5 stappen richting een betere work-life balance

Geüpdatet op 11 juni 2019 door Lore Ginneberge
5 stappen richting een betere work-life balance

Met 'Aftellen naar maandag' biedt Ann De Bisschop, Wellbeing Director bij Medialaan, advies, anekdotes en expertise over geluk op het werk. Met deze tips uit haar boek bereik ook jij een betere work-life balance.

"Mensen met een heel duidelijke scheiding tussen werk en privé lijken over het algemeen beter beschermd tegen stress. Je work-life balance bewaken, is dus de boodschap. Balans tussen werken en leven vind je als je werk niet voortdurend in je achterhoofd blijft hangen wanneer je níét werkt – en bijvoorbeeld staat te koken of iets leuks doet met je vrienden, je partner of de kinderen. Om de voor jou geschikte work-life balance te bereiken, kan je je laten inspireren door het model van Ellen Ernst Kossek. Zij werkte een heel nuttig vijfstappenplan uit."

Lees ook: Happycratie, hoe de wereld ons verplicht gelukkig te zijn.

1/

Evalueer je situatie

"Waar heb je meer afbakening nodig? Wanneer wordt de lijn tussen werk en privé wazig? Wat zorgt ervoor dat je je werkknop niet meer kan uitzetten?"

2/

Bouw je ideaalbeeld

"Waar wil je naartoe? Construeer je een ideale work-life verdeling, hou dan geen rekening met het ideaalbeeld dat door de media wordt opgedrongen. Zie een work-life balance niet als een balans met twee evenredige delen (een fiftyfiftyverdeling is haast voor iedereen onhaalbaar), maar als een verdeling tussen werk en privéleven waarbij jij geen schuldgevoelens ervaart. Zoek naar een evenwicht waarbij je niet voortdurend op een van beide vlakken – of op het werk of thuis – het gevoel hebt dat je iets moet compenseren of rechttrekken.

Jouw eigen ideaalbeeld kan best ver verwijderd liggen van het ideaalbeeld dat in de media wordt opgehangen, en dat is oké. Zitten je kinderen op kot en komt je partner pas laat thuis, dan kan het bijvoorbeeld in jouw work-life balance passen om elke avond tot acht uur te werken. Of misschien kan je beter genieten van het weekend of de vakantie als je af en toe een werkmomentje kan inlassen om je mails te lezen?"

3/

Denk na over je acties

"Welke stappen moet je zetten om je ideale doel te bereiken? Welke gesprekken moet je voeren? Wie kan je helpen om die balans te bereiken? Kan je (huishoudelijk) werk uitbesteden? Of kan je efficiënter werken door bepaalde vaardigheden te ontwikkelen?"

Lees ook: Ikigai, hygge, wabi-sabi...welke lifestyle filosofie past bij jou?

4/

Test het in de praktijk.

"Gun jezelf de tijd om je zelfgekozen evenwicht te proberen bereiken. Evalueer of je ideaalbeeld haalbaar is en stuur bij waar nodig."

5/

Las reflectiemomenten in

"Zorg ervoor dat je nieuwe voornemens niet meteen weer ondergesneeuwd geraken. Reflecteer regelmatig (op dagelijkse, wekelijkse of tweewekelijkse basis) over je vorderingen. Dat kan met een therapeut, maar ook met een collega of je partner."

Meer tips? Ontdek alles in het boek 'Aftellen naar maandag, hoe slimmer werken je gelukkiger maakt.'