10 mental health influencers die je moet volgen

Gepubliceerd op 4 maart 2020 door Isabelle
10 mental health influencers die je moet volgen(@)crazyheadcomics

Instagram is een fantastische plek voor outfit-, beauty- en travel inspiratie, maar steeds meer mensen stellen zich vragen bij de ongebreidelde verbloeming van het hele gebeuren. Is het allemaal geen façade, en wat met de onrealistische druk die het met zich voortbrengt? Het antwoord zit op datzelfde platform, in de vorm van mental health influencers die aan de hand van stories en inspirerende posts mentale gezondheid uit de taboesfeer halen en tegengewicht bieden voor de donkere kantjes van social media en de huidige maatschappij.

Emma Gelaude

We starten op eigen bodem. Een carrière die al sinds haar 15de loopt als een trein, een succesvolle styling business, de status van pionnier-influencer in België, een CV waarop de woorden model/styliste/blogger/ondernemer/moeder elkaar overrompelen en uiteindelijk ook twee nieuwe “etiketjes”: burn-out en depressie. Emma Gelaude trok een kleine twee jaar geleden aan de alarmbel en heeft er sindsdien een zware weg afgelegd. Ze deelt die tegenwoordig ook zonder schroom via haar social media kanalen en de nuchtere boodschap van self-care en acceptatie, alsook het idee dat er écht licht aan het einde van de tunnel is -hoe somber die tunnel soms ook lijkt-, doet deugd om te lezen én delen.

https://instagram.com/p/B8MnFjPAKE4/

Elyse Fox 

Elyse Fox vecht op creatieve wijze tegen depressie en richtte in 2017 de @sadgirlsclub op, een online gemeenschap waar openlijk over negatieve gevoelens en ervaringen kan gepraat worden. De New Yorkse filmmaakster maakte zelf ook een documentaire over haar strijd. Ze werd in 2019 ook voor het eerst mama, dus voor een portie mommy-related feels ben je hier eveneens aan het juiste adres.

https://instagram.com/p/B21PZAaA37_/

Bodyposipanda 

Olifant in de virtuele ruimte: hoe zit het met de druk om er zo instaperfect mogelijk uit te zien?? Complete bullshit, zo meent Megan Jayne Crabbe aka @Bodyposipanda, die een lans breekt voor body positivity, feminisme en het feit dat honden stiekem betere mensen zijn dan mensen. Je leest het al: Crabbe pakt problemen met een traan én een lach aan. Haar posts zijn heerlijk verfrissend, aanstekelijk en getuigen van een razend scherpe pen. Ter illustratie: “Megan is in a white marble bathroom wearing fluffy lilac lingerie, there are soft rolls flowing down her stomach like folds of velvet and she's smiling into the camera.” Die zit (goed). 

https://instagram.com/p/B9AVY2qn1PF/

Crazy Head Comics 

Ook de Zweedse Matilda kruipt in haar pen om mentale stigma’s op te heffen, al gaat het in haar geval eerder om potloof en verf. Ze worstelt zelf al jaren met angststoornissen, post-traumatische stress, ADHD en een bipolaire stoornis, en haar gevatte cartoons en infographics verwoorden wat woorden vaak (nog) niet kunnen. Ook zij ziet de toekomst in, nu eens rooskleurig dan weer niet, en verkoopt haar kunst om latere projecten zoals documentaires en graphic novels over het thema te kunnen financieren.

https://instagram.com/p/B8nX3APAUeE/

Abbie Chatfield 

Stel, je neemt deel aan een reality show, wordt daar niet zo bijster zacht behandeld door productieteam noch grote publiek, wordt live op TV gedumpt, stort in, vlucht naar de andere kant van het land en stort je onder een valse alias in een destructieve date spiraal. “It’s a lot”, zoals de Australische Abbie Chatfield, voormalig The Bachelor deelneemster, het zelf verwoordt. Ondertussen heeft ze van die negatieve ervaring wel haar kracht gemaakt en komt op voor body positivity en tegen pesterijen. Zelf heeft ze haar portie cyber bullying ondertussen wel gehad en ze leert haar volgers hoe ze zich er niet door klein laten krijgen.  In maart 2020 lanceert ze ook haar eigen podcast Itsalotpod.

https://instagram.com/p/B9NfG7QFKRQ/

Charlotte Reed 

Onder het motto “may the toughts be with you” doodlet de Britse influencer en illustrator Charlotte Reed erop los en inspireert ze haar volgers om via kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke momenten aan hun mentale gezondheid te timmeren. Naar eigen zeggen de beste manier om met haar depressie om te gaan.

View this post on Instagram

#thoughtoftheday

A post shared by May The Thoughts Be With You (@maythethoughtsbewithyou) on

Ameni Esseibi 

Ze wordt de Ashley Graham van het Midden-Oosten genoemd en hoewel ze zelf gruwelt van de term, duidt ze zichzelf aan als het eerste Arabische plus-size model. Geboren in Tunesië, getogen in Dubai en stereotypen aan het verpulveren over de hele wereld. De jonge twintiger weet als geen ander wat het is om tegen vooroordelen en beknottende regeltjes te moeten vechten en inspireert met haar ijzersterke persoonlijkheid ruim 25,000 volgers. Feminisme, body positivity en tips tegen online trolling.  

https://instagram.com/p/B88_nLYHt8N/

Jessica Clemons 

“Talk to me in the comments.” De New York psychiater en model Jessica Clemons is mee met haar tijd en maakt mental health issues via Instagram bespreekbaar. Ze werd recent door Forbes gelauwerd om die inspanningen en geldt volgens het toonaangevende magazine als één van de meest invloedrijke opiniemakers op dat vlak. Specifiek richt ze zich op de black community, waar het taboe volgens haar nog groter is.

https://instagram.com/p/B6dgo9BF2AX/

Flex Mami 

Over naar Australië, waar presentator/DJ/podcaster/auteur/model/zelfverklaarde Fairy Nut Mother Lillian Ahenkan een kleurrijke rol speelt in het publieke debat. Of zoals ze het zelf verwoordt: I’m the woman who does a lot of things and does them pretty well. I use my platform for real-talk discussions on taboo topics, sexual liberation, dating and critical thinking. Other important forays include, chicken salt reviews, replacing my standard toilet seat with a pink glitter one and rewarding myself for drinking water.” That’s all.

https://instagram.com/p/B7VSSx8hLZ1/

Esmé Weijun Wang

Over sterke karakters gesproken: toen de Amerikaanse Esmé de diagnose “schizofreen” kreeg en daarbovenop ook moest leren leven met de ziekte van Lyme, besloot ze haar leven er niét door te laten beheersen. Over haar mentale aandoening schreef ze een bestsellende reeks essays, The Collected Schizofrenias, en sindsdien deelt ze haar dagelijkse strijd met haar duizenden volgers op een verrassend eerlijke manier. Dat het niet altijd over dramatische breakdowns gaat, maar de kleine, aartsmoeilijke momenten waarop haar chronische vermoeidheid plots op een onverwacht moment keihard toeslaat, bijvoorbeeld.

https://instagram.com/p/B8y7DgFhfnl/