Hebben: adidas viert 50 jaar Superstar met nieuwe sneakers

Geüpdatet op 5 februari 2020 door Lore Ginneberge
Hebben: adidas viert 50 jaar Superstar met nieuwe sneakers

Een halve eeuw, zo oud is de adidas Superstar, oftewel de meest populaire sneaker ter wereld. Tijd voor een hedendaagse update.

Baskets

Het verhaal van de Superstar begint in de jaren ’70. De basketbalwereld kende een enorme evolutie, waardoor de vraag naar een speciale schoen steeg (vandaar de term 'baskets'). Het was adidas Frankrijk die een eerste basketschoen uitbracht, met als belangrijkste kenmerk de 'shell toe', oftewel de beschermende rubberen teen en de ribbels aan de zijkant.

adidas superstar nieuwe sneaker
De originele Superstar uit 1970

My adidas!

De adidas Superstar schopte het van de sportwereld naar de muziekindustrie, allemaal dankzij de hit 'My adidas' van RUN-DMC in 1986.  Met hun eigenzinnige stijl, zonder veters en met de tong van de schoen naar voren gericht, gaven ze de sneaker een naam in de hiphopwereld, gecombineerd met de bijbehorende tracksuits. Tijdens één van hun concerten vroeg RUN-DMC het publiek om hun adidas-schoenen in de lucht te steken, met iconische beelden tot gevolg. Hierna maakte de groep een clip waarin ze zich tot adidas richtten en “Give us a million dollars!” riepen. En zo geschiedde: de eerste samenwerking tussen een sportmerk en muziekgroep was een feit.

Hebben: adidas viert 50 jaar Superstar met nieuwe sneakers - 2
RUN-DMC in hun iconische outfits

Vele samenwerkingen en limited editions volgden. Je kan je vast nog wel de interpretatie van Pharrell Williams voor de geest halen, die de sneakers in alle kleuren van de regenboog liet produceren.

adidas sneakers superstar
De superstar van Pharrell Williams

De Superstar anno 2020

Terwijl de schoen in de jaren ‘70 gekenmerkt werd door zijn brede pasvorm en grote neus, wordt de zool van de Superstar in 2020 wat smaller, de 'shell toe' iets platter en de gaatjes naast de strepen iets kleiner. Zo geeft adidas de Superstar een update volgens het huidige modebeeld. Toch verliest de Superstar de link met de originele versie niet, want als eerbetoon aan RUN-DMC wordt de sneaker ook zonder veters uitgebracht.

adidas superstar nieuwe sneaker
De Adidas Superstar anno 2020

Shop hier

Het moge duidelijk zijn: het verhaal van de Superstar is nog lang niet ten einde. Doe daar gerust nog maar 50 jaar bij.