De populairste skincare ingrediënten en waarom jij ze nodig hebt

Geüpdatet op 21 april 2022 door Lore Ginneberge
De populairste skincare ingrediënten en waarom jij ze nodig hebt

Raak je wel eens verward bij het lezen van de ingrediëntenlijst of de fancy termen uit beautyreclames? Hier een handige gids van de meest populaire skincare ingrediënten du moment. Van Bakuchiol en squalaan tot niacinamide druivenpitolie: dit moet je smeren voor een mooie huid.

Squalaan

Wat is het? Squalaan (vaak in het Engels vermeld als 'squalane') is de bewerkte variant van squaleen, een stofje dat voorkomt in onze huid, maar ook in planten. Squaleen is een verzadigde olie die via hydrogenatie bewerkt wordt tot squalaan, een veel stabielere, onverzadigde variant. Het is die laatste versie die je graag tegenkomt in skincare.

Wat doet het? Deze olie wordt snel opgenomen door de huid omdat je lichaam het ingrediënt ook zelf aanmaakt. Squalaan staat bekend om z'n hydraterende werking en herstelt daarnaast je huidbalans. Droge huidjes worden minder droog en een vettere huidtype minder vet. Ook vind je het ingrediënt vaak terug in anti-agingproducten, want squalaan biedt bescherming tegen vrije radicalen die de huid verouderen. Een soort manusje-van-alles dus waarmee je weinig fout kan doen.

Voor wie? Omdat squalaan - in z'n onbewerkte vorm - een lichaamseigen stof is, kan elk huidtype dit ingrediënt verdragen. De gevoelige huid, maar ook wie last heeft van acne, rosacea of andere irritaties, heeft baat bij deze lichtgewicht olie.

De beste skincare producten met squalaan

Vooral in cleansers is squalaan erg geliefd. Deze balsem van The Ordinary verandert compleet hoe je je gezicht reinigt. De formule transformeert na het inmasseren van melk- tot olieachtig, waardoor alle onzuiverheden verwijderd worden zonder dat je gelaat droog en trekkerig aanvoelt.

the ordinary squalaan cleanser
Squalene Cleanser, The Ordinary, €7,20

Shop hier

Ook make-up kan squalaan bevatten, vooral voor de hydraterende werking. Deze primer van e.l.f. cosmetics breng je aan als basis voor je make-up en houdt de huid mat en gezond.

elf squalaan ingrediënten skincare huidverzorging
Poreless Putty Primer, e.l.f., €9

Shop hier

Liever een ultrageconcentreerde variant? Dit serum van nieuw beautymerk Typology bestaat volledig uit squalaan. Enkele druppels 's ochtends en 's avonds (na het reinigen) en zelfs de meest droge huid raakt helemaal gehydrateerd.

squalaan olie typology
Squalane 100%, Typology, €9,50

Shop hier

Niacinamide

Wat is het? Niacinamide is de actieve vorm van vitamine B3 (lees hier alles over vitamines in skincare), een stof dat je lichaam zelf aanmaakt en dus weinig kans geeft op allergische reacties.

Wat doet het? Toegepast in huidverzorging zorgt niacinamide voor de aanmaak van ceramiden, ook wel de bouwstenen van een sterke huid. Niacinamide helpt om vocht binnen te houden en bacteriën buiten, en werkt als antioxidant tegen zogenaamde vrije radicalen.

Voor wie? Omdat vitamine B3 een lichaamseigen stofje is, kan niacinamide iets betekenen voor iedere huid, zelf de gevoelige types. Bij een vette of acnehuid wordt talg gereguleerd, terwijl een droge huid meer vocht vast kan houden en een geïrriteerde huid gekalmeerd wordt. Volgens sommige studies kan dit ingrediënt zelfs donkere vlekjes verminderen.

De beste skincare producten met Niacinamide?

Dit lichte serum van Caudalie bevat naast niacinamide ook natuurlijk salicylzuur, polyfenolen uit druiven en biologische essentiële oliën. Samen hebben ze een exfoliërende en reinigende werking die onzuiverheden vermindert en poriën vernauwt.

niacinamide serum vinopure caudalie
Vinopure serum tegen oneffenheden, Caudalie, €31,70

Shop hier

Zelfs lichaamsverzorging wordt verrijkt met dit krachtige ingrediënt. Deze voedende handcrème van het Belgische (én vegan) beautymerk Bubbles at Home bijvoorbeeld, die naast aloë vera en karitéboter ook niacinamide bevat voor zijdezachte handen.

niacinamide handcrème skincare ingrediënten
Voedende handcrème, Bubbles at Home, €19,95

Shop hier

Paula's Choice Booster helpt poriën te verkleinen en de algemene structuur van je huid te verbeteren. Meng met een serum of moisturizer, of verdeel enkele druppels over je gelaat na het reinigen.

paula's choice niacinamide
10% Niacinamide Booster, Paula's Choice, €48

Shop hier

Glycolzuur

Wat is het? Hoewel het angstaanjagend klinkt, zit in veel huidverzorgingsproducten één of ander zuur (of 'acids') verwerkt. Deze dienen in de eerste plaats om dode huidcellen te verwijderen, en komen dus vaak voor in scrubs, peelings en exfolianten. Glycolzuur hoort bij de fruitzuren (Alpha Hydroxy Acids of AHA's) en wordt gewonnen uit suikerriet of synthetisch gemaakt in het lab.

Wat doet glycolzuur? De belangrijkste functie is het verwijderen van dode huidcellen. Je huid doet dit vanzelf, maar het proces vertraagt wanneer je ouder wordt. Glycolzuur helpt een handje bij het vernieuwen van de bovenste huidlaag, wat een gladder en stralender gelaat geeft. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan dit zuur ook schade van de zon verminderen, wat cruciaal is in het bestrijden van huidveroudering.

Voor wie? Glycolzuur is zeker niet voor iedereen. Volgens Dr. Jetske Ultee is dit zuur ideaal voor wie een droge huid heeft, maar doet iedereen met een vette of erg gevoelige huid meer goed met salicylzuur.

De beste skincare producten met glycolzuur?

Hou het eenvoudig met een tonic op basis van glycolzuur, zoals deze van cultfavoriet Mario Badescu. Pompelmoes en aloë vera zorgen ervoor dat je huid niet uitdroogt.

mario badescu glycolzuur niacinamide
Glycolic Acid Toner, Mario, €22,21

Shop hier

Maak van je gezicht reinigen een me-momentje met deze cleanser van Pixi. Zoals alle producten van dit schattige merk is ook deze reinigingsgel verrijkt met ultra-effectieve ingrediënten als glycolzuur en een dosis plantenextracten.

pixi glow mud mask glycolzuur
Glow Musk Cleanser, Pixi, €23,95

Shop hier

Verwijder dode huidcellen en laat je gelaat weer stralen met dit sheet mask van Nip + Fab.

zalando squalaan niacinamide glycolzuur
Glycolic Exfoliating sheet mask Nip+Fab, €5,95

Shop hier

 

Bakuchiol

Wat is Bakuchiol? Dit ingrediënt wordt weleens de nieuwe retinol genoemd, omdat het ten eerste een natuurlijke variant is en veel milder is voor de huid. Bakuchiol wordt gewonnen uit de bladeren en zaadjes van de Indische Bakuchiplant. Deze plant staat al eeuwen bekend in Chinese en Ayurvedische geneeskunde om haar geneeskrachtige werking.

Wat doet het? Bakuchiol heeft ontstekingsremmende en bacteriewerende eigenschappen, maar staat vooral bekend als plantaardige versie van retinol. Dit laatste stofje wordt aanzien als wondermiddel tegen huidveroudering, maar is helaas te agressief voor veel huidtypes. Bakuchiol zou dus op z'n beurt kunnen zorgen voor een gladdere, stevigere en meer elastische huid.

Voor wie? Iedereen die reageert op retinol, of op zoek is naar een zachtere variant. Bakuchiol staat dan wel bekend om tekenen van huidveroudering aan te pakken, het is ook absoluut aan te raden als preventief middeltje. Beter voorkomen dan genezen, toch?

De beste skincare producten met Bakuchiol?

Een licht maar effectief serum met 1% bakuchiol en squalaanolie. Gebruik enkel 's nachts op een gereinigde huid.

booster bakuchiol
Bakuchiol Booster, BYBI, €14,40

Shop hier

De Sébium-lijn van Bioderma maakt gebruik van bakuchiol om onzuiverheden aan te pakken. Deze Global Cover is bedoeld om puistjes te camoufleren en nieuwe ontstekingen tegen te gaan.

bioderma
Sébium Global Cover, Bioderma, €17,24

Shop hier

Druivenpitolie

Wat is het? Een krachtige olie geoogst uit geperste druivenpitten. Druivenpitolie staat vooral bekend om zijn anti-microbiële en anti-inflammatoire eigenschappen, maar bevat ook hoge hoeveelheden omega-vetzuren en vitamine E. Uit studies blijkt dat dit een allround huidverbeteraar is met tal van voordelen.

Wat doet het? De lijst is werkelijk eindeloos, maar dit zijn de voornaamste effecten van druivenpitolie: donkere cirkels vervagen dankzij de hoge concentratie vitamine E; de olie voedt de huid zonder vet aan te voelen; het linoleenzuur in druivenpitolie vermindert littekens, en de OPC's (Oligomere Proanthocyanidinen) tenslotte beschermen tegen UV-stralen en boosten de aanmaak van collageen.

Voor wie? Iedereen die wel eens te maken heeft met bovengenoemde huidprobleempjes (wie niet?) heeft baat bij huidverzorging met druivenpitolie. Van de acnehuid tot droge en rijpere huid, dit is het ingrediënt waarnaar je op zoek moet.

De beste skincare producten met druivenpitolie?

Beautymerk Caudalie baseerde een groot deel van haar verzorgingslijn op de krachtige werking van druiven, en dus ook van de olie. Zelfs de zonneproducten worden verrijkt met druivenpitolie, waardoor je veilig kan zonnen én je huid meteen gevoed wordt.

caudalie druivenpitolie squalaan niacinamide
Sublimerende zonneolie SPF30, Caudalie, €24,60

Shop hier

Groen beautymerk Tata Harper ontwikkelde deze huidolie boordevol natuurlijke oliën (onder andere jojoba-, argan- en druivenpitolie) voor een gehydrateerde en zachte huid.

tata harper druivenpitolie
Revitalizing Body Oil, Tata Harper, €116

Shop hier

Deze voedende crème van het Belgische Nannic is een must in je anti-aging routine. Met algen- hibiscus- en druivenextract is deze Age Control een krachtige formule tegen huidveroudering, zelfs voor de gevoelige huidjes.

nannic druivenpitolie niacinamide squalaan
Age Control Dry skin, Nannic, €82,80

Shop hier