De beste verzorgingsproducten en behandelingen om je poriën te verfijnen

Geüpdatet op 21 april 2022 door Lore Ginneberge
De beste verzorgingsproducten en behandelingen om je poriën te verfijnenImaxtree

Zit je verveeld met grove poriën in je gezicht? Het wereldwijde web staat bol van de huis-tuin-keukentips om poriën te verfijnen, maar welke producten en behandelingen werken echt?

Vooraleer je vol enthousiasme verder leest, moeten we je een klein beetje teleurstellen: je poriën werkelijk kleiner maken is zo goed als onmogelijk, want de vorm wordt grotendeels genetisch bepaald (thanks, ouders). Geef alle hoop nog niet op, want er zijn wél manieren om poriën fijner te laten ogen, een klein, maar niet onbelangrijk nuanceverschil.

Wat zijn poriën?

Hoewel ze steeds in een slecht daglicht geplaatst worden, hebben poriën best een nuttige functie: ze laten de huid ademen. Elke porie bevat een talgklier die olie produceert, daarom zijn poriën op 'vettere zones' van je gezicht (je neus bijvoorbeeld) iets groter.

poriën verkleinen verfijnen
Imaxtree

De poriën die moeder natuur je gaf zijn zoals gezegd afhankelijk van je genen. Je huidskleur en -type spelen daarbij een grote rol, zo komen grove poriën vaker voor bij een olijfkleurige tot donkere huid, en hebben ook vette huidtypes er vaker last van. Tenslotte is ook je leeftijd van belang, het is echt geen toeval dat ze in je jonge jaren zo prominent aanwezig zijn. Het meest zichtbaar zijn die kleine zwarte puntjes als ze verontreinigd zijn. Hoe kan je dit voorkomen?

SOS verstopte poriën

Gooi dode huidcellen, overtollig talg en pollutie op een hoopje en je krijgt vreselijk verstopte poriën. Hier enkele tips om dit probleem stap voor stap te tackelen.

1. Reinig en exfolieer regelmatig

Je gezicht tweemaal per dag reinigen is geen overbodige luxe. Voor het slapengaan was je alle make-up en vervuiling weg en 's ochtends verwijder je het zweet dat je gedurende de nacht hebt geproduceerd.

babor fijne poriën
Cleanformance multi-cleanser, Doctor Babor, €19. Gebruik dagelijks als reiniging op een droge huid of eenmaal per week als kleimasker.

Shop hier

Daarbovenop is het geen slecht idee om minstens eens per week te exfoliëren. Dit kan in de vorm van een milde scrub (vermijd alles met grove korrels) of met een exfoliërende lotion. Dit laatste kan je gerust dagelijks gebruiken na het reinigen en voor het hydrateren.

liquid exfoliant
2% BHA Liquid Exfoliant, Paula's Choice, €34. Breng deze lotion één tot tweemaal per dag aan met een wattenschijfje.

Shop hier

2. Laat je gezicht met rust

Dit is één van de grootste oorzaken van puistjes, maar ook van vergrote poriën. Blijf zoveel mogelijk met je handen, telefoon, of andere voorwerpen uit je gezicht (zeker in deze tijden). Zo krijgen bacteriën geen kans en blijft je gelaat zo schoon mogelijk.

3. Bescherm je huid tegen de zon

We herhalen het met alle plezier: smeren, smeren, smeren! Er zijn duizend-en-één redenen om jezelf te beschermen tegen UV-stralen, en verstopte poriën is daar dus eentje van. Een te grote blootstelling aan de zon doet de huid verslappen (yikes), waardoor je poriën er groter uitzien. Investeer dus in een goede (dagcrème met) zonnebescherming.

dermalogica verfijnde poriën
Oil Free Matte SPF 30 dagcrème, Dermalogica, €60. Een vetvrije dagcrème met zonnebescherming voor elke dag.

 

Shop hier

4. Breng het juiste masker aan

Een maskertje op een ontspannen zondag voelt geweldig, maar niet alle formules zijn even doeltreffend. Voor verstopte poriën zijn kleimaskers de allerbeste optie, want klei onttrekt de poriën van overtollige olie en vervuiling.

nivea
Urban Skin Detox Mask, Nivea, €9,99

Shop hier

5. Een chemische peeling

Tijd voor het grote geschut? Wanneer je blijvend last ondervindt van grote poriën, kan je kiezen voor een sterkere behandeling. Chemische peelings bestaan tegenwoordig in at home-versie, maar worden traditioneel uitgevoerd in een schoonheidssalon. Je gezicht wordt behandeld met krachtige exfolianten die de bovenste (dode) huidlaag verwijderen. Resultaat? Een strakkere en meer egale huid.

Zo camoufleer je grove poriën

Nu je huid helemaal gereinigd is, komt het erop aan om je poriën optisch weg te werken met enkele slimme trucjes.

1. Een sterke start

Een vaak vergeten stap in make-uproutines is een primer. Vergelijk je jouw gelaat met een schildersdoek, dan is dit de grondlaag die zorgt voor een effen canvas. Primers zorgen ervoor dat je huid minder glanst (zie puntje 2), dat je make-up beter blijft zitten en...zorgen op magische wijze voor minder zichtbare poriën.

porefessional poriën benefit
The POREfessional balm, Benefit, €35,50. Niet voor niets is dit Benefits ultieme bestseller.

Shop hier

2. Vermijd glanzende basismake-up

Glinsterende oogschaduw en lipgloss kunnen best, maar blijf ver weg van elke foundation, poeder en blush met de term 'shimmering' in de naam. Glanzende make-up en grove poriën zijn geen goede match, want ze leggen het accent op alle verkeerde plaatsen. Ga - vooral op je neus en voorhoofd - voor matterende make-up die de poriën niet verstopt (zoek naar de term 'niet-comedogeen').

dior foundation
Perfect Mousse zero pore effect foundation, Diorskin, €46,50

Shop hier

3. Blend it baby

Hoewel het verleidelijk is om een dikke laag make-up achter te laten op de probleemzones, kunnen we je verzekeren dat dit een omgekeerd effect heeft. Voor een natuurlijke look breng je slechts een beetje foundation aan (opbouwen kan altijd) en smeer je die goed uit. Onze tip? Gebruik een sponsje in plaats van een borstel, en blenden maar!

beauty blender
Original Beautyblender + Beautycleanser, Beautyblender, €23,41

Shop hier