Goede voornemens voor de lente

Geüpdatet op 1 april 2020 door ELLE Partner
Goede voornemens voor de lente

Nu de winter met zijn gure weer, hevige windstoten en droge warmte in huis eindelijk voorbij is, genieten we volop van de eerste lentekriebels.

Een detoxkuur, iets voor jou?

Ontstressen, de batterijen opladen, giftige stoffen afvoeren: dat is waar een detoxkuur om draait. Je hoeft je daarbij geen onredelijk hoge regels op te leggen op het vlak van voeding, en het is ook niet de bedoeling dat je een marathon gaat lopen. Het enige wat je moet doen, is je eetpatroon bekijken, kiezen voor gezonde voeding en meer bewegen.

Tip: eet minder dierlijke eiwitten, maar blijf er wel 150 g per dag van eten. Geef de voorkeur aan eieren, mager vlees en vis. Kook met olijfolie en probeer ook eens walnoot-, lijnzaad- of sesamolie uit, want die bevatten veel meervoudig onverzadigde vetzuren.

Eet veel groenten

Over één ding zijn wetenschappers het eens: veel verse groenten en fruit eten is goed voor je gezondheid. Door regelmatig groentesoep op het menu te zetten, krijg je heel wat stoffen binnen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Zo bevatten groenten veel mineralen, vitaminen, vezels en antioxidanten die je weerstand verhogen. Eet ook zoveel mogelijk rauwe groenten, je lever zal je dankbaar zijn. Maak bijvoorbeeld een kleurrijke salade met rode biet, raapjes, rammenas, waterkers, venkel ...

Hou het natuurlijk

Elke dag krijg je giftige stoffen binnen. Die kun je niet allemaal vermijden. Maar kiezen voor biologische, lokale producten is een eerste stap in de goede richting. Op die manier beperk je je inname van pesticiden en andere vervuilende stoffen.

Ga voor homeopathie

Homeopathie is een behandelmethode die geen schadelijke effecten heeft en die het natuurlijke evenwicht van je lichaam respecteert. Homeopathie is de enige natuurlijke geneeswijze die geen bijwerkingen heeft, niet in interactie treedt met andere geneesmiddelen en niet verslavend is. Maar het grootste voordeel is misschien nog dat het hele gezin homeopathische geneesmiddelen mag innemen, van baby’s tot vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Bij de overgang van de winter naar de lente is homeopathie een veilig en efficiënt middel om seizoenskwaaltjes tegen te gaan zoals hooikoorts met z’n vervelende symptomen als een verstopte of lopende neus, jeukende ogen, kriebelhoest ... Vraag advies aan je apotheker.

Zorg voor je lichaam

Ook je huid kan nu wat extra aandacht gebruiken. Ze is minder stevig en elastisch, en oogt wat dik en gezwollen. Je benen kunnen ook zwaar aanvoelen, en je cellulite valt beter op. Kies nu voor behandelingen die onmisbaar zijn voor de gezondheid van je huid als sauna, peeling en massage.

Kom buiten

Na het winterslaapje van de voorbije maanden is het tijd om weer in actie te komen. Geniet van de buitenlucht, maak een wandeling en haal diep adem. Je uithoudingsvermogen trainen is de beste manier om je figuur en hart in topconditie te houden. Ga wel eerst stevig wandelen voor je weer begint te joggen.

Tip: je hoeft geen topsporter te zijn om in beweging te komen. Doe gewoon elke week 150 minuten een gematigde lichamelijke activiteit. Dat kun je makkelijk in je dagelijkse leven integreren.

Iedereen kan:

  • de trap nemen in plaats van de lift;
  • een wandeling maken rond lunchtijd (en je even uitrekken in de pauze op kantoor);
  • tijd nemen in het weekend om samen met het hele gezin te bewegen.

Wees positief

Profiteer van de eerste lentestralen om het leven weer van de zonnige kant te zien. Slaap 7 tot 8 uur per nacht om de effecten van de stress te beperken die je de hele dag door in zijn greep houdt. Probeer deze lente eens een nieuwe sport uit zoals yoga, waar je ontspannener en leniger van wordt, of zwemmen, een sport die je gewrichten soepeler maakt. Neem eventueel ook homeopathische geneesmiddelen. Die zijn heel effectief om spanning tegen te gaan.

Lees ook :