10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les

Gepubliceerd op 16 mei 2018 door Isabelle
10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les

“How nice seeing you, how do you do?”

Het ene moment sta je op de set van Suits, het volgende in een gouden koets op weg naar je eigen koninklijke huwelijksbanket. Dat laatste doe je niet met kauwgom in de mond (vraag maar aan Kate Middletons moeder…), noch met je smartphone in de hand en al zeker niet met de haren in de wind. Meghan Markle is de schijnwerpers wel gewend, maar toch heeft de Amerikaanse actrice heel wat etiquette lessen moeten volgen om een waardige, Britse royal te kunnen worden.

Hoe die drill verliep? Wij ondervonden het aan den lijve tijdens een afternoon tea in het Londense Shangri-La hotel in het gezelschap van Diana Mather, alom gerespecteerde etiquette coach van The English Manner. Benieuwd wat je zoal op prinsesles leert? Zit recht, houd je mond, haal je haar uit je gezicht en ontdek het hier:

10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les - 1
"En vooral: niet lachen!"

1/

Het Diana effect

10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les - 2

Er is heel wat veranderd sinds de dood van Diana. Het koningshuis heeft ingezien hoe verstikkend het oude protocol én de druk van alle media-aandacht was en heeft het een en ander aangepast. Uiteraard werd het roer niet volledig omgegooid, het is en blijft de Britse monarchie, de strengste ter wereld, maar zowel Harry en William krijgen meer vrijheid in de manier waarop ze hun leven wensen te leiden. De kroonprins mocht met een gewone burger huwen en Harry komt weg met een gescheiden, Amerikaanse actrice. Een hele stap, aangezien de laatste Amerikaanse met een niet onbeschreven trouwboekje, Wallis Simpson, in de jaren dertig voor het aftreden van de regerende vorst zorgde…

2/

De look

10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les - 3

Een koninklijke Britse bruid mag niet teveel huid laten zien, blote armen zijn uitgesloten en ook een decolleté doet fronsen. Vreemd genoeg mag het ontwerp wél loeistrak zijn: onze suggestie van een overdreven knellende mermaid dress à la Kardashian -maar dan wel met bedekte armen- overleefde vreemd genoeg de test voor Diana. Verder is er ook een belangrijk detail wat haar verloving- en trouwringen betreft: die draagt ze om haar linkervinger, die via een slagader rechtstreeks in verbinding staat met het hart. Bovendien moet ze eerst de huwelijksring en daarboven de harde diamant van haar verloving dragen, die als het ware de frêle trouwbelofte moet beschermen tegen de buitenwereld.

3/

Let your hair down (maar niet teveel)

10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les - 4

Kate Middleton heeft op haar manier heel wat grenzen verlegd op beauty vlak. Ze doet haar make-up nog steeds zelf, gaat tegen het strikte protocol in vaak voor smokey eyes en recycleert met plezier haar outfits (iets wat rebelse Diana haar voordeed). Ze is ook de allereerste Britse royal die haar lokken lekker los draagt, zelfs op haar huwelijksdag. Traditioneel wordt los haar vermeden omdat het in het gezicht van een eventuele danspartner kan vliegen. Kate komt ermee weg omdat ze het discreet doet en zorgt dat haar “misstapjes” steeds in ballans zijn: ze gaat voor een rebelse smokey eyes, maar zorgt dat de rest van haar look onberispelijk is -inclusief kitten heels en muffe, huidskleurige panty’s.

10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les - 5
"Bad" Meghan

Kate heeft dus al wat grenzen verlegd en Meghan maakt daar dankbaar gebruik van, al heeft ze het gouden evenwicht van haar toekomstige schoonzus nog niet gevonden. Meer zelfs, tijdens haar eerste officiële verschijningen brak ze met meerdere protocolregels tegelijk door een cross-body tas te dragen (ts, ts, tsss: royals dragen volgens Diana enkel clutches of kleine tasjes om de elleboog), de verplichte panty achterwege te laten en donkere nagellak te dragen (volgens de huisregels van Windsor is enkel nude roze toegelaten, de Queen zelfs draagt trouwens al jaren de kleur Ballet Slippers van Essie.) Haar losse coupe mag dan weer wel, net zoals Kate, maar volgens Diana moet de Hollywood glam eruit: het moet minder warrig out-of-bed en meer netjes achter de oren gekamd.

(Ontdek in deze tutorial trouwens hoe je de signature make-up looks van Kate en Meghan bekomt.)

10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les - 6
"Good" Meghan

4/

Aan tafel

10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les - 7

Als Amerikaanse heeft Meghan niet dezelfde tafelmanieren als de Britse royals. Vooral het bestek wordt anders gebruikt: in de Verenigde Staten snijdt men eerst de volledige maaltijd in stukjes, waarna het mes aan de kant vliegt en de rest met een vork naar binnen wordt gelepeld. Een naar Britse normen barbaarse gewoonte die haar oorsprong zou vinden bij de eerste Amerikaanse kolonisten, die weinig messen hadden en dus hun jachtmes doorgaven om vlees te snijden tijdens een maaltijd en het verder met een vork moesten doen. Door mes en vork gelijktijdig te “besturen”, ben je genoodzaakt kleinere hapjes te nemen en eet je dus automatisch op een meer beschaafde manier. Dixit de Britten.

Geen tijd, the queen heeft appetijt

Hoe zit het met de armen aan tafel? Op het continent is het netjes je polsen op tafel te laten rusten, maar in Groot-Brittannië leg je je handen tussen twee happen door op je schoot. Grote no-go is je ellebogen op tafel, ook als je niet eet en geïntrigeerd naar het gesprek luistert -vergeet het maar! Het is aangewezen maximum vier hapjes na elkaar te eten en dan even te pauzeren.

Als je met de koningin aan tafel zit en ze onderbreekt haar maaltijd, dan is ook jouw eetmomentje trouwens voorbij. De huidige Queen staat bekend als bijzonder meegaand en doet haar uiterste best lang genoeg te eten tot al haar gasten ook wat geproefd hebben, maar koningin Victoria deed er anderhalve eeuw geleden -naar verluidt met opzet- amper vijf minuten over om een volledige maaltijd naar binnen te werken. Haar hongerige gasten waren eraan voor de moeite.

5/

Meghans eerste ontmoeting met de Queen

10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les - 8
"Whadup?"

Terug naar Elizabeth II en Meghan Markle: hoe zou hun eerste ontmoeting zijn verlopen? Diana gokt dat ze kennismaakten tijdens de afternoon tea, wat in het algemeen als de minst protocollaire maaltijd -minder kans op foutjes dus- geldt. Britse burgers en (toekomstige) leden van de koninklijke familie moeten hun staatshoofd met een kleine reverence groeten en aanspreken met “your majesty”, waarna ze op het minder formele “ma-am” mogen overstappen. “How nice seeing you” wordt ook verkozen boven het informelere “nice to meet you”.

Over naar het theedrinken: zolang de queen op haar stoel zit en thee drinkt, hoeft Meghan zich geen zorgen te maken, maar eens de royale toekomstige schoongrootmoeder in beweging is, moet ze een kleine hoofdknik maken telkens ze elkaar kruisen.

6/

“OMG you guys, I’m getting married!”

10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les - 9

Hoe zit het met de girl squad momentjes? Een royal bride weet uiteraard dat ze haar huwelijksdag met een paar miljoen mensen moet delen en dat er van jolige tradities à la kousenband afknabbelen en werpen van het bruidsboeket geen sprake zal zijn. Toch zal ook Meghan enkele protocol-loze momentjes genieten op haar grote dag: het optutten en aankleden mag ze samen met haar vriendinnen beleven en daarbij mag ze zoveel kirren en selfies maken als ze wil, liefst wel zonder de gebruikelijke liters champagne die daar reeds bij vloeien…

Ook het huwelijksfeest ’s avonds verloopt achter gesloten deuren, maar dat is blijkbaar al een halve eeuw de gewoonte. Koppels moesten zich vroeger nog voor de avond viel terugtrekken voor hun huwelijksnacht, waar ze tegenwoordig al even samenwoonden voor het huwelijk en dus minder nood hebben om heel snel beter “kennis te maken”. Charles en Diana kregen op die manier de toestemming om een stevig feestje te bouwen en ook Kate en William mochten zich overgeven aan polonaises eens het officiële gedeelte erop zat.

7/

De bruidsmeisjes

10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les - 10

Meghan breekt met het protocol door helemaal geen bruidsmeisjes te gebruiken. Kate deed het haar voor door er slechts één te kiezen, haar zusje Pippa, in tegenstelling tot koninklijke voorgangsters zoals Diana en Elisabeth II die hun kielzog volpropten met een klein dozijn volwassen bloemenmeisjes. Pippa Middleton gaat met haar weinig aan de verbeelding overlatende jurk trouwens sowieso de geschiedenis in als meest risqué bruidsmeisje ooit, go Pippa!

8/

De social media code

10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les - 11
Uh-oh, Katie is taking a selfie! En aan haar gezicht te zien, weet ze dat het niet mag...

Eén van de dingen die we echt betreuren aan Meghans nieuwe status, is het feit dat ze haar vrolijke Instagram account en interessante blog The Tig heeft moeten afsluiten. De toekomstige royal blogde er over mode en beauty, maar ook over de derde wereld, feminisme, taboe onderwerpen zoals het menstruatie probleem in India en haar werk als VN-ambassadrice. Erg verfrissend voor een lid van de koninklijke familie, maar jammer genoeg een activiteit die nog steeds te vooruitstrevend blijkt voor het Britse hof. Buiten @KensingtonPalace, het Twitter account van de jonge royals, mag er geen koninklijke aanwezigheid op social media zijn en elke communicatie met de buitenwereld moet via het officiële persbureau van het paleis verlopen. Jammer.

10 dingen die Meghan Markle moest leren op etiquette les - 12
Harry being badass, smartphone and all...

Is er ook een beleefde manier om je smartphone vast te houden? Neen, zo blijkt: het is ook gewoon not done om die als royal mee te nemen. Selfies nemen, zelfs met fans die erom vragen, is ook verboden. Prompt stellen wij ons de vraag wàt er eigenlijk in de handtas van een een royal zit? Niets, zo blijkt, buiten misschien een zakdoekje en een kam. Uitzondering op de regel: volgens Diana mag Kate wel een telefoon, moest de nanny in paniek bellen met het nieuws dat George van zijn pony is gevallen...

Kleine voetnoot: er is ons één ding opgevallen; wij kwamen letterlijk buiten adem uit deze etiquette les! Hoe vriendelijk en menselijk Diana ook is -ze veroordeelt niet en corrigeert met heel veel tact-, het idee dat iemand je minste beweging in de gaten houdt en keurt, is extreem vermoeiend. De scherpe blik van één persoon maakt al nerveus, beeld je in hoe Meghan en Kate zich wel niet moeten voelen. Je zou voor minder naar een halve fles wijn grijpen na een dagje handjes schudden…

Ook zin in afternoon tea? In het Shangri-La hotel kan je de komende maanden terecht voor een Royal Botanical Afternoon Tea, geïnspireerd door het huwelijksaanzoek van prins Harry. Dat laatste deed hij naar eigen zeggen gewoon thuis, nadat hij zelf kip aan het spit met kruiden had klaargemaakt. Verwacht je dus aan een origineel aanbod sandwiches en sterk geurende thee. We loved it, so will you!