Dit waren de grootste influencers en trends van het decennium

Geüpdatet op 20 december 2019 door Isabelle
Dit waren de grootste influencers en trends van het decennium

Herinner je je Givenchy’s Bambi sweater nog? Of Gucci’s harige slippers, Balenciaga’s ugly dad sneakers en natuurlijk ook dàt Vêtements DHL-shirt?! Modezoekmachine Lyst blikt naar aanleiding van het einde van een decennium terug op tien jaar mode en alle trends en hoogtepunten van de voorbije 3650 dagen. Dit is wat een beetje fashionista al die jaren in de ban hield:

WAT WAREN DE GROOTSTE HITS?

In een handig schemaatje krijg je te zien welke tassen, schoenen en zogenaamde “hero” item jaar per jaar het meest gegeerd waren en daar vallen bepaalde trends bij op. Ten eerste zie je alleen al aan de schoenen hoe streetwear langzaam maar zeker haar plaats opeiste in de luxe industrie. De labels in kwestie blijven ongelooflijk high-end (en niet meteen binnen handbereik van de gewone sterveling), maar qua stijl is er een beweging wèg van de klassieke hoge hakken glamour richting comfy sneakers. Het feit dat een Lululemon sportlegging in 2018 het summum van cool was, spreekt ook boekdelen. Athleisure en streetwear dus, maar ook en misschien ook daardoor veel politiek geladen kledingstukken. Streetwear draait niet enkel om looks, maar ook om de stem van wie ze draagt en dat hebben huizen als Dior met haar slimme “We Should All Be Feminists” shirts maar al te goed begrepen.

hoogtepunten_mode_trends_decennium_lyst

Ook opvallend: de ris to fame van de zogenaamde “ugly” look, een revolutionaire esthetiek en filosofie die door Vêtements werd uitgedragen. Het idee: anti-mode, anti-schoonheid en vooral non-conformisme voor iedereen. Dat die look ondertussen eenheidsworst is geworden en daardoor alweer op zijn retour is, was dan ook onvermijdelijk. Toch hebben we er een paar mooie labels aan overgehouden, die trouw de filosofie najagen en nog steeds geweldige mode maken -denk maar aan het Y/Project van de Belgische Glenn Martens. Ook vermeldenswaardig binnen de categorie streetwear; een figuur als Virgil Abloh, voormalig deejay en Kanye Wests rechterhand, die het tot aan de top van Louis Vuitton wist te schoppen. Du jamais vu!

Mode komt echter in golven en de voorbije seizoenen zagen we een terugkeer richting een keuriger, meer gereserveerde look. De cardigan is aan een opmars bezig, fletse pasteltintjes doen hun intrede, kitten heels doen weer hun ding en we vallen met z’n allen in zwijm voor een miniatuur tuttig tasje van Jacquemus (overigens ook één van dé moderevelaties van de voorbije jaren). Iets zegt ons dat we het volgende decennium bijzonder netjes door het straatbeeld gaan, daar is het einde van de streetwear

WIE WAREN DE GROOTSTE INFLUENCERS?

Ah, "influencers"… De jaren 2010 zijn gemarkeerd door de opmars van de influencer en een ware machtswissel in de opperste regionen van de modewereld en -pers. De nillies brachten een eerste generatie modebloggers voort, maar die werden pas na 2010 écht groot, groeiden uit tot succesvolle zakenmensen en eisten hun plaats op het modetoneel op -niet toevallig samenhangend met de geboorte en instant populariteit van Instagram. Ze moesten niet langer onderdoen voor de almachtige modepers en betekenden met dank aan hun authentieke stijl zelfs een geduchte concurrentie voor die laatste. Een goede evolutie, gezonde concurrentie is altijd goed geweest, maar met de opkomst van sponsored posts en weinig overtuigende #ads begint nu ook hun geloofwaardigheid te wankelen en vragen steeds meer mensen zich af waar en bij wie we de komende tien jaar die fameuze “invloed” zullen halen. Sommigen hebben het over micro influencers, anderen wijzen op de terugkeer van De Superster.

Vreemd genoeg echter geen van eerder genoemde influencers (denk Chiara Ferragni, Begin Mirsalehi of Leandra Medine) in de top tien van meest gezochte bekende snoetjes, wel de nieuwe generatie topmodellen (de Hadids, Kendall Jenner, Hailey Bieber en co), de onvernietigbare oerkrachten die Beyoncé en Rihanna nog steeds zijn én de opkomst van de Kardashians als wereldwijd fenomeen. Op de valreep van het decennium deed Meghan Markle ook haar intrede en met haar wakkerde de fascinatie voor koningshuizen en stijlkoninginnen weer aan. Benieuwd wat deze dames voor 2020+ in petto hebben…

hoogtepunten_mode_trends_decennium_lyst

hoogtepunten_mode_trends_decennium_lyst
hoogtepunten_mode_trends_decennium_lyst hoogtepunten_mode_trends_decennium_lyst

Meer throwbacks? Dit waren de meest spectaculaire celeb bruiden van de voorbije tien jaar!