Virtuele expo’s om je gedachten te verzetten

Gepubliceerd op 26 maart 2020 door Isabelle
Virtuele expo’s om je gedachten te verzettenZelfportret met Aapje, 1945 Frida Kahlo

Eventjes naar het museum gaan zit er tot nader order niet in, maar dat betekent niet dat we volledig van cultuur zijn afgesloten. Enkele razend interessante virtuele expo's om je gedachten te verzetten en wat bij te leren in deze verwarrende tijden:

Stephan Vanfleteren, Present - FOMU Antwerpen 

We beginnen op eigen bodem. De overzichtstentoonstelling over het leven en werk van de Belgische topfotograaf Stephan Vanfleteren lokte sinds oktober 2019 duizenden kijklustigen naar het FOMU in Antwerpen, maar zag zich onlangs genoodzaakt de deuren te sluiten. Trouw aan haar reputatie lost het museum dit nu creatief op: “Present at Home” in een online videoreeks wordt je door de expo, telkens met een ander centraal thema. Zijn journalistiek werk, het Elvis-project waarvoor hij samen met Robert Hubert doorheen Amerika reisde, de reeks Belgicum, zijn gekende portretwerk en ook het meest recente werk dat hij maakte in zijn daglichtstudio komen allemaal aan bod. Wekelijks worden twee afleveringen (er zijn er zes in totaal) gepost op de website van het FOMU.

Frida Kahlo’s Diary - Museo Dolores Olmedo, Mexico

Ruim zeventig jaar na haar dood blijft de Mexicaanse schilder Frida Kahlo fascineren, en al helemaal als je haar dagboek -boordevol morbide, zwarte humor én tekeningen- doorbladert. Deze unieke expo geeft je die kans en gunt je daarmee een inkijk in één van ’s werelds meest creatieve breinen ooit.

But a Storm Is Blowing From Paradise: Contemporary Art of the Middle East and North Africa - Guggenheim, New York  

Noord-Afrika en het Midden Oosten, een gebied van oorlogen en miserie, maar niet van kunst? Mis: aan de hand van schilderijen, installaties, sculpturen en video’s krijg je een waaier artistieke stemmen en visies uit die miskende regio’s voorgeschoteld. Thema’s als kolonisatie en migratie komen aan bod, maar ook architectuur en zogenaamde “hidden contraband” -oftewel de geheime ideeënstroom onder de lokale artiesten.

Girl With The Pearl Earring - Mauritiushuis, Nederland 

Het meisje met de parel behoeft geen introductie meer, maar misschien wel een closer look. Deze expo zoom enkel en alleen in op één van ’s werelds meest beroemde en intrigerende schilderijen. Werkelijk detail van het iconische doek wordt er uit de doeken gedaan, zoals het feit dat Vermeer eigenlijk een make-up artist avant la lettre was en het gezicht van zijn icoon contourde als was hij de visagist van Kim Kardashian. Of de manier waarop hij de hele wereld fopte en met twee geniale penseelstroken een “parel” op doek zette. Het inzoomen waard!

De ELLE video van vandaag :
10 SPORTEN VOOR EEN FANTASTISCH LICHAAM
virtuele-expo-stephan-vanfleteren
Meisje met de Parel, Johannes Vermeer

Naomi Campbell and the Fight for diversity - British fashion council

Zoom op de indrukwekkende carrière van Naomi Campbell, het allereerste donkere supermodel en de vrouw die de weg met elegante passen vrij baande voor een generatie zwarte creatievelingen in de mode-industrie. Je zou door alle schandaaltjes en roddelpers rond haar persoontje immers vergeten wat ze voor de modewereld betekende. Dat er nog een hele weg te gaan is voor we van volwaardige diversiteit mogen spreken, weze duidelijk, maar Naomi’s parcours is alvast inspirerend.

Breughel voor kids - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten België 

Opnieuw moois van bij ons. Wil je ook je kinderen wat cultuur bijbrengen, dan is deze zeker en vast een aanrader. Breughel for Kids laat ze via zijn meest iconische doeken en etsen kennismaken met de werken van de Vlaamse grootmeester Pieter Breughel de Oude -oftewel “BoerenBreughel”, zoals hij vaak liefkozend om zijn afbeeldingen van het boerenleven wordt genoemd. Zijn werk is vaak heel grappig, met cartooneske figuren en genoeg actie om nieuwsgierige kinderogen even zoet te houden. Een aanrader!

De smaak te pakken? Zet deze Belgische, kindvriendelijke musea alvast op je family bucket list voor na de crisis. In afwachting daarvan, pas je vooral deze tips toe om zen met kids te blijven tijdens de lockdown.. .

First Ladies  - The Smithsonian, VS 

Van Martha Dandridge (“wie?!”) tot Melania Trump. Deze expo verkent de portretten en de rol die first ladies in de Verenigde Staten hebben vervuld doorheen de jaren. Waar velen van hen te lang in de schaduw van hun man stonden, is hun erfgoed wel degelijk beladen met  wijze lessen, moedige beslissingen, tactische politieke zetten en zelfs vergeten heldendaden.

Toch liever TV kijken? Dan moet je deze Netflix series zeker zien de komende weken!