Hoe kies je de beste bescherming tegen de zon?

Geüpdatet op 22 mei 2019 door ELLE Partner
Hoe kies je de beste bescherming tegen de zon?

Een zonnecrème vinden die je huid optimaal beschermt en tegelijk heel milieuvriendelijk is: een mission impossible? Niet met onze tips! We helpen je producten te vinden die scoren op alle niveaus!

Zoals iedereen intussen wel weet, spelen zonnecrèmes een sleutelrol in de verzorging van je huid, en vooral dan in de zomer. Ze zorgen niet alleen voor een mooie, goudbruine teint, ze helpen ook de jonge look van je huid te bewaren en die te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Maar ook al houden ze je huid op z’n mooist, ze kunnen helaas wel schadelijk zijn voor het milieu. Heel wat studies toonden aan dat sommige bestanddelen een nadelige invloed hebben op het ecosysteem van de oceanen. Gelukkig zijn er nieuwe, veel natuurvriendelijkere producten in de maak ....

1/

Hoe kies je de juiste zonnebescherming?

Wil je een zonnecrème kopen, lees dan eerst zorgvuldig het etiket. SPF, uv A, uv B, chemische of minerale filters .... het is niet altijd even makkelijk daar wijs uit te raken. Naast de keuze van de textuur, die afhangt van je persoonlijke voorkeur, zijn er drie belangrijke criteria waarmee je rekening moet houden bij de keuze van je zonnecrème.

Het spectrum

Om te beginnen moet je weten dat de zon drie soorten ultraviolette stralen uitstuurt: uv A, uv B en uv C. Die laatste is minder bekend, maar wel heel schadelijk. Gelukkig raken uv C-stralen niet door de ozonlaag en hebben ze dus ook geen invloed op je huid. Uv B-stralen dringen wel door tot in je opperhuid, maar blijven aan de oppervlakte. Dat we met een mooi kleurtje terugkeren van vakantie hebben we aan hen te danken, maar ook de pijnlijke rode huid staat op hun naam. Uv A-stralen tot slot dringen door tot diep in je huid, tot in de lederhuid zelfs, en kunnen vroegtijdige veroudering van je huid en huidkanker veroorzaken. Om dat te voorkomen, bestaat er één eenvoudige regel: kies altijd voor een zonnecrème die beschermt tegen een breed spectrum zonnestralen. Dat betekent dat de crème beschermt tegen zowel uv B- als tegen uv A-stralen. Alle zonnecrèmes bieden bescherming tegen uv B-stralen, de belangrijkste oorzaak van zonnebrand en huidkanker. Maar ook uv A-stralen kunnen huidkanker en vroegtijdige veroudering van de huid tot gevolg hebben. Zonnefilters met een breed spectrum beschermen je niet alleen tegen zonnebrand, maar ook tegen huidveroudering en huidkanker.

De beschermingsfactor (SPF)

Een ander belangrijk criterium bij de keuze van de juiste zonnecrème is de beschermingsfactor (de sun protection factor in het Engels, afgekort tot SPF). Daar staat altijd een cijfer bij (15, 20, 30 of 50) dat aangeeft hoe goed de zonnebrandcrème tegen uv B-stralen beschermt. Het belangrijkste om te onthouden is dat hoe hoger het cijfer, hoe beter je beschermd bent tegen de zon. Factor 15, die vaak voorkomt in dagcrèmes of foundations, is geschikt voor dagelijks gebruik bij korte blootstelling aan de zon. Breng je je vakantie door aan zee, dan zul je je huid beter moeten beschermen. Kies bij langdurige blootstelling altijd voor een zonnecrème met een SPF van minstens 30 of zelfs 50. Goed om te weten: ook een zonnecrème met SPF30 zal 97% van de uv B-stralen van de tegenhouden, en een SPF50 98%; bij een SPF15 is dat maar 93%.

Duurzaamheid

We durven het al eens te vergeten, maar de impact van onze zonnecrèmes op het milieu is een ander belangrijk element om rekening mee te houden. Als je zwemt, komt er onvermijdelijk zonnecrème in de oceaan terecht waardoor de zeeën en oceanen vervuild raken. Elk jaar krijgen de koraalriffen 14.000 ton zonnebrandcrème te verwerken! Moeten we dan stoppen met onszelf in te smeren? Natuurlijk niet! Vandaag worden er namelijk heel wat crèmes ontwikkeld die oog hebben voor het milieu, zodat je je huid effectief kunt blijven beschermen mét respect voor de planeet. Een win-winsituatie dus! De milieuvriendelijke zonnecrèmes bevatten geen ingrediënten uit de petrochemie. De producten zijn waterproof en heel snel biologisch afbreekbaar voor een minimale ecologische impact, cruciaal voor het behoud van het leven in de zee.

2/

Welk crème kiezen?

Het enige wat je nu nog moet doen, nu we de belangrijkste criteria bij het kopen van een zonnebrandcrème hebben overlopen, is een persoonlijke keuze maken. Ben je op zoek naar een product dat zowel je huid als de natuur respecteert, bekijk dan zeker eens het gamma van Caudalie. Het Franse cosmeticamerk ontwikkelde onlangs een gloednieuwe reeks van vijf zonneproducten die even veilig zijn voor je huid als voor het milieu.

Die zijn er natuurlijk niet van de ene dag op de andere dag gekomen: het kostte het merk jaren van onderzoek om een zonnebescherming te ontwikkelen die optimaal presteert op het vlak van huidbescherming, veiligheid en milieuvriendelijkheid. Om tot dat resultaat te komen heeft Caudalie gewoonweg alle controversiële filters uit zijn producten verbannen, zoals chemische filters die ervan verdacht worden hormoonontregelaars te zijn, maar ook filters die als giftig voor het mariene milieu worden beschouwd en die elk jaar verantwoordelijk zijn voor het afsterven van duizenden koralen. Uiteindelijk werden slechts vier filters behouden (meestal zitten er 7 tot 9 in een zonnecrème) om maximale bescherming te garanderen zonder de oceanen te vervuilen.

Het logo « Ocean Protect » dat op de verpakking van dit nieuwe gamma staat, garandeert het engagement van Caudalie voor het beschermen van de oceaan. En om nog een stapje verder te gaan, werden de tubes en flacons gemaakt van plastic van plantaardige oorsprong of van recycleerbare kunststof. Een aanpak die voor de hand ligt voor Caudalie, een merk dat zich altijd al heeft ingezet voor het milieu. Zo is Caudalie lid van de vereniging "1% for the Planet". Dat betekent dat het bedrijf 1% van zijn wereldwijde omzet schenkt aan verenigingen die zich inzetten voor de bescherming van de planeet. Met andere woorden, deze nieuwe generatie milieuvriendelijke zonnecrèmes is een echte innovatie op alle niveaus! We stellen ze hieronder even aan jou voor.

3/

Anti-wrinkle Face Suncare

Deze subtiel geparfumeerde zonnecrème, verkrijgbaar met beschermingsfactor SPF30 of 50, biedt een ongekende bescherming tegen veroudering dankzij het anti-oxidantencomplex van Caudalie. De crème houdt je huid jong, beschermt het DNA van de cellen en zorgt voor een natuurlijk bruin tintje. Het product, vrij van siliconen en alcohol, en niet-comedogeen, is geschikt voor alle huidtypes, zelfs de meest gevoelige.

Adviesprijs: € 20 voor 50 ml (SPF30) en € 21,60 voor 50 ml (SPF50)

Sun Spray

Net als de Face Suncare is ook de Sun Spray van Caudalie verkrijgbaar met SPF30 of SPF50. Het 2-in-1-product biedt een volledige bescherming van zowel lichaam als gezicht. De spray is uitgerust met het steringrediënt van het merk, namelijk biologisch druivenwater, en heeft een hydraterende en kalmerende werking die de huid sublimeert en een langhoudend stralend bruin tintje geeft. De niet-comedogene formule bevat geen siliconen of alcohol.

Adviesprijs: € 23,10 voor 150 ml (SPF30) en € 24,60 voor 150 ml (SPF50)

Beautifying Suncare Oil

Shop hier

Deze zonnebrandolie SPF30 geeft de huid een sublieme bruine glow met een satijnen finish. Het winnende duo? Voedende druivenolie in combinatie met sesam- en zonnebloemolie, rijk aan vitamine E voor bruine teint die al even mooi als veilig is. Zonder alcohol en siliconen.

Adviesprijs: € 24,60 voor 150ml (SPF30).

Exclusief zomeraanbod: bij aankoop van twee huidverzorgingsproducten, krijg je een gratis Caudalie strandtas aangeboden.
Ontdek het aanbod hier!

Dit artikel kwam tot stand in rechtstreekse samenwerking met Caudalie.
www.caudalie.com