Met deze tips en verzorgingsproducten maak je komaf met acne

Gepubliceerd op 7 januari 2021 door Virginie Dupont
Met deze tips en verzorgingsproducten maak je komaf met acneImaxtree

Niemand vindt het fijn als zijn of haar gezicht bedolven is onder puistjes en in sommige gevallen kan acne ook echt ons zelfvertrouwen ondermijnen. Hoewel vooral jongeren door acne worden geplaagd, hebben ook best veel volwassenen er last van. Een doeltreffende behandeling om voor eens en voor altijd komaf te maken met die vervelende puistjes, lijkt vaak niet te bestaan. Er is helaas geen zaligmakende oplossing voor acne. En zoals velen van ons al hebben ondervonden, duurt het soms jaren voor je begrijpt wat er voor jou werkt.

Een bezwete of droge huid, foute voeding, grove poriën, onvoldoende reinigen... Dat alles en nog veel meer kan ervoor zorgen dat acne je gezicht komt ontsieren. Uiteraard kun je het probleem pas aanpakken als je weet wat het veroorzaakt. Heb je zowat alles al geprobeerd om van je acne af te raken, zonder succes? Wanhoop niet. Om een gezondere huid te krijgen, kun je je beauty routine wat aanpassen en goede producten gebruiken. Ontdek onze tips om je onvolmaaktheden efficiënt aan te pakken en je goed in je vel te voelen.

Thermaal water

Een belangrijk onderdeel van de behandeling tegen acne is ervoor te zorgen dat je huid goed gehydrateerd is. Dat is essentieel om ze correct te laten genezen. Thermaal water bezorgt je huid de hydratatie die ze nodig heeft, maar dan wel op een zachte manier. Hydrotherapie is trouwens niet nieuw. Heel wat mensen met ernstige psoriasis, couperose, eczema... verblijven op medisch voorschrift vaak meerdere weken in een centrum voor hydrotherapie.

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat thermaal water unieke micro-organismes bevat, de Aqua Posae Filiformis. Studies hebben aangetoond dat die in het lichaam een ontstekingsremmende reactie opwekken die jeuk, irritaties en aandoeningen zoals atopische dermatitis verzachten. Daarom wordt thermaal water aanbevolen voor de behandeling van acne. Het kalmeert en verzacht de huid met problemen. De meeste mensen met acne bevestigen de doeltreffendheid van thermaal water voor hun huidprobleem.

Salicylzuur

Bepaalde schoonheidsproducten zijn specifiek ontwikkeld om te helpen in de strijd tegen acne. Dankzij salicylzuur helpen die producten om acne te kalmeren. Clinique ontwikkelde bijvoorbeeld een nieuw type dagverzorging binnen de iD-lijn, de Dramatically Different Hydrating Clearing Jelly met - je raadt het al - salicylzuur. Deze vochtinbrengende en zuiverende gel is dankzij de toevoeging van de probiotica in de cartridge ook kalmerend en balancerend. De glucosamine in dit product behandelt dan weer de verstopte poriën, die aan de basis liggen van zwarte of witte puntjes en puistjes. Het salicylzuur in het verzorgingsproduct heeft dus een drievoudige rol: het zuivert en het reguleert de talgproductie, wat ideaal is in de strijd tegen acne. Bovendien gaat het, met zijn zachte peeling-effect, de veroudering van de huid tegen, wat bijdraagt aan een heldere teint en een schone huid.

clinique acne
Dramatically Different Hydrating Clearing Jelly, Clinique

Shop hier

In combinatie met thermaal water en een goede hydratatie van het gezicht, is dit een doeltreffende strategie voor mensen met een vette, acnegevoelige huid. Zorg er altijd voor dat je, voordat je een skincareproduct kiest, zeker weet dat het geschikt is voor je huid: vraag advies bij je schoonheidsspecialiste of dermatoloog.

Reinig de huid goed

Naast de hydratie is het ook heel belangrijk dat je je huid goed reinigt. Een regelmatig reinigingsritueel is dus essentieel voor een gezonde huid. Zorg er wel voor dat je het juiste reinigingsproduct gebruikt, dat afgestemd is op de ernst van je acnesymptomen. Een huidverzorgingsroutine kan immers variëren in functie van het huidtype en van de huiduitslag. De meeste mensen met acne wassen hun gezicht het best een tot twee keer per dag. Mensen met lichte huiduitslag of een vette huid gebruiken hierbij het liefst een reinigingsproduct op basis van salicylzuur, wat de poriën vrijmaakt.

Naast de aard van je puistjes moet je rekening houden met je huidtype en het product eventueel ook aanpassen aan het seizoen. Je hebt het al begrepen, de keuze voor een gezichtsreiniger hangt af van de vraag of je een vette, droge, gemengde of gevoelige huid hebt. Sowieso moet je bijtende producten vermijden. Zeep bijvoorbeeld, die - in plaats van de talgproductie te reguleren - de huid van alle olie ontdoet en die er zo toe aanzet om nog meer talg te produceren. Na het reinigen heeft je huid ook af en toe een peeling nodig. Reinigen verwijdert overtollige talg en vuil van je huid. Een peeling haalt alle dode cellen weg en maakt je huid gladder.

Tone je gezicht

Deze fase is niet verplicht, tonifiëren kan je helpen om je huid in evenwicht te brengen of te verzorgen, al naar gelang de ingrediënten. Geef de voorkeur aan toners met zwavel of theeboomolie, want die verminderen de symptomen van acne. Toners zijn geweldige producten en hoewel niet iedereen er per se een nodig heeft, kan iedereen ze gerust gebruiken. Ze zijn speciaal samengesteld om overtollige talg en vuil uit de poriën te verwijderen. Wie een acnegevoelige of vette huid heeft, heeft dan ook het meeste baat bij deze producten.

Gebruik altijd een SPF

Veel producten voor de behandeling van acne kunnen je huid gevoelig maken voor de zon. Daarom is het belangrijk datje ook een beschermingsfactor in je dagelijkse skincare opneemt. Kies een SPF met de volgende ingrediënten om de huid te helpen kalmeren en hydrateren: zink, niacinamide en hyaluronan.

acne puistjes producten
Imaxtree

Grijp in vóór de puistjes verschijnen

Benzoylperoxide is een krachtig ingrediënt om een acneaanval te voorkomen. Gebruik het regelmatig op de zones waar je makkelijk huiduitslag krijgt en al na enkele weken merk je resultaat. Let wel op met dit product want hoge concentraties, met name 10%, kunnen de huid uitdrogen. We raden daarom aan om met een concentratie van 2,5% te beginnen. Benzoylperoxide doodt de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne.

 

Ook retinol is een van de meest gebruikte producten tegen acne. Het helpt bij de regulering van de celvernieuwing en voorkomt de verstopping van de poriën. Vermijd echter om die twee ingrediënten samen te gebruiken.

LEES OOK

5 tips van skincare vloggers voor flawless skin

Beauty ABC: welke skincare vitamines passen bij jouw huid?