De grote ELLE zelfbruiner test: alles wat je moet weten over bruin zonder zon

Geüpdatet op 18 juli 2019 door Laure Vandendaele
De grote ELLE zelfbruiner test: alles wat je moet weten over bruin zonder zon

Wel de lusten, niet de lasten. Dat willen we, ook voor onze huid. Op zoek naar een zomers kleurtje zonder schadelijke straling, test de ELLE-redactie een reeks zelfbruiners.

De zelfbruiners van het ELLE testteam

Sun 365 Gradual Self Tan van Lancaster

Getest door webredactrice Lore, die regelmatig zelfbruiner gebruikt

lore zelfbruiner test
“Deze transparante olie doet wat ie belooft: bij dagelijks gebruik geeft hij me een subtiel bruin kleurtje. Geen onmiddellijk resultaat dus, maar mijn teint wordt geleidelijk donkerder. Ik ben aangenaam verrast door het bloemige parfum en sneldrogende effect. Een nadeel vind ik het licht plakkerige gevoel achteraf. Persoonlijk verkies ik een donkerdere zelfbruiner met sneller resultaat. Deze olie lijkt me perfect voor beginners, want er kan weinig fout lopen.”
Pluspunt: Aangename geur, droogt snel.
Minpunt: Plakkerig.

SCORE: 7/10

Lekker geurende zelfbruiner die geleidelijk voor een subtiel bruin kleurtje zorgt. Ideaal voor beginners

Hydrating enhancing self-tan (face & body) van Nuxe Sun

Getest door lifestyleredactrice Laura, die voor het eerst zelfbruiner gebruikt

test zelfbruiner Nuxe

“Ik ben zo’n melkflesje dat meerdere laagjes nodig heeft om een enigszins bruine teint te krijgen. Met dit product bouw ik in een paar dagen op tot een mooi goudbruin en glanzend kleurresultaat. De geur is zoet, maar verdwijnt gelukkig snel na het smeren. De crème trekt snel in de huid en laat geen sporen na op kledij en lakens, zelfs niet meteen na gebruik.”
Pluspunt: Smeert gemakkelijk, geen sporen.
Minpunt: Bij meerdere laagjes is het effect moeilijk controleerbaar.

SCORE: 9/10

Gemakkelijk product voor selftandummies

Express self-tanning wipes van Ici Paris XL

Getest door webredactrice Maxine, die regelmatig zelfbruiner gebruikt

test zelfbruiner Maxine
“De self-tanning wipes lijken me erg gemakkelijk om m’n gezicht of armen snel van een kleurtje te voorzien. Het doekje is groot en bevat voldoende product. Volgens de verpakking kan je er ofwel je gezicht, armen en decolleté mee bruinen, ofwel je beide benen. Mij valt de sterke, onaangename geur meteen op. Het product trekt snel in en geeft een streeploos resultaat, al is de kleur zeer subtiel.
Pluspunt: Gebruiksvriendelijk, trekt snel in.
Minpunt: Oh, that smell.

SCORE: 7/10

Handig als je een subtiel tintje zonder strepen wilt – en de geur kunt verdragen

Zelfbruinende Fluide Lacté van Oenobiol

Getest door moderedactrice Jolien, die zo goed als nooit een zelfbruiner gebruikt

test bruin zonder zon

“Ik heb van nature geen heel lichte huid, en laat zelfbruiner dus meestal links liggen. Mijn angst voor oranje gestreepte benen en donkere vlekken op enkels en knieën heeft daar misschien ook mee te maken. Maar de eerste indruk van dit product is beter dan verwacht. Qua structuur lijkt het op een bodylotion en dat stelt me gerust. Geen dikke bruine crème, maar een vloeibaar melkje dat goed uitsmeert en niet kleeft. Het resultaat mag er ook zijn: een subtiele én streeploze vakantiegloed – al had ik daar wel meer dan één smeersessie voor nodig.”
Pluspunt: Smeert gemakkelijk, zelfs voor zelfbruinerdummies.
Minpunt: Het product ruikt aanvankelijk als een frisse bodylotion, maar iets later doemt die typische zelfbruingeur
toch op.

SCORE: 8/10

Goed alternatief voor plakkerige en zware crèmes. Voor een zichtbaar effect heb je enkele laagjes nodig

Self-Tanner van H20 at home

Getest door lifestyleredactrice Tine, die bijna nooit een zelfbruiner gebruikt

bruin zonder zon test
“Ik heb melkwitte benen. Daardoor draag ik zelden een rok zodat mijn benen dus ook niet kunnen bruinen. Tijd om de vicieuze cirkel te doorbreken. Met een bruine schijn die niet vloekt met de rest van mijn bleke lichaam ben ik al blij. Eerste vaststelling: de formule van het biologische cosmeticamerk H2O heeft – gelukkig – niet de typische geur van een zelfbruiner en bevat enkel plantaardige bestanddelen. De tube belooft een geleidelijk en langdurig bruinresultaat met instant effect. De niet-vette textuur smeert goed open en trekt snel in, maar het instant effect komt niet. De volgende ochtend haal ik met overdreven enthousiasme een jurk uit de kast, maar grijp bij nader inzien toch terug naar mijn jeansbroek. Conclusie: tegen mijn witte benen is geen zelfbruiner opgewassen.
Pluspunt: Neutrale geur en aangename textuur.
Minpunt: Het beloofde bruineffect blijft uit.

SCORE: 5/10

Deze zelfbruiner heeft het effect van een hydraterende bodylotion. Het kleurverschil is na één laagje amper zichtbaar

Instant Self Tan van Kruidvat Solait

Getest door redactrice Malvine, die vaak zelbruiners smeert

“Ik gebruik een handschoen om mijn gezicht en lichaam met de zelfbruinende mousse in te smeren. Op het eerste gezicht lijkt de kleur wel erg donker en ben ik op mijn hoede. Gelukkig word ik wat later gerustgesteld: wanneer ik met water de restjes product wegspoel, blijft enkel een subtiel tintje over.”
Pluspunt: Makkelijk aan te brengen en een zacht prijsje.
Minpunt: Het resultaat is te subtiel voor wie houdt van een diepe tint.

SCORE: 6/10

Een ideaal product voor beginners, het schuim laat zich makkelijk aanbrengen en geeft een goudkleurige glow

Hoe ga je zelf aan de slag?

Een goede voorbereiding is cruciaal bij bruinen zonder zon. Enkel zo krijg je een mooi, egaal en langdurig resultaat.
1. Scrub de huid grondig om dode
huidcellen te verwijderen. Gebruik een milde scrub of een praktische scrubhandschoen.
2. Onthaar je tijdig: minimum 24 uur voor
je begint te smeren of naar de spraytan­cabine gaat. Gebruik geen parfum. Zo vermijd je irritatie.
3. Smeer je vooraf goed in met een
hydraterende crème. Vergeet knieën
en ellebogen niet.
4. Laat het product goed drogen
en wacht minimum 8 uur met douchen.
5. Hydrateer je huid de volgende dagen met een body­lotion of olie om je kleurtje zo lang mogelijk te behouden.

Bonus: Beautyredactrice Laure test een spraytantent

getest zelfbruiner tent spraytan

Mijn collega’s mogen lekker zelf smeren, maar ik laat het over aan een professional. Zo beland ik – gekleed in enkel een papieren slip en haarnetje – in een tent terwijl ervaren spraytanner Lynn een geweer op me richt, gevuld met MoroccanTan original solution gold 8%. Dat tintje is geschikt voor lichtere huidtypes zoals ik. “Niet schrikken, het kan een beetje koud aanvoelen”, waarschuwt ze vlak voor ze een eerste laag over mijn benen vernevelt. Daarna zijn mijn bovenlichaam en gezicht aan de beurt. Lynn draagt een mondmaskertje en gebiedt me om te draaien. Ze spuit een zomers kleurtje op mijn rug en benen. Tot slot neem ik twee bodybuilderwaardige poses aan zodat ze mijn zijkanten met de rest van mijn lichaam kan matchen. Lynn checkt of mijn kleurtje overal mooi egaal is en spuit een extra laagje waar nodig.
Ik hoef maar een stukje van mijn papieren slipje opzij te schuiven om te zien dat ik een pak bruiner ben dan toen ik binnenkwam. Misschien zelfs te bruin? “Maak je geen zorgen”, zegt Lynn. “Er zit een bruine kleurstof in het product die zorgt dat ik goed kan zien waar ik heb gespoten, maar die spoelt bij je volgende douche weg. Het is de DHA (Dihydroxyaceton) in de formule die reageert op de eiwitten van je bovenste huidlaag en voor een graduele verkleuring zorgt.” Wanneer ik zo goed als droog ben, mag ik mijn (losse, donkere) kleren aantrekken. Heel prettig voelt dat niet en ik zou het liefst van al douchen, maar moet daar nog minstens acht uur mee wachten. Zoveel tijd heeft de spraytan nodig om z’n kleur te ontwikkelen – ik moet dus geduldig wachten op het échte eindresultaat.

Mijn echtgenoot kijkt vreemd op wanneer ik binnenkom. “Dag bruine beer”, zegt hij terwijl hij zich naar me toebuigt voor een kus en dan terugdeinst. “Bah, je ruikt naar chicken nuggets!” Hij overdrijft, maar dat typische selftangeurtje hangt wel degelijk om me heen. Die avond zitten we minder dicht bij elkaar in de zetel dan normaal.

De volgende ochtend in de douche zie ik bruingekleurd water naar de afvoer stromen. Met wat douchegel spoel ik ook het vreemde geurtje van me af. Eenmaal droog en van top tot teen gehydrateerd, maak ik de eindbalans op. Mijn teint is mooi, egaal maar misschien een tikkeltje oranje. Volgens mijn echtgenoot valt dat best mee – hij is vooral blij dat ik niet langer als een KFC-bucket ruik. En ook mijn collega’s zijn op maandag genereus met complimentjes, geen kat die vraagt of ik bij de spraytanner van Trump ben langsgegaan.

Spraytan voor het hele lichaam, €30. Beauty & Health Lynn, Beatrijslaan 20, 2050 Antwerpen.