Beyoncé praat met fans over het moederschap, levenslessen en haar favoriete snacks

Geüpdatet op 24 februari 2020 door ELLE België Foto’s: Melina Matsoukas
Beyoncé praat met fans over het moederschap, levenslessen en haar favoriete snacks

Zeg niet dat Beyoncé haar fans niet verwent. Eerst ontwierp ze voor de ‘Beyhive’ een nieuwe collectie van IVY PARK x adidas. Daarna gaf ze hen de kans om de vragen voor dit interview te leveren. De superster vertelt openhartig over het moederschap, stresserende situaties en de lessen die je leert uit tegenslag.

Beyoncé als CEO van Ivy Park

Ze had iets buitenaards, zoals ze vanuit de lucht neerdaalde op een niet nader omschreven plek in Crenshaw, een wijk in LA, haar parachute achter zich aan. Beyoncé stapte er de plaatselijke superette, wasserette en pruikenwinkel binnen, gekleed in ontwerpen uit haar collectie IVY PARK x adidas. Ook jij kunt als een stijlvolle superheld door het leven stappen, leek ze te willen zeggen; waar je ook woont en wie je ook bent. Iedereen kan er fly uitzien. Voor de ELLE-shoot bedacht de superster een reeks filmische beelden in samenwerking met Melina Matsoukas, de regisseur van ‘Queen & Slim’ die ook de visuals voor ‘Lemonade’ verzorgde. Beyoncé belichaamt die magische tegenstelling: een buitengewoon meisje in een doodgewone wereld. In iedereen schuilt wel een stukje magie, vindt ze. In 2016 richtte Queen B IVY PARK op, een merk dat vandaag volledig van haar is – wat van haar de enige Afrikaans-Amerikaanse vrouw maakt die voor 100 procent eigenaar is van een sportmerk. Haar doel: echte vrouwen kleden die sporten, dansen en de kinderen naar school brengen in athleisure wear. Toen ze begreep dat IVY PARK ook in de smaak viel bij mannen, breidde ze haar collectie uit met genderneutrale stukken. Dankzij haar samenwerking met adidas komen daar nu schoenen bij. Voor de launch selecteerde Beyoncé eigenhandig haar favoriete modellen, die ze aanpaste aan de trends van vandaag.

beyonce interview

Mode is natuurlijk maar één pijl op Beyoncés boog. Ze is een multi- getalenteerde vrouw die zingt, regisseert (de film ‘Homecoming’, goed voor zes Emmy-nominaties) en haar stem leent aan filmpersonages (Nala in de remake van ‘The Lion King’). Voor het album ‘The Lion King: The Gift’ – met een Afrikaans klinkende soundscape – kroop ze zelfs in de producersstoel. Een van de sleutels tot haar succes is dat ze zich op al die verschillende terreinen omringt met medewerkers die op dezelfde golflengte zitten, zoals Melina Matsoukas.

Fans interviewen Queen B op sociale media

Voor dit interview gaf Beyoncé haar fans de unieke kans om via een direct messaging-sessie alle vragen te stellen die ze maar willen.

Ik kijk al lang uit naar de nieuwe collectie van IVY PARK. Wat mogen we verwachten van je samenwerking met adidas? via Facebook

Beyoncé Knowles-Carter: “Mijn moeder heeft me geleerd dat creativiteit begint met geloven in jezelf en je niet laten leiden door je angsten. Ik ben al benieuwd wat je zult vinden van de campagne voor de eerste collectie van de nieuwe samenwerking. Mijn persoonlijke stijl zit erin vervat, maar ik ga iets verder, door voor iedereen te ontwerpen. Ik experimenteer graag met mode. Ik mix high en low fashion, sportkleding en couture, en zelfs mannelijke en vrouwelijke elementen. Ik ben trots op de nieuwe lijn: je kunt er je eigen creativiteit in leggen, en dat is voor mij de ultieme kracht. Ik heb een uniseks collectie ontworpen omdat ik zoveel mannen IVY PARK zag dragen. De manier waarop ze het merk hebben omarmd is een onverwacht geschenk. Ik vind genderneutrale kleding mooi en hou ervan om de zogenaamde moderegels te doorbreken. Ik heb op mezelf gegokt toen ik mijn bedrijf terugkocht. We hebben allemaal ergens het zelfvertrouwen in ons om risico’s te nemen.”

Wanneer voelde je je zelfverzekerd genoeg om als artiest en ontwerper je eigen verhaal te vertellen? via e-mail

BKC: “Hoe ouder ik word, hoe beter ik weet wat ik waard ben. Ik heb beseft dat ik mijn werk en legacy weer zelf in handen moet nemen en dat ik rechtstreeks en op een eerlijke manier wil communiceren met mijn fans. Mijn woorden en mijn kunst moeten rechtstreeks van mij komen. In mijn carrière heb ik soms dingen gedaan waar ik niet achter stond omdat ik niet wist dat ik ook nee kon zeggen. We hebben allemaal meer macht dan we beseffen.”

Ik voelde een diepe connectie met ‘Lemonade’ en viel bijna flauw toen ik ‘Homecoming’ zag. Je hebt dat fantastisch gedaan. Ik had zin om recht te springen en je naam te schreeuwen! Wat is er mis met de mensen die awards uitreiken?! Was je teleurgesteld dat je niet hebt gewonnen? via Instagram

BKC: “ Toen het leven me lessen begon te leren waarvan ik niet wist dat ik ze nodig had, ben ik op zoek gegaan naar zingeving. Ik kijk anders naar succes nu. Ik heb geleerd dat pijn en verlies eigenlijk geschenken zijn. Mijn miskramen deden me inzien dat ik eerst mezelf moest bemoederen voor ik de moeder van iemand anders kon zijn. Toen Blue op de wereld kwam, werd de zoektocht naar mijn lotsbestemming nog intenser. Ik ging dood en kwam weer tot leven in mijn relatie, en de zoektocht naar mijn echte ‘ik’ werd nog sterker. Op nummer één staan is geen prioriteit meer voor mij. Wat mij gelukkig maakt en voldoening geeft, is kunst creëren en iets nalaten wat na mij zal blijven bestaan.”

Waarom ben je beginnen regisseren? Is het al niet moeilijk genoeg om de queen te zijn die iedereen verslaat? via e-mail

BKC: “Dankjewel. Regisseren doe ik eigenlijk al lang. Bij Destiny’s Child schreef ik al treatments voor video’s. Toen ik in 2008 een productiebedrijf opstartte, zat ik in een kamer vol videomonteurs die me hebben geleerd hoe je Final Cut Pro moet gebruiken. Ik heb een jaar lang gewerkt aan ‘Life Is But a Dream’. Ik heb footage van honderden shows bekeken. Door die ervaring ben ik van filmmaken beginnen houden. Ik vind het boeiend om verschillende mediavormen te mixen. In projecten als ‘Lemonade’ en ‘Homecoming’ meng ik documentaireachtige beelden met opnames van liveoptredens en verwerk daarin verschillende aspecten van mijn leven.”

Hoe ga je te werk? Waar haal je je ideeën? via e-mail

BKC: “Bij elk nieuw project roep ik mijn team samen voor een gebed. Ik zorg ervoor dat de bedoeling en de diepere zin van het project duidelijk zijn voor iedereen. Ik doe mijn uiterste best en probeer iedereen om me heen te motiveren om hetzelfde te doen. Ik geef alles, maar zodra we met het project naar buiten komen, laat ik het los. Het is dan niet langer van mij.”

Je hebt met verschillende vrouwelijke regisseurs gewerkt. Is dat belangrijk voor jou? via Facebook

BKC: “Melina Matsoukas heeft me geïnspireerd om mijn eigen invulling te geven aan de functie van regisseur. Als je als vrouw te veel opkomt voor je mening, als je een te sterke wil hebt, als je té wat dan ook bent, word je aan de kant geschoven. Ik heb het zien gebeuren bij Melina, maar ze gaat daar heel gracieus mee om. Melina is bijzonder fijngevoelig; ze begrijpt mode, fotografie, storytelling, geschiedenis en cultuur en weet al die dingen naadloos in haar werk te verweven. Ik stel al meer dan tien jaar het volste vertrouwen in haar en we hebben een paar van mijn beste projecten samen gemaakt – van visuals voor mijn muziek tot content voor mijn tours, en nu dus deze modeshoot. Samenwerken met Melina verloopt altijd zo moeiteloos. Alles gaat vanzelf omdat we zo goed bevriend zijn en elkaar respecteren. Er zijn geen verborgen agenda’s, geen egotripperij. We willen alle- bei in het moment zijn en geweldige kunst creëren. Pioniers als Kasi Lemmons, Julie Dash en Euzhan Palcy hebben fantastische dingen gedaan en vrouwen als Lena Waithe, dream hampton, Diane Martel en Ava DuVernay hebben daar hun bijdrage aan toegevoegd. Ik heb het geluk dat ik met de meeste van die getalenteerde vrouwen mocht samenwerken.”

beyonce interview

Wat geeft jou stress? Je ziet er altijd uit alsof je alles onder controle hebt. via Instagram

BKC: “Het evenwicht vinden tussen werk en privé blijft moeilijk. Zorgen dat ik er ben voor mijn kinderen. Blue naar school brengen, Rumi en Sir naar hun activiteiten voeren, tijd maken voor een avondje uit met mijn man, een bedrijf runnen en ook weer op tijd thuis zijn om te eten met het gezin: dat is een uitdaging. Al die ballen in de lucht houden kan stresserend zijn, maar dat weet elke werkende moeder.”

Ik heb soms dingen gedaan waar ik niet achterstond, omdat ik niet wist dat ik nee kon zeggen

Hoe draag je zorg voor jezelf? Geloof je in selfcare? via e-mail

BKC: “Mijn sportmerk is genoemd naar de plek waar ik mijn kracht en uithoudingsvermogen heb opgebouwd toen ik jong was. Ik ging rennen en trainen in het park, en mijn doorzettingsvermogen van toen is me altijd bijgebleven. Het is de plek waar ik heb leren luisteren naar mijn lichaam. De meesten van ons zijn opgegroeid bij ouders die zich als superhelden gedroegen. Veel vrouwen zijn geconditioneerd om symptomen te negeren en gewoon op hun tanden te bijten. Ze zorgen sneller voor anderen dan voor zichzelf. Ik doe dat niet langer. Na een moeilijke zwangerschap heb ik een jaar de tijd genomen om me te concentreren op mijn gezondheid. Ik heb veel opgezocht over homeopathie. Ik slik nooit zomaar iets. Ik let op mijn voeding en maak gebruik van alternatieve methodes als acupunctuur, meditatie, visualisatie en ademhalingsoefeningen.”

Reageer je soms op negatieve commentaar over jou? via Facebook

BKC: “Ja, ik ben ook maar een mens. Op momenten dat ik me kwetsbaar voel, probeer ik me in te prenten dat ik sterk ben en dit wel aankan. Gelukkig glijdt na al die jaren het meeste gedoe gewoon van me af.”

Kunnen we je tegenkomen in de supermarkt of bij Target? En wat koop je dan? via Facebook

BKC: “De laatste keer dat ik ging shoppen in een supermarkt, was in een superette vlak voor een concert van Madonna. Jay en ik liepen zo’n bodega binnen in Crenshaw. We hebben er wat Cuervo en Funyuns-chips gekocht. En jullie weten best dat ik soms naar Target ga. Ik weet wel dat jullie dan stiekem foto’s proberen te nemen.”

Gebeurt het soms dat je ’s morgens opstaat en gewoon een sweatshirt wilt aantrekken en een blokje omlopen zonder je lijfwacht? via e-mail

BKC: “Dat doe ik soms!”

Wat doe je met je kleren nadat je ze hebt gedragen? Ik weet zeker dat je ze niet meer draagt. Mag ik ze hebben? via Instagram

BKC: “Ik vind het essentieel om goede basics te hebben die ik steeds opnieuw kan dragen. Veelzijdigheid is belangrijk in de IVY PARK- lijn, het inspireert me. Je creëert je eigen stijl door te experimen- teren en dingen uit te proberen aan de hand van die stukken. Ik doneer mijn persoonlijke kleding ook aan organisaties die vrouwen ondersteunen. Mijn speciale stukken bewaar ik voor mijn dochters! ‘I give my daughter my custom dresses, so she gon’ be litty. Vintage pieces by the time she hit the city, yeah-ah!!’” (lyrics uit de song ‘LOVEHAPPY’ van The Carters, red.)

beyonce interview

Je zit nu al 25 jaar in de business. Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet verliest? via e-mail

BKC: “Het is een mythe dat je als rockster per se een wild leven moet leiden of dat roem altijd gepaard gaat met drama. Ik ben ervan overtuigd dat je een normaal leven kunt hebben en toch succesvol kunt zijn. Dat wil niet zeggen dat ik niet met een aantal dingen heb geworsteld. Het leven is voor mij soms even moeilijk als voor iedereen anders. Belangrijk is hoe je omgaat met problemen en welke les-
sen je eruit trekt. En ik probeer me te omringen met echte mensen.”

Veel vrouwen zorgen sneller voor anderen dan voor zichzelf. Dat doe ik niet meer.

Hoe zorg jij als voorzitter en CEO van je bedrijf, Parkwood Entertainment, dat vrouwen even goed vertegenwoordigd zijn in het bestuur als mannen? via e-mail

BKC: “Ik heb er altijd een punt van gemaakt om vrouwen aan te nemen. Ik vind het belangrijk om mensen die niet altijd gehoord worden een stem te geven. Een van de eerste voorzitters van mijn bedrijf was een vrouw. Mijn huidige algemeen manager, het hoofd van de productie, het hoofd van de pr en andere leidinggevenden zijn allemaal vrouwen. Ik neem geen vrouwen aan als excuus, maar wel om ze op leidinggevende posities te plaatsen. Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen op een evenwichtiger en empathischer manier beslissingen nemen die het bedrijf vooruithelpen. Ze zien het grotere plaatje en hebben geen persoonlijke agenda’s. De meeste vrouwen zijn loyaal en doen wat ze zeggen.”

In je producties laat je veel mensen zien met een getinte huid of verschillende kleding- maten of leden van de LGBTQIA-community. Waarom is dat belangrijk voor jou? via e-mail

BKC: “Ik wil vooral de schoonheid benadrukken die iedereen in zich heeft. Ik heb me vroeger zelden kunnen herkennen in films, de modewereld of de media. Nadat ik een kind kreeg, nam ik me voor om mijn kunst te gebruiken om de stijl, elegantie en aantrekkingskracht van gekleurde mannen en vrouwen te tonen. We leven in een fantastische tijd waarin we echt vooruitgang boeken op vlak van tolerantie. Kijk naar de LGBTQIA- gemeenschap. Mannelijkheid wordt geherdefinieerd. Vrouwen wedijveren niet langer met elkaar. Ze streven er niet langer naar om de ‘beste vrouwelijke’ wat dan ook te zijn, ze streven ernaar simpelweg de beste te zijn.”

Ieders gewicht kan wel eens schommelen. Hoe voelt het wanneer mensen voortdurend commentaar hebben op je uiterlijk? via Instagram

BKC: “Als iemand me vijftien jaar geleden had verteld dat mijn lichaam zo zou veranderen, maar dat ik me vrouwelijker en zekerder dan ooit zou voelen met mijn rondingen, dan had ik dat nooit geloofd. Maar door kinderen te krijgen en volwassen te worden, heb ik mezelf leren waarderen, hoe ik er ook uitzie. Ik besef dat ik meer dan genoeg ben, in welke fase van het leven ik me ook bevind. Het is zo bevrijdend om ergens geen moer om te geven! Uiteindelijk is ware schoonheid onzichtbaar. Ik zou het fantastisch vinden als meer mensen op zoek gingen naar hun eigen innerlijke schoonheid in plaats van anderen te bekritiseren.”

Welke zanger, levend of dood, zou je willen uitnodigen bij jou thuis en wat zou je dan klaarmaken? via e-mail

BKC: “Hmmm. Ik zou Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Sade en nog heel wat anderen uitnodigen. En we zouden oesters slurpen en pizza eten.”

Ik ben naar al je soloconcerten geweest en naar die met Jay-Z. De Formation World Tour was mijn favoriet. Waar vind ik de video? via Instagram

BKC: “Jaren geleden vroeg ik Prince om de repetitie van ons optreden tijdens de Grammy’s op te nemen. ‘Filmen is niet nodig,’ zei hij, ‘de beelden zitten in je hoofd.’ Haaaaaaa! Prince had altijd gelijk! Je kunt de Formation World Tour dus altijd in je hoofd bekijken; die beelden zijn van jou! “

Je draagt heel wat titels – voorzitter, wereldster – en bijnamen: Queen, Yoncé. Welke vind je het leukst? via e-mail

BKC: “De mama zijn van Blue, Rumi, en Sir.”

beyonce

Snelle vragenronde via Instagram

Waar kun je echt niet tegen?

BKC: “Mensen die smakken.”

Als je voor één dag een dier mocht zijn, zou je dan nog altijd kiezen voor een walvis?

BKC: “Ik hou nog altijd van walvissen, en ik zwem graag in de oceaan. En die video was opgenomen na een persdag van zestien uur. Het kwam niet door de marihuana!”

Het is flauwemoppenuurtje. Welke grap vertel jij?

BKC: “What do you call a deer with no eyes? No idea. Heb je hem? No-eyed deer. Sorry! Blue vermoordt me als ze hoort dat ik deze superflauwe mop heb verteld.”

Praten of sms’en?

BKC: “Praten, al schrijft niemand langere berichten dan ik. Vraag maar aan Parkwood!”

Welk nummer vind je het minst leuk om te zingen?

BKC: “Ik vervang de nummers die ik beu ben door andere. Maar dan begin ik ze te missen en maak ik een nieuwe uitvoering, waar ik weer helemaal verliefd op word.”

Hoe lang duurt het voor je klaar bent als je je opmaakt?

BKC: “Zolang ik er maar beter uitzie dan Halle Berry.” (een verwijzing naar de lyrics van Jay-Z’s song ‘Beach is better’, red.)

Wat zou je een week lang kunnen eten?

BKC: “Oreos!”

Welke vraag haat je?

BKC: “‘Ben je zwanger?’ Moei je niet met mijn eierstokken!”

Van welk woord hou je het meest en van welk het minst?

BKC: “Minst Favoriet: Nee. Favoriet: Waarom?”

Je bent in een karaokebar. Welk nummer zing je?

BKC: “‘Escape (The Piña Colada Song)’ en ‘Hotel California’. Ik ben gek op de gitaarsolo!”

Favoriete cornflakes?

BKC: “Granola met pecannoten.”

Favoriete bloem?

BKC: “Blauwe Vanda-orchideeën.”

Wat is je basismake-up?

BKC: “Ik breng wat moisturizer aan, een beetje concealer en een felle lipstick.”

Wat is je Snapchat-naam? We weten dat je op Snapchat zit.

BKC: “Ik durf het bijna niet te zeggen. Ik hoop dat het niet al te belachelijk klinkt, maar ik weet niet wat mijn Snapchat-naam is. Sorry Snapchat. ”