier

10. The Ordinary Azelaic Acid 10% Suspension Brightening Cream

Azelaïnezuur is een onderschat ingrediënt als het gaat om het aanpakken van onzuiverheden en het verhelderen van de teint. Deze crème van The Ordinary is zowel effectief als betaalbaar en helpt bij het verminderen van roodheid en het egaliseren van je huidskleur. Zoals we gewend zijn van The Ordinary is deze crème zacht geprijsd, dus het testen waard. Bovendien kan je 'm zowel 's avonds als 's ochtends gebruiken (gevolgd door SPF).the ordinary azelaic acid

Shop hier

LEES OOK: Beauty ABC: welke skincare vitamines passen bij jouw huid?