Kleurrijke make-up: alle tips voor beginners

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE België
Kleurrijke make-up: alle tips voor beginnersInstagram @atleeeey

Altijd al fan geweest van kleurrijke make-up, maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Een fel kleurtje kan je op verschillende manieren toevoegen aan je dagelijkse look, de ene manier wat subtieler dan de andere.

1. Begin met één kleur

Oogschaduw hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Als je het nog niet gewoon bent om kleurrijke tinten te blenden, hou je het best simpel. Breng een kleur aan, met je vingers gaat dat meestal wat vlotter, en laat hem mooi vervagen. Je kan daarvoor een felle kleur gebruiken, zoals geel of blauw, maar een zachte koraaltint werkt net zo goed.

2. Een kleurrijke wing

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mia Anjelica (@mianjelica) op


Leg je zwarte of bruine eyeliner even aan de kant en probeer je typische wing eens in een donkere tint rood of fris groen. Het is een makkelijke en snelle manier om je oogmake-up wat kleur te geven. Daarbij is een lijntje blauw rond je ogen wat subtieler dan een fel laagje oogschaduw. Je kan ook je donkere oogpotlood vervangen door een gekleurd exemplaar. Zo krijg je met een pasteltint meteen een opgewekte blik.

3. Stralende ooghoeken

Nog een tip voor wie zijn ogen wat frisser wil maken. Door een lichte kleur aan te brengen in je binnenste ooghoek, zie je er meteen wakker uit. Met een duochrome oogschaduw, kan je hier ook wat kleur aan toevoegen. Ze zijn vaak wit, maar in het licht reflecteren ze een andere kleur. Je kan natuurlijk er ook helemaal voor gaan en een felle kleur in je binnenste ooghoek aanbrengen. Wanneer je de rest van je make-up neutraal houdt, zorgt dit voor een opvallende look.

4. Meng kleuren

Schrikt kleurrijke make-up je toch nog wat af? Geen probleem! Een kleur zoals oranje kan je neutraler maken met warm bruin. Blend eerst bruin over je ogen en voeg er dan langzaam wat oranje bij. En zo wordt die opvallende tint oranje meteen draagbaar. In deze video doet YouTuber Jkissa het voor:

5. Statement lippen

Niet zo handig met oogschaduw of eyeliner? Dat hoeft ook niet. Met een kleurrijke lipstick heb je in een handomdraai een statement op je gezicht.  Een kleur zoals rood staat iedereen goed, dus deze klassieke tint is perfect voor beginners. Opvallende tinten roze en paars kunnen natuurlijk ook.

6. Zoek de juiste balans

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ColourPop Cosmetics (@colourpopcosmetics) op


Een goede balans is cruciaal bij kleurrijke make-up. Op deze manier hou je het draagbaar. Ga dus voor een nude lipstick als je veel oogmake-up draagt en kies voor zachte ogen als je felle lippenstift op hebt.

7. De juiste basis en tools

Om ervoor te zorgen dat die felle oogschaduw goed blijft zitten, heb je een goede basis nodig. Dus gebruik zeker een eye primer of concealer op je oogleden. Als je de kleuren extra tot hun recht wil laten komen, kan je een witte basis aanbrengen. Water kan ook helpen om je oogschaduw intenser te maken, je borstel neemt namelijk meer pigment op als de haren nat zijn. Welke borstel je gebruikt, is ook van groot belang. Neem een fluffy borstel voor het blenden, een platte voor het aanbrengen van oogschaduw en een smal exemplaar voor onder je ogen.

8. De juiste kleur voor je ogen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NYX Professional Makeup (@nyxcosmetics) op


Als je je ogen wil laten stralen, kan je best een kleur kiezen die er goed bij past. Hier de beste tinten voor bij je oogkleur:

  • Bruin: met bruine ogen heb je geluk! Zowat elke kleur gaat goed samen met je donkere kijkers. Zet ze extra in de verf met donkere tinten paars of mosgroen.
  • Blauw: bij deze heldere ogen kan je werken met oranje, de kleur die tegenover blauw ligt in het kleurenwiel. Omdat deze kleuren elkaars tegenovergestelde zijn, gaan je ogen nog feller opvallen. Meer neutrale oranjetinten zoals terracotta, champagne of koraal werken ook.
  • Groen: de kleur die het beste past bij groen, is rood, maar dat is een moeilijke tint voor je ogen. Probeer daarom roze kleuren met een rode basis of diepe tinten paars.
  • Grijs: bij jouw unieke kleur staan gelijkaardige tinten het beste. Denk aan zilver of ijzig blauw.

Onze favorieten

kleurrijke make-up, beauty, shopping
Ultimate Eyeshadow in 'Brights', NYX Cosmetics, €19,33

Shop hier

kleurrijke make-up, beauty, shopping
Pure Color Envy in 'Infamous Orchid', Estée Lauder, €24,48

Shop hier

kleurrijke make-up, beauty, shopping
Liquidlast Liner in 'Keep It Currant', MAC, €20

Shop hier

kleurrijke makeup, beauty, shopping
Faux Whites oogpotlood in 'White Smoke', NYX Cosmetics, €7,45

Shop hier

kleurrijke makeup, beauty, shopping
Rouge Pur Couture Lipstick in 'Le Rouge', Yves Saint Laurent, €35,56

Shop hier

kleurrijke makeup, beauty, shopping
SuperStay Matte Ink in 'Creator', Maybelline New York, €12,12

Shop hier

LEES OOK: 

Dit gebeurt er met jouw teruggestuurde beautyproducten

Zo kies je de perfecte rode lippenstift

Rihanna's nieuwe make-up tutorial toont de perfecte zomerlook

(Stagiaire Tori Machiels)