Koken met olijfolie. Recept: Kerstkoekjes

Gepubliceerd op 4 december 2020 door ELLE Partner
Koken met olijfolie. Recept: KerstkoekjesOlive Oil World Tour

Tortilla, gazpacho, paella.,… Stuk voor stuk vermaarde Spaanse gerechten die over de hele aardbol succes kennen. Hun gemene deler? Spaanse Olijfolie, een onmisbaar ingrediënt van deze en nog vele andere recepten.

Zowat de helft van alle olijfolie wereldwijd is van Spaanse origine. Dat maakt Europa de grootste producent én consument van ‘vloeibaar goud’. Europese Olijfolie herken je aan zijn unieke smaak en gastronomische veelzijdigheid. Koken met olijfolie heeft niet alleen een positieve invloed op de smaak van je favoriete gerechten maar ook op je gezondheid. Zo kan je je cholesterol verlagen door in je dieet verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten. Extra Virgin Olijfolie bestaat voor zo’n 80% uit onverzadigde vetten en doet het daarmee veel beter dan bijvoorbeeld boter, dat voor zo’n 70% uit verzadigde vetten bestaat. Als je het ons vraagt, is de keuze snel gemaakt!

olijfolie
Olive Oil World Tour

Lief voor de natuur

De Spaanse olijfgaarden bieden niet alleen kwaliteitsvolle olie maar helpen ook de klimaatsopwarming te vertragen. Voor elk kg CO2 die tijdens het productieproces van olijfolie vrijkomt, neemt de olijfgaard zo’n tien kg CO2 op uit de atmosfeer en slaat deze op in de bodem. Op die manier dragen de producenten van Europese Olijfolie uit Spanje actief bij aan het verminderen van de broeikasgassen. In Spanje groeit namelijk het grootste olijfbomenbos ter wereld met meer dan 360 miljoen olijfbomen, die mee strijden tegen de klimaatsopwarming.

Feestrecepten

De eindejaarsfeesten zijn het ideale moment om wat extra tijd in de keuken te spenderen, nieuwe recepten uit te proberen én met verschillende ingrediënten te experimenteren. Denk dit jaar niet alleen aan de smaak maar ook aan je gezondheid en het milieu. Bereid je gerechten daarom met Spaanse Olijfolie, net zoals deze heerlijke kerstkoekjes. Maar daar houdt het niet op: meer receptideeën vind je hier.

Cadeautip: Ook onder de boom schittert een fles Extra Virgin Olijfolie als origineel en gezond cadeau. Het zogenaamde ‘vloeibaar goud’ valt gegarandeerd in de smaak bij foodies en health lovers.

Recept: Kerstkoekjes

kerstkoekjes
Olive Oil World Tour

Probeer dit jaar deze kerstkoekjes met een twist uit op basis van Europese Olijfolie.
Ingrediënten (4 pers.): 100 g bloem, 100 g suiker, 75 ml melk, 50 ml Extra Virgin Spaanse Olijfolie, 1 ei, 1/2 tl bakpoeder, 1/2 tl kaneel, een snuifje zout

1. Verwarm de oven voor op 190° C. Vet een bakplaat in met wat Extra Virgin Spaanse Olijfolie opdat de koekjes niet zouden blijven plakken.
2. Meng bakpoeder, bloem, suiker en zout in een grote kom.
3. Klop in een aparte kom het ei, Extra Virgin Spaanse Olijfolie, melk en kaneel. Is het mengsel te dik? Voeg er dan wat extra melk bij.
4. Giet het eimengsel in de grote kom en meng rustig met
een siliconen spatel tot je een homogeen deeg verkrijgt.
5. Vul de siliconen vormpjes met het mengsel en bak ze zo’n 15min in de oven. Laat afkoelen alvorens op te dienen.

European footerDit artikel werd opgemaakt in nauwe samenwerking met Spaanse Olijfolie.
www.oliveoilworldtour.eu

Lees ook:
Recept: 5 winterse whiskycocktails om thuis te proberen
Recept: zachte speculaas met amandelschilfers
De perfecte wijnen om samen van te genieten